3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2010. február 1. | -gabriella-

The Twist: Ennél is sokkal jobbak leszünk

Copyright:

A XI. Világveleje-fesztiválon, a Gödörben debütált nagyközönség előtt a The Twist. Ha valaki még nem hallott róluk, sebaj, úgyis fog még, hiszen ez négy tapasztalt zenész, egyik régi hobbizenekarának az újragondolt verziója. Ábrahám Zsolt, Ács Oszkár, Szőcs Gergő és Szűcs Krisztián nevei többek között a Heaven Street Seven-ből, Amber Smith-ből, a Yonderboi zenekarból és az Időrablókból lehet ismerős. A Gödörbéli koncert előtt Szűcs Krisztiánnal beszélgettünk, a zenekarról, az indulásról, és a tervekről!

MyMusic: Honnan jött a The Twist ötlete?
Szűcs Krisztián: Körülbelül 3 évvel ezelőtt, egy poénként indult az egész dolog, akkor együtt játszottunk, Zsolttal (gitáros), és a Gergővel (dobos), a Yonderboi turnén. Ott kitaláltuk, hogy csinálunk egy együttest, ahol feldolgozásokat játszunk bluesban, pedig igazából nem is nagyon szeretjük ez a stílust. (nevet) Aztán később átváltottunk arra, hogy mindent twistelhetően játszunk, innen is jött a név. Kb. egy másfél éve kezdtünk el saját dalokat összegyúrni, és utána már minden magától ment, és végül is koncertképes, önálló produkció lett a banda.

Akkor most már egyáltalán nem játszotok feldolgozásokat?
- De, egyetlen egy megmaradt, egy kedvesen pörgős ’90-es évek eleji, acid rave szám, rock and roll felfogásban. 

Mikor jön ki az első lemezetek?
- Most már egy egész albumnyi szám megvan. Azt szeretnénk, ha tavasszal megjelenhetne, most éppen ezen dolgozunk, de egyelőre konkrét dátumot nem tudok mondani. Mostanában nem is olyan egyszerű meghatározni, hogy mit jelent az, hogy megjelent egy lemez. Az önmagában még nem sokat, ha fizikai valójában kézzelfogható, úgyhogy majd meglátjuk.

Azért már kezdtek bekerülni a köztudatba?
- Hát vannak koncertek, csináltunk már egy klipet, ami tévében nem nagyon fog menni, viszont a youtube-on meg lehet nézni (a címe: Message Come). Most a forrás fázisában vagyunk.


Gondolom, az azért csak jelent valamit, hogy a zenekar tagjai, már befutott együttesekből tevődnek össze.
- Persze. De azért az is nyilvánvaló, hogy mi ebből nem akarunk előnyt kovácsolni. Meg nem is érdemes, mert pont az a lényege, hogy ez a zenekar teljesen más dolog, mint amit eredetileg csinálunk. Sokminden más mellett abban is különbözik, hogy angolul vannak a dalok, ami azért egy kicsit hendikep is, de pont arról van szó, hogy nem nagyon szeretnénk kompromisszumokat kötni semmiben.

Ha angolul vannak a dalok, akkor az azt is jelenti, hogy külföldön is szeretnétek megjelenni?
- Vannak ilyen tervek, de majd meglátjuk.

Mivel ez az első koncert, ezek után milyen sűrűn lesztek hallhatóak élőben?
- Igazából ez a második nyilvános koncertünk, az első az még novemberben volt a Corvintetőn. Meg volt már zártkörű bulink is, még a tavaly év végén a Toldiban. Jó sikerült az első két koncert is, de mostanra már sokkal jobban összerázódtunk, és még ennél is sokkal jobbak leszünk, ha ez egyáltalán lehetséges… (nevet)

 


Nyárra, fesztiválokra, már alakulnak a fellépések?
- Fesztiválokra biztos, hogy megyünk, egyelőre pontosan nem tudni, hogy mikor, hova de nagy valószínűséggel sok helyen ott leszünk.

Hogyan tudnád bemutatni a zenekart, olyanoknak, akik nem ismernek?
- Ez a megfogalmazás nem mindenkinek tetszik a zenekarban, én találtam ki: influenzás beat. Nehéz ezt megfogalmazni. Valami olyan hangulatot akarunk kelteni, a közönségnek és  magunknak is, amiben jól érezzünk magunkat. Jó, ez közhely ebben a formában, de az egész egy atmoszféra szerintem, amiben benne vagy egy szavakban kifejezhetetlen boldogság, ami hasonlít arra az érzésre, amikor gyerekkoromban belázasodtam, és nem kellett suliba mennem, és valami furcsa felvillanyozó távlatot éreztem a gyengeség érzékenysége miatt talán. Elsősorban egy hangulat. Az elszállós, pszichedelikus zene kifejezéstől viszont rosszul vagyok, mert mostanában legtöbbször ezekkel a tátongó semmit és az ihlet hiányát szokták felöltöztetni, ráadásul Syd Barrett is forog a sírjában szegény. Ezen kívül persze van a Twistnek poposabb, meg zúzosabb oldala is.

 


Benne vannak az eredeti zenekarokból a stílusok?
- Bárki bármit mond, a zeneírás egy ösztönös dolog, tehát nem lehet előre kitalálni, hogy most írok egy ilyen meg egy ilyen számot, tehát biztos öntudatlanul is vannak közös pontok, de az alapvető cél, attitűd és konkrét zeneiség markánsan különbözik a többi zenekarétól.

-gabriella-

Twist legközelebb: a héten vonul be a zenekar az mr2 8-as stúdiójába felvenni Akusztik műsorukat, ami várhatóan márciusban lesz hallható.

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky