3427 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2010. május 25. | déka

Alma Együttes: A gyerekek abszolút befogadóak

Copyright:

Gyermeknapi programok tömkelege várható az elkövetkezendő hétvégén, és van szerencsénk tudatni a nagyérdeművel, hogy a kicsik körében rendkívül népszerű Alma Együttes is tiszteletét teszi a Millenáris Parkban, mégpedig legújabb lemezének bemutatója alkalmából.

A lemez címe Balaton, és egy utazó békáról szól. Azoknak a szülőknek, akik környezettudatos életmódra szeretnék nevelni gyermeküket, kitűnő program lehet az Alma Együttes szombati koncertje, mely a Bartos Erika által írt 'Balaton' című mesekönyvhöz készült nagylemez bemutatója lesz.

Bartos Erika korunk legtehetségesebb és legsikeresebb gyermekirodalmi szerzője, akinek a legnagyobb példányszámban fogyó gyermekkönyvek fűződnek nevéhez, és olyan időtálló karaktereket álmodott meg, mint Bogyó és Babóca vagy Anna, Peti és Gergő. Könyveit minden esetben saját maga illusztrálja, de ezek közül is kiemelkedik a "Balaton", melyet az Alma Együttes zenésített meg a világ legkülönbözőbb tájairól való hangszereivel.

A közelgő gyermeknapot jellemző sürgés-forgásban a MyMusic Buda Gábort, a zenekar alapítóját és énekesét kapta mikrofonvégre.   

MyMusic.hu: Hogy találtatok egymásra Bartos Erika írónővel?
Buda Gábor: Pár évvel ezelőtt Erika megkeresett minket, mivel úgy alakult, hogy a Bogyó és Babóca című meséjéből rajzfilmet készítenek, és mi írtuk volna hozzá a dalokat. Ez végül is elmaradt, de jó kapcsolat alakult ki köztünk, barátok lettünk, sőt, egyre többet működtünk közre, például Erika készített nekünk lemezborítókat, és animációs kisfilmeket is. Aztán úgy tűnik idén beért a sokéves közös munka, és együtt készítettük el a Balatont és a Bogyó és Babócát is. Előbbi pályájának első gyurmakönyve , míg utóbbi egy rajzfilmsorozat, melyet szeptembertől vetítenek a Minimaxon és több külföldi mesecsatornán is.

MyMusic.hu: 2010 áprilisában jelent meg a Balaton. Milyen a fogadtatás?
Buda Gábor: Azt kell mondjam, hogy nagyon jó. Rengeteg e-mailt kapunk, köszönő és dícsérő szavakat, sőt a Mahasz listán is az 5. helyen áll most a CD, ha jól tudom.

MyMusic.hu: Sok hasonló projekt létezik itthon – mesezenekarok, mesés-zenés színdarabok – mi teszi a Balatont különlegessé?
Buda Gábor: Egyrészt az, amit a zenekar mindig is képviselt: az eklektikus, mégis egységes zenei világ, melyben számos különböző zenei- és hangszerelési ötletet megvalósítunk. A dalok skálája a country-s, etno-s vonaltól kezdve egészen a blues-ig, a jazz-ig, és a klasszikus árnyalatokig is kiterjed. Hozzá kell tenni, hogy Erika maga írta a szövegeket, az ő verseit zenésítettük meg ezalkalommal, és ezek között sok leíró, „pasztell-jellegű”, impresszionista alkotás fellelhető. Az, hogy mindez milyen formában valósult meg – Erika minden gyurma-jelenetet saját kezével formázott meg, és fotózta le – csak emeli a mese értékét.

MyMusic.hu: Mennyire képesek a gyerekek adaptálni ezt a széles zenei világot és az impresszionista hatású szövegeket?
Buda Gábor: A gyerekek abszolút befogadóak, és mindent megértenek és élveznek, hiszen a zene – mégha klasszikus is - és a versek – legyen az akár egy bonyolultabb szókép - egy kedves mese keretein belül jelennek meg. A "Balaton" egy utazás a magyar tenger körül, ahol a legkisebbeket az új hős, Kurutty, a béka kalauzolja. A mese nem csak szórakoztat, hanem nevel is, hiszen a gyerekek játszva ismerhetik meg hazánk egyik legjelentősebb vidékét. A lemez- mint eddigi lemezeink is – családi lemez. Ez azt jelenti, hogy kicsik és nagyon egyaránt örömüket lelhetik benne. Vannak olyan dalok, melyek a felnőtteknek tetszenek jobban, mások a gyerekek kedvencei, például a „Strandon”, vagy a „Fagyi”.

MyMusic.hu: Így gyereknap táján feltehetőleg jól el vagytok látva koncertdátumokkal..l
Buda Gábor:  Tényleg nem panaszkodhatunk, ezen a hétvégén öt koncertet adunk, fellépünk Szegeden, Szolnokon, Győrött is, de amit kiemelnék, az a minden hónapban esedékes Alma-klub, amit most szombaton 16 órától a Millenáris Parkban tartunk meg. Ez egy kvázi lemezbemutató koncert lesz, ahová Bartos Erikát hívtuk meg díszvendégnek. Nemcsak dedikálni fog, de elhozza a mesekönyv alapjául szolgáló eredeti gyurmaképeket, hogy a gyerekek élőben is láthassák Kurutty, a béka kalandjait. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

déka

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky