3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. szeptember 15.

Heaven Street Seven: Dalszöveg a pizzásdobozra

Copyright: MyMusic.hu

A Heaven Street Seven három tagjával beszélgettünk próbájuk után. Szó esett a barkácskörülmények között készülő új lemezről, mely még idén kikerül a boltok polcaira. Meséltek a nyári fesztiválokról, és magyar zenekarok külföldi érvényesülési lehetőségeiről, vagyis inkább annak esélyeiről.

Még felléptek a Fehérvári Zenei Napokon, de nagyjából lezárult a nyári fesztiválszezon, hogy telt nektek ez az időszak? Van valami jó sztoritok?
Szűcs Krisztián: Egy jó szó van rá, parádésan. Valószínűleg az idei fesztiválidőszakra jobban emlékszünk, mint a tavalyira, mert józanabbak voltunk, hiszen már meglett családapák és komoly emberek vannak a zenekarban (közben mindhárman sandán mosolyognak). Annyi minden történt, hogy hirtelen semmi nem jut eszembe. Arra emlékszem, hogy a vekeri-tavi fesztiválra megérkeztünk, aztán még két és fél órát ültünk a kisbuszban, ugyanis olyan felhőszakadás volt, hogy egy ujjnyira sem lehetett kinyitni az ablakot, de utána nagyon jó bulit csináltunk. Az egész országban negyven fok volt, mindenhol sütött a Nap, de ahogy közeledtünk Debrecen felé, láttuk, hogy egy szénfekete felhő van a fesztivál felett. A többi nyári rendezvényen is 99,8%-ban jó koncertek voltak.

Készül az új lemezetek, hogy állnak a munkálatok?
Szűcs Krisztián: Most jöttünk ki a próbateremből, gyúrjuk a dalokat, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy készen legyenek. Aztán el kell kezdenünk felvenni őket. Szorít az idő is, meg már mi is szeretnénk csinálni a lemezt, ezért jövő héten megkezdődik a stúdiózás. Szóval most ezzel foglalkozunk lázasan.

Ha jövő héten stúdióba vonultok, gondolom, már nem nagyon kell gyúrni a dalokon...
Szűcs Krisztián: Általában már jóval a lemezfelvételek előtt teljesen megvannak a számaink, kivéve, mikor az utolsó pillanatban a stúdióban írom meg a szöveget egy pizzás dobozra.

Eddig nagyjából kétévente jött ki új HS7 lemez, az utolsó ugye 2006-ban jelent meg, az új felkerül a boltok polcaira még idén?
Szűcs Krisztián: Ha minden igaz, akkor igen. Nem hajt a tatár, de úgy alakult, hogy még az idén kiadjuk.

Ez a lemez is magyar szövegekkel készül?
Szűcs Krisztián: Teljesen magyarul. A dalok általában angolul születnek, ezek még kevésbé értelmes szövegek, aztán ezeket próbálom átírni magyarra. Aztán elképzelhető, hogy valamikor ebből a hanganyagból is lesz angol verzió.

Tavaly a Sordid Little Symphonies anyagával végigturnéztátok Európát, milyenek voltak az akkori visszajelzések, valamint terveztek külföldi fellépéseket az új felvételekkel is?
Szűcs Krisztián: A visszajelzésekkel semmi gond nem volt, meg a helyekkel és a közönséggel sem. A visszamenéssel van gond, az már nehezebb. Akkor ugye a Church nevű kultikus ausztrál zenekarral turnéztunk együtt, és így sokkal könnyebb volt, mintha csak mi akartunk volna nekivágni.
Németh Robi: Igazából így éri meg külföldön turnézni, de az ilyen lehetőségeket nagyon nehéz elcsípni. Vannak magyar zenekarok, amelyek elmennek ezerpárszáz kilométerre innen, hogy 83 ember előtt játsszanak, ami izgalmas kaland és bátor vállalás, de ennek - szerintünk - viszonylag kevés értelme van.
Szűcs Krisztián: Most a külföldi fellépés kérdése eléggé háttérbe szorul, de majd foglalkozunk ezzel is. Valószínűleg jövőre.

A Sordid Little Symphonies-t direkt a külföldi közönségnek adtátok ki, ennek milyen visszhangjai voltak?
Szűcs Krisztián: Az a helyzet, hogy bár rengeteg hitegetést kaptunk a kiadónktól, a lemez nem jelent meg úgy, ahogy meg kellett volna neki.
Ábrahám Zsolt: Megjelent és csak úgy lebeg a semmiben, promóciót nem nagyon kapott.
Szűcs Krisztián: Az európai Warnernél tetszett nagyon komoly embereknek, de nem foglalkoztak vele úgy, ahogy kellett volna. Majd elsikkadt a dolog. Sajnos azt kell mondanunk, hogy ott nem nagyon érdekelt senkinek, hogy egy magyar zenekarral – akármilyen jó vagy rossz – komolyabban foglalkozzanak. De nagyon nehéz innen okosnak lenni, csak azt látjuk, hogy a többi zenekarnak sem megy a külföldi névszerzés.
Németh Robi: Látjuk a kortárs magyar zenekarok között, hogy folyamatosan próbálkoznak, valaki innen, valaki kiköltözik mondjuk Angliába vagy Amerikába, de azt nem nagyon látjuk, hogy bárki eredményeket érne el. Szinte lehetetlen Magyarországról folyamatos, látható külföldi jelenlétet elérni.

És az új lemezzel maradtok a Warnernél vagy esetleg megpróbálkoztok a manapság oly divatos netes kiadással?
Szűcs Krisztián: Mindenképpen maradunk, de akarunk internetes terjesztést is. A kiadók már rájöttek, hogy elhanyagolhatóak a CD vásárlások, ezért ők is nyitnak errefelé.
Németh Robi: Többféle ötletünk is van a terjesztést illetően, ezt majd a lemez megjelenéséig kitaláljuk, hogy legyen.

Mondtátok, hogy rohantok, hova a nagy sietség?
Szűcs Krisztián: Épp a kiadóhoz megbeszélni ezeket a dolgokat, a marketinget és mindent az új lemezzel kapcsolatban.

Már annyit beszéltünk róla, de azt még nem mondtátok, hogy milyen is lesz az új lemez?
Szűcs Krisztián: Jó lemez lesz szerintünk. Megint kicsit más, mint az előző.
Ábrahám Zsolt: Egy kicsit célratörőbb, tömörebb, kevesebb experimentális résszel...
Németh Robi: Tempósabb és energikusabb az előzőnél. Minden lemez egy adott korszakot, egy adott periódust foglal össze, most épp ilyenünk volt.

Hol veszitek fel az új hanganyagot?
Szűcs Krisztián: Az előzőt ugye Magyarország legmodernebb stúdiójában (Aquarium stúdió - a szerk.) rögzítettük, most viszont barkácsmódszereket alkalmazunk a karcosabb hangzás érdekében.

Fodor Csaba


Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky