3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2015. augusztus 27. | Bea

Jön az a bolond nő a zenekarával! – interjú Majával, az Arizóna zenekar tagjával

Copyright:

Nem pihennek, hanem folyamatosan újabb és újabb dalokkal rukkolnak elő. Augusztusban jött ki az Arizóna zenekar új, angol nyelvű dala, a Cloud 9 is, és rá egy hétre az Örök Nyár című számuk. És van új videóklip is, lesz új koncert is, itthon és a határon túl is. Úgyhogy unatkozni sem unatkoznak. De azért egy interjúra el tudtuk csípni a banda énekesnőjét, Maját, akitől igen ígéretes válaszokat kaptunk az együttes további zenéire, fellépéseikre, terveikre vonatkozóan.

Hogyan jött az együttes alakításának ötlete?

A zenekar mondhatni nagyon gyorsan összeállt, szinte hetek alatt. Igazából egy hirtelen fellángolásból született az az álom, hogy mennyire jó is lenne, ha élő zenekarom lehetne. Az akkori dobosunk segítségemre volt, és a szinte ismeretlen emberekből, egészen hirtelen, egy zenekar jött létre.

Mi vezetett a feldolgozásoktól a saját számokig?


Úgy gondolom, hogy viszonylag gyorsan rájöttünk arra, nem elég kihívás mások dalait eljátszani, hiszen arra szinte bárki képes. Sokkal izgalmasabb létrehozni valami sajátot, egyedit. Hát így jutottunk el odáig, hogy egy-két hónapon belül meg is született az első saját dalunk.

Mi volt a legelső saját számotok?

Az első saját dalunk a Kitárt szárnyakkal címet kapta, melynek szövegét egy jó barátunk, Puss Tamás írta. Ugyan a dal valahogy lekopott a listánkról, hiszen azóta sokat változott a zenénk, de Tomival azóta is sokat dolgozunk együtt.

Melyik a kedvenc dalotok?


Valószínű, hogy ha mind az ötünket megkérdeznél, más választ kapnál… (nevet) Szerintem alapvetően az összes dalunkat szeretjük, hiszen mi hoztuk őket létre, de természetesen vannak gyengébb számaink, amelyek nem sikerültek pont úgy, ahogy azt elképzeltük. Személy szerint mindig a legújabbat szeretem a legjobban. Két hónapja még a Mit Mond a Szem, most pedig a Cloud 9 a kedvencem. De mindegyik dalhoz hozzá tudnék fűzni valamit, hogy abban éppen mit szeretek.Hogyan készül el egy-egy új szám, ki miért „felelős”?


Nagyon jól fogalmaztál, igen, megvan nálunk, hogy ki miért felelős a dal készítésénél. Úgy gondolom, hogy fontos, hogy mindenki tudja, mi a szerepe a dalban, így kerülhető el a káosz. Fecó olyan, mint egy tervező. Ő az, aki megírja a dalokat, majd kidolgozza nekünk, hogy képben legyünk, hogy is kell körülbelül kinéznie az adott számnak. A demó változatot mindenki megkapja, alakít rajta, majd a feljátszásnál már mindenki hozzáteszi a saját részét. A dallamot pedig közösen Fecóval készítem el. Nálunk így működik egy dal készítése, régen voltak olyan próbálkozásaink, hogy „írjunk zenét próbán”, de ezekből általában nem lett semmi sem. Ami pedig a zeneszöveget illeti, jelenleg két-három dalszövegíróval dolgozunk együtt. Az egyik Lombos Márton, a másik Puss Tamás és a harmadik szövegíró Halász Péter, aki az angol szövegeinket írja. Egyre többet barátkozom a gondolattal, hogy én is kipróbáljam magam az Arizóna szövegírójaként. Ez nagy kihívás számomra, de úgy érzem, lassan ennek is itt lesz már az ideje… Persze ezzel a három emberrel remek az együttműködés, valószínűleg továbbra is lesznek „közös munkáink”.

Hogyan jött az Arizóna név az együttesnek?

Amikor 2009 elején megalakultunk, nem a név volt az elsődleges szempont. Kerestük önmagunkat, a stílusunkat és igazából előbb lettek dalaink, mint nevünk. Már néhány hónapos volt a zenekar, amikor egy versenyre neveztünk, de nevünk még  nem volt… Rengeteget töprengtünk a néven, majd felkiáltottam, hogy Arizóna. Egy ilyen nevű kávézóban született meg a zenekar gondolata. A srácoknak pedig tetszett, így meg is hagytuk ezt a nevet.

Külföldieknek lehet, hogy nehezebben értelmezhető a zenekarotok neve. Mennyire tervezitek, hogy angolul is énekeljetek, illetve Magyarországon, Szlovákián kívül más országban is fellépjetek?

Hogy megfelelő a banda neve, ezen sokat gondolkoztam, hiszen lehet, valakinek előbb ugrik be a névről egy country zenekar, mi pedig pop-rockba soroljuk magunkat. Mostmár igazából nem zavar, annyi név van, érdekesebbnél érdekesebbek és gyakran hosszú angol nevek, magyar zenekaroknak. Nem mindig, de néha nyitott vagyok az újdonságok felé. Ki tudja, lehet, hogy egyszer gondolunk egyet és megváltoztatjuk a banda nevét. Egy átkeresztelés azért elég komoly dolog, csakis hosszas kupaktanácskozás kellene ahhoz, hogy ilyesmi megtörténjen. (nevet) Néhány dalunk már régebben is született angolul, idén pedig már két angol nyelvű szöveget is írt nekünk Halász Péter.  Elsősorban a magyarországi közönség a célunk, szeretnénk, ha hozzájuk jutna el először a „mondanivalónk”. Az, hogy angolul is születnek dalaink, teljesen új ajtókat nyit meg. Nyilván többen értik a dalainkat, ami egy pluszt jelent, valamint rengeteg szlovák ismerősöm szimpatizál a zenénkkel és örülnek, hogy végre angolul is születnek dalok. Hogy végül a kérdésedre is válaszoljak, igen, a terveink között szerepelnek külföldi turnék is. Reméljük, minél előbb meg is valósulnak!
Sokszor szoktatok előzenekarként fellépni.

Milyen érzés elő- és milyen főzenekarként előadni?

Gyakran eszembe jut és borzasztó hálás vagyok érte, hogy eljuthattunk odáig, hogy főzenekarként is a színpadon állhatunk. Elméletben van különbség, gyakorlatban nincs, legalábbis a mi részünkről. Nem számít, hogy előzenekarként délután 5 órakor, vagy főzenekarként 9 órakor játszunk. Ami a teljesítményt illeti, ugyanúgy odatesszük magunkat. Hatalmas büszkeség számomra az a példa, amikor nagyobb közönségünk volt előzenekarként nekünk, mint az utánunk következő főzenekarnak. Természetesen az az igazi, ha este játszhatunk. Ezt általában a mozizáshoz szoktuk hasonlítani, hiszen ott is sötétben ülünk, nem lenne hatásos, ha végig világos lenne. Ugyanez a helyzet a koncertekkel is. Akkor igazán ütős, amikor sötét van, látszanak a fények, ilyenkor a gátlásosabb közönség is felenged.  Mindenesetre felbecsülhetetlen az az érzés, amikor olyan helyen játszunk, ahol kezdés előtt fél órával képesek a színpad előtt állni és várni, hogy mikor kezdődik a buli.

Fesztiválokon fogtok előadni/adtatok elő? Bulizni vagy fellépni jobb egy fesztiválon?

Természetesen koncertezünk fesztiválokon is és reményeink szerint fogunk is. Egyértelmű, egyszerre a kettő! (nevet) Ha a színpadon állunk, közben bulizunk is. Gyakran úgy tűnhet, hogy teljes őrültek vagyunk, akik kikapcsoltak és buliznak a színpadon. Ez persze nem így van. Attól függetlenül, hogy ez a mindenünk, hatalmas odafigyelésnek kell végigkísérnie azt az egy vagy másfél-két órát. Személy szerint nem tudok sehol úgy feloldódni, mint a színpadon. Sőt, már a fülembe jutott olyan, hogy valaki azt mondta, „Siessünk, mindjárt jön az a bolond nő a zenekarával”. Ha jó a közönség, és jó a hangulat is, akkor őrültekké változunk a színpadon… és nagyon jó, hogy ez tetszik az embereknek!

Melyik a kedvenc fesztiválotok?


Ami fesztivál, az csak jó lehet! Fesztiválon főleg fesztiválozók vannak. Teljesen más emberek, mint máshol... Idén újra eljutottunk Kaposvárra, ahol szintén egy nagyszabású fesztivál keretein belül léptünk fel. Megvan a fesztiválnak a maga varázsa, szinte a világ bármely pontjárol érkeznek ide látogatók, főleg focisták és külföldiek. Sikerült ismét remek hangulatot csapnunk. Igazán emlékezetes és élmény marad számunkra, hogy egy 80 év feletti néni végig léggitározta, táncolta és ugrálta a koncertünket… Sikerült Magdi nénivel megismerkednünk a koncert után, aki nagyon jól érezte magát, nekünk pedig külön öröm, hogy nem csak a fiatalokat tudtuk megfogni a dalainkkal. De Csábon is adhattunk koncertet, ahol a közönség és a kedves Polgármester úr is tiszteletre méltó, hatalmas szeretettel és kedvességgel fogadott minket.

Mik a közeli és a távolabbi jövőre vonatkozó tervek?

Aki ismeri a zenekart, az tudja, hogy mindig valamin törjük a fejünket. Sok mindent kipróbáltunk már és fogunk is programunk színesítése érdekében. Tavaly óta láthatott a közönség Arizóna koncertet tánc show-val kiegészülve. Idén is elkísértek minket több helyszínre a mi gyönyörű és főként tehetséges táncoslányaink. De többször is színpadon állunk majd az egykori magyar, majd szlovák X Faktoros és Eurovíziós Gyurcsík Tibivel, akivel szintén közös koncerteket adunk. És egyelőre egy koncert erejéig kiegészülünk egy taggal, Müller Attila szaxofonosként csatlakozik hozzánk. Tervünkben van egy újabb lemez, klipek, és még sok minden! 

Mikor, hol hallhat titeket újra a közönség?

Egy picit pihenni fogunk most, hiszen az egész nyarat végigkoncerteztük. Úgyhogy úgy gondoljuk, egy kis turnéközti pihenés mindenkire ráfér, hogy  újult erővel tudjuk befejezni az augusztusi turnénkat.. Érdemes figyelni az oldalunkat, augusztus végéig tart a nyári turnénk, de hamarosan közzé tesszük már az őszi turnénk helyszíneit is. Augusztus 15-én rögtön két koncertünk van. Mindkettő Szlovákiában, míg Nagypakán Arizóna koncertet láthatnak táncshow-val, este Vajkán pedig Arizóna feat. Gyurcsík Tibor és Müller Attila koncertet adunk majd. Már nagyon várjuk!

Bea

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky