3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. október 24. | Fodor Csaba

Kowalsky: A kisfiamat is rávettem, hogy mutasson egy békejelet!

Copyright: MyMusic.hu - Nagy Enikó

A betegeskedő Kowalsky-val, aki hónap elején ünnepelte 37-ik születésnapját, együttesének - a Kowalsky meg a Vegának – ötéves jubileumáról beszélgettünk. A zenekar két nagyszabású lemezbemutató koncerttel készült az évfordulóra, melyek közül az egyiken már sikeresen túl vannak, az október 24-i Petőfi Csarnokbeli fellépést pedig ágynak esve várják.

Már 1999-ben megszületett az együttes ötlete. 2001-ben már – mint írjátok a honlapotokon – majdnem két lemeznyi anyagotok volt. Miért a 2003-as évet számoljátok születésnapnak?
- Előtte zenekarról semmiképpen sem lehetett beszélni. A Jávorszky Bélával szó volt erről a dologról, de még abszolút nem volt konkrét, hogy meg is fogjuk csinálni. Egészen 2001-ig, akkor mondtuk ki, hogy jó, legyen zenekar, csináljunk valamit. Addig csak jó szórakozás volt, hogy együtt zenélünk. Az első lemezt viszont még úgy adtuk ki, hogy ennek valószínűleg nem lesz folytatása, csak egy kis meglepetés. De nagyon pozitív volt a fogadtatása, ezért dolgoztunk tovább.

Az elmúlt öt évben mi volt a legfontosabb történés a zenekar életében?
- Az egész öt év, melynek során folyamatosan lépegetett előre a zenekar, és most eljutottunk a Petőfi Csarnokos koncertig. És nem csak azért, hogy csináljunk egy ilyet is, hanem mára már reális lett egy ilyen méretű jubileumi fellépés. Minden percét élveztük az elmúlt öt évnek.

Az elmúlt évig, amíg nem léptél ki a Black-Outból, a Vega csak egy hobbiprojekt volt számodra, vagy már ekkor is komolyan gondoltad?
- Ezen sose gondolkodtam, hogy ez csak hobbi vagy sem. Mindig szerettem csinálni. Érdekes kihívás volt, eleve azért, mert teljesen más zenei műfaj. Egyrészről mi ezt komolyan csináltuk, másrészről nem csináltuk elég komolyan a Black-Outot. Tehát most melyiket tekinthetjük hobbinak? Én szívem szerint mindkettőt nagy örömmel csináltam, csinálom.

Két születésnapi koncertet is terveztetek, hogy megünnepeljétek az elmúlt öt évet, az egyiken már túl vagytok. Hogy sikerült a debreceni Lovardában a jubileum? És milyen volt az új lemez fogadtatása?
- Az öt év alatt tapasztaltuk már, hogy Debrecenben rengeteg barátunk, rajongónk van, szóval nem volt ez lutri. Nagyon jól sikerült, sokan jöttek el.

Mitől más egy ilyen ünnepi Vega koncert?
- Debrecenbe levittük annak a technikai cuccnak a 60-70 százalékát, amit a Petőfi Csarnokban fogunk alkalmazni, de már az is olyan cucc volt, amit önálló koncerten még nem használt az együttes. Nem is engedhettük meg magunknak.

A Petőfi Csarnokban koncertfelvételek is készülnek majd, ez később hogyan jut el a közönséghez?
- Ezt még nem döntöttük el, de két választási lehetőségünk van arra, hogy ki és milyen formában jeleníti meg. Egy biztos, hogy decemberre, karácsony környékére szeretnénk kiadni. Mindenképpen komoly felvétel lesz, hat-hét kamerával, különböző technikai kiegészítőkkel.

Ha már videóknál tartunk, a mostanában adásba került, az Otthon, édes otthon című számhoz készített új klipetek, tele van békejelet mutató emberekkel. A honlapotokon is találhatunk Free Tibetes bannereket. Ezeken kívül a gyakorlatban is tesztek valamit a jobb világért?
- A klip nagyon leegyszerűsített formája annak, amiről a zenekar általában is beszél szövegeiben.  Nem is feladata egy pop-rock csapatnak, hogy mély filozófiai vonatkozásokat jelenítsen meg. Csak azt akartuk megmutatni, hogyan gondolkodik az együttes. Még a kisfiamat is rávettem, hogy mutasson egy békejelet a klipben.

És a klipen kívül mit tesztek ezekért a dolgokért?
- Minden lehetőséget megragadunk, ami közösségépítő, egyezik a szellemiségünkkel. A zenekar az elkövetkezendő időben is támogatja az ilyen rendezvényeket.

Például?
- Segélykoncertek, amiknek tényleg van értelme, nem csak a nevében puffogtatja ezt a jelzőt.

Már az Otthon, édes otthon előtt is készült egy klip a Szemenszedett Igazság névre hallgató új albumotokhoz, a Jövünk, mint a hunok című dalból. Ebben elég sok népzenei elemet használtok, ezt folytatni is fogjátok a jövőben?
- Nem gondolkodunk ezen. Két lemezzel ezelőtt, a Balul sül el című számban is volt egy hasonló zenei próbálkozás, de mindig zeneírás közben alakulnak ezek a stílusok. A próbateremben dől el lesz-e még ilyen.

A pénteki koncertig jobbulást! Kihevered addig a vírust?
- Nekem a hangszálaim miatt fontos, hogy a következő pár napban elmúljon. Amúgy időközben a többiek is elkapták, most épp Jimmy feküdt ágynak, de ez nem egy gyilkos vírus, úgyhogy péntekre mindenki jó formában lesz.

-fcs-

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky