3428 zenekar 12452 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Lemezkritika

2008. október 27. | Bankos Zsu

Cukizene – Soffi: Sugarpunk

Copyright:

Jópár évnek el kellett telnie ahhoz, hogy a Soffi zenekar kezében tarthassa első nagylemezét, de idén ősszel az ő álmuk is valóra vált. S habár zenei forradalmat ők sem indítanak, egy szívvel-lélekkel elkészített lemezzel állnak a rajongók elé.

A 2004 nyarán Erdélyi Frigyes (gitár) és Doba Dániel (basszus) által alapitott banda hamar megtalálta énekesnőjét Pete Zsófia és a dobost Urbán Laszló (ex-C.A.F.B.) személyében.

Az első lemezszerződést idén nyáron irták alá az EMI kiadóval, és hamar be is vonultak a Dandó Stúdióba, hogy elkészitsék a lemezt, amelyhez a PANKKK program támogatását is elnyerték.

Idén ősszel pedig már senkinek nem volt ismeretlen a Soffi zenekar, főleg azoknak nem, akik rendszeresen hallgatják a megújult MR2-t, hiszen a Green Light és a Tough cimű dal magyar verziója igen gyakran szerepelt a rádióban, és hatalmas népszerűségre tett szert. A könnyed, dallamos punk-rock, amit a zenekar amúgyis képvisel, tökéletesen tükrözte az előző nyarak hangulatát és érzelemvilágát.
Kétségtelen, hogy amikor az előző két dalt emlegetjük, a lemez legjobban sikerült dalainak egyikeiről beszélünk. 16 szerzemény fért a majdnem 50 perces anyagra, hiszen a punkhoz hűen Soffiék is próbálták tartani a rövid de ütös számok egységét.

A lemez rögtön a cimadó dallal indul, a Sugarpunk szinte ars poeticakent határozza meg az egész albumot. Persze a folytatásban is a gyors, az első lemezekre jellemző indulatos, érzelmekkel teli dalok következnek, nem túl bonyolult angol szövegekkel, hogy mindenkinek könnyen emészthető legyen.

A Back off cimű dal kifejezetten a Guano Apest idézi, a Why Bother pedig inkább az Evanesence-t. A többek által hasonlóságként emlegetett Gwen Stephanie es a No Doubt is ott kering a levegőben, de Zsófi szerintem sokkal dögösebb, mint a szöszi.

A kedvencek az ütősebb, lendületes gitártémákkal megpakolt punk-rock dalok, a Fame, a Where`s the Cash vagy az Idiot, a többiek inkább a popos irányba húznak. A Try volt az elsö dal, amelyhez videoklipet készitett a Duna Media, természetesen ez a nóta sem hiányozhat a lemezről. A Damage is done pedig talán az egyetlen visszafogottabb hangvételű darab, Zsófi dalszövegei itt is őrzik sajátos jellegüket.

Talán valóban nem ezzel az anyaggal menti meg a zenekar a magyar könnyzenét, és punk körökben sem ők lesznek az egyetlen jogos trónkövetelők, a lemez mindenképpen jól jöhet házibulikon, es a kesztyűtartóban is ott a helye. Persze előtte érdemes az anyagot élőben is tesztelni, hiszen a Soffi zenekar egyedi vonásai és erősségei akkor hatnak leginkább.

Bankos Zsu

A MyMusic értékelése: 7/10

1. Sugarpunk
2. Freakshow
3. Why Bother
4. Game that we play
5. Back off
6. Green Light
7. Fame
8. Where´s the cash
9. Idiot
10. Shine your Light -intro
11. Shine your Light
12. Free ride
13. Damage is down
14. Try
15. Tough
16. Shut your mouth

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 5.

Ennyit várni a szenvedésre? - Sylosis – Cycle Of Suffering

Sylosis – Cycle Of Suffering (2020) | Nagyon sokáig tologattam magam előtt a Sylosis ötödik lemezét, hiszen mindenképpen akartam róla írni, mert csoda, hogy elkészült, de mégis olyan hosszú és olyan tömör hallgatnivaló, hogy nagyon nehezen szántam rá magam. Összességében nem csalódás a Cycle Of Suffering, de sajnos kultstátuszba sem fogom emelni soha. Tovább

2020. szeptember 30.

The Used – Heartwork (2020)

The Used – Heartwork (2020) | Őszintén, valamikor 2012-ben, a Vulnerable környékén veszítettem el a bandát, s noha azóta is átfutottam a lemezeiken, nagyon nem tudtak elkapni. A mostanira sem mondanám, hogy visszatérés a gyökerekhez és újra tizennégynek éreztem magam, miközben azt üvöltöm, hogy „ájkémálájv”, de pár fokkal azért közelebb kerültünk az élvezhetőséghez. Tovább

2020. szeptember 26.

Ha temetsz, temess mélyre! - Make Them Suffer – How To Survive A Funeral

Make Them Suffer – How To Survive A Funeral (2020) | Nagyon nehéz helyzetben voltam, mert alapvetően bírom a bandát, viszont az előzetes dalokból nekem egyedül az Erase Me ütött csak akkorát, hogy elkezdjem várni a lemezt – plusz természetesen a lemez címe, mert az viszont telitalálat! Ebből a kétes alapszituációból pedig a végeredmény egyértelműen kibillentett, nézzük merrefelé! Tovább

2020. szeptember 12.

A vég? Dehogy! - Currents – The Way It Ends

Currents – The Way It Ends (2020) | A második (jó, legyen harmadik a házi kiadású Life – Lost-tal együtt, de mindenhol másodikat írnak) lemezével a Currents bizonyítja, amit két éve már az I Let The Devil In EP-vel eléggé határozottan megpendített: hogy nekik bizony helyük van a jövő metalcore nemzedékének térképén. Ezt pedig kőkemény riffekkel, okos dalszerkesztéssel, fejletépős üvöltésekkel és arénákért kiáltó refrénekkel teszik. Tovább

2020. szeptember 5.

A tuskóság trendi! - Emmure – Hindsight

Emmure – Hindsight (2020) | Nyolcadik alkalommal mondja meg Frankie Palmeri a frankót mindenkinek és talán senki nem lesz meglepve, amikor azt mondom, hogy markánsan azért nem változtak meg a játékszabályok az elmúlt másfél évtizedben. Szóval nyugodjon le mindenki, ismét el lesz küldve a fél világ a p***ába! Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky