3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2011. január 24. | Anikó

Magashegyi Underground: Cél a közös élmény

Copyright:

A Magashegyi Underground már nem csak a koncertre járók naptárában van aktívan jelen, mert tavaly megjelent első albumuk is, az Ezer Erdő. Így otthon, a lemezről is bármikor elérhetővé váltak a dalok. A zenekar azonban a nagylemez megjelenése után sem állt meg pihenni: a napokban jelenik meg az Ezer Város című kislemez. Bocskor Bíborka mesélt nekünk a lemezekről és a fellépésekről, valamint arról, hogy milyen fontos a zenekar számára, hogy igazi közös élményt hozzanak létre egy-egy koncerten.

Milyen érzés nagylemezzel rendelkező zenekarnak lenni? Hiszen nálatok sokat kellett várni erre az első klasszikus albumra. Mi volt az oka, hogy nem jöttetek ki korábban egy ilyen anyaggal?
- Jó, nagyon jó érzés. De nem egy olyan nagyon különleges dolog a nagylemez, mert nem látható, hogy milyen az, amikor az ember otthon berakja, és azt sem tudhatjuk, hogy hogyan viselkedik annak hallgatása közben. 
A koncertek ezzel szemben a személyes kapcsolat lehetőségét adják, ahol a szemtől szembeni élmény teremtődik meg. Persze, így is érkeznek visszajelzések, főként írott formában, ezek nagy része pozitív, épp ma kaptam egy üzenetet, hogy 13.-ak vagyunk a MAHASZ top 40ben, ez jól meg is lepett. És persze vannak negatív vélemények is, mint például az, ami a ti oldalatokon megjelent, de ezt is lehet szeretni, persze, ha építő jellegű.
Azért jelent most meg, mert most lettünk kész vele. Ezt nem úgy kell érteni, hogy három évig csiszolgattuk ugyanazokat a dalokat, hanem úgy, hogy három évbe telt, amíg közösen egy ilyen hosszabb lélegzetű mondatot – nagylemezt ki tudtunk mondani.

Titeket leginkább koncertező zenekarként lehet ismerni, a második lemezre is annyit kell majd várni, mint az elsőre?
- Az jó, hogy koncertező zenekarként ismer a közönségünk, mert annál rosszabbat el sem tudnék képzelni, hogy sok lemezes és nem koncertező zenekarként ismerjenek, mert van ilyen is. Szóval ennek kifejezetten örülünk!
Szerintem nem kell ilyen sokat várni a második lemezre, beszélgetéseink szerint még idén ki kellene jönni a következő lemeznek, persze, ha a következő nyelv, kommunikációs forma kitalálása, megtanulása nem igényel több időt. Most úgy érezzük, belejöttünk ebbe a játékba, de mindjárt itt a nyár s a sok fesztivál. De ne hivatkozzatok erre az interjúra, ha másként lesz! Mert mi az élet természetességét részesítjük előnyben, amely szerint minden pontosan a maga idejében történik meg.

A napokban jelenik meg egy új kiadványotok, egy kislemez. Mit lehet erről tudni?
- Az Ezer Erdő tükre volt annak, hogy hol szeretnénk élni, az Ezer Város tükre lesz annak, ahol élünk. Tele lesz szösszenetekkel, régi- új dalötletekkel, remixekkel, egy kicsit próbáljuk megmutatni, hogy mennyi forma és hangzás jutott eszünkbe, amíg létrejött ez a közös Ezer erdő.

Ezer Erdő és Ezer Város... hangzásvilágában a kislemez közelebb áll a városi forgatag zúgásához, lüktetéséhez?
- Nem kifejezetten, mert számomra nem így tevődik fel a kérdés. Szerintem az embereknek nincs egységes erdő vagy város képük, ehhez az emberi gondolatvilág, lélek túl színes. Mind a két lemez hagyni szeretné, hogy mindenki a lemez hallgatása közben teremtse meg a saját képét, akár a városról, akár az erdőről és hogy mindenki eldönthesse magában, hogy számára melyik lüktetőbb és zajosabb.

Mostanában több helyen is adtatok akusztikus koncerteket. Más a légkör, fogadtatás egy ilyen koncert esetében?
- Igen, más a légkör, nagyon sajnálom, hogy a klubok nem kapnak elég támogatást annak érdekében, hogy biztosíthassák azt a hangzást, amit a zenészek is és a közönség is annyira szeretne. A klubkoncerteken általában fergeteges a hangulat, köszönet a közönségnek, mert hatalmas szerepük van ebben. A fesztiválok hangulatából idéz az egyik dalunk is. Az akusztikus koncerteken pedig a finomabb színeket is érzékelhetővé tehetjük. De nem csak az akusztikus koncert másabb, mint a többi, hanem minden egyes koncert különbözik egymástól. Pontosan úgy, mint pl. egy-egy találkozás, még akár egy ismerős emberrel is.

Nem áll tőletek távol a rendhagyó megoldások alkalmazása, akár a lemezpromóció kapcsán, akár a közönséggel való kapcsolat kapcsán. Például mikor a lemezbemutatón megleptétek a jelenlevőket azzal, hogy hátulról mentetek fel a színpadra. Mennyire fontos nektek a rajongóitokkal való kapcsolattartás? Számíthatunk a későbbiekben is ilyen extrém megmozdulásokra?
- Számunkra a legfontosabb dolog a kapcsolattartás, de úgy gondolom, hogy sokkal szebb szó a befogadó, mint a rajongó. És persze, folyamatosan gondolkodunk azon, hogy hogyan kerülhetnénk közelebb egymáshoz, mármint előadók és befogadók. Mindennek az a célja, hogy egy közös élmény születhessen. A lemezbemutatón történt dolgot, amit említettél, a pillanat szülte, nem is emlékszem már, hogy melyikünk találta ki, de nagyon jó érzés volt: jobb volt a koncertet ilyen személyesebb kéznyújtással kezdeni, mint ahogy megszoktuk és megszokhatták.

Mik a terveitek 2011-re?
- Ahogy én érzékelem, nekünk nem terveink, hanem álmaink vannak, azokról pedig nem szabad beszélni, nehogy elillanjanak... Az a tervünk, hogy az álmaink megvalósuljanak.


Következő koncertek:
január 22. Kesztölc
január 29. Bp, Klebersberg Kultúrkúria, Ezer Erdő Akusztik, Vendég: Szalai Anesz

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky