3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2014. február 7.

Budapest Voices: Underground dalok 12 hangon

Copyright:

A komoly- és a könnyűzene párosításával jött létre minden idők egyik legizgalmasabb magyar együttese, a Budapest Voices. A kórus ugyanis egy ütőhangszeressel kiegészülve mai magyar underground dalokat ad elő a cappella formában. Az A38 hajós koncertjére készülő csapat egyik tenorja, Deák András adott interjút.

Az első klipetek (Tankcsapda: Adjon az ég) nyár végén jött ki, és néhány nap alatt bejárta a hazai internetet. Hasonló sorsra jutott a Quimby-, illetve a Kispál és a Borz-átirat is. Számítottatok ilyen gyors sikerre?
- Inkább azt mondanám, hogy csak reménykedtünk benne. Felfokozott várakozással tekintettünk az első átirat, az Adjon az ég debütálása elé. Nem tudhattuk ugyanis, hogy milyen lesz a fogadtatása. Hála az égnek, minden elképzelésünket felülmúlta az indulás, s csak kapkodhattuk a fejünket, hogy jé, itt is írtak már rólunk, és jé, már 50, 100 meg 200.000-es megtekintésnél jár a videónk a YouTube-on. Mindig hatalmas öröm, ha ekkora tetszéssel találkozik egy alkotó/előadó a közönség részéről. Tulajdonképpen ez az, ami erőt ad a továbbiakhoz is.

Hogyan jött össze a csapat, és milyen zenei múltjuk van a kórustagoknak (ill. ezen belül neked)?
- Egy régóta dédelgetett álom megvalósulása a Budapest Voices. A kórus magját a Kőbányai Zenei Stúdió tanárai és tanítványai adják, amihez - mintegy kiegészítésképpen - csatlakoztunk mi, nem „kőbányászok”. Olyan tudású és élettapasztalatú énekesek találkozhattak ebben a formációban, aminél jobbat nem is kívánhat az ember. Még csak sorolni is nehéz lenne az egyes tagok múltbéli tevékenységeit, hisz vannak közöttünk 15-20 éve a pályán lévő énekesek, vokalisták is. Az biztos, hogy így vagy úgy, de mindenki át van itatva már régóta az éneklés, s ezen belül is a többszólamú éneklés szeretetével.

Milyen szempontok alapján választjátok ki a dalokat?
- Mint mondtam, ez egy megvalósult álom, ami mögött természetesen rengeteg tudatosság is felfedezhető. Az elejétől kezdve sarokkő volt számunkra, hogy mai magyar underground zenekarok (sokat hallgatott) slágereinek átiratait adjuk elő. Warnusz Zsuzsa, a Budapest Voices művészeti vezetője készíti az összes eredeti dal átiratát, hangszerelését. Nyugodtan állíthatom, hogy minden repertoárra vett dal nagy eséllyel pályázik a közönség szeretetére is.

Mennyire számít az kuriózumnak, hogy a Budapest Voices 12 énekesből áll (plusz az ütőhangszeres)?
- Általában 4-6 fős a cappella formációk a jellemzők a piacon. Ennyi szólammal lehet és érdemes ugyanis bármit is kezdeni. Mi, a 12 tagunkkal, s persze az ütőhangszeresünkkel éppen ezért unikálisnak számítunk. Ekkora létszámnál már duplázódni szoktak a szólamok, de nálunk ez nem jellemző. Nem kis kihívás egyébként ennyi főre átiratokat készíteni, s nem is könnyű feladat megszólaltatni azokat. Sok gyakorlással azonban elérhető, hogy a közönség is helyeslően csettintsen egy-egy általunk interpretált sláger meghallgatása után.

A korábbi munkáidhoz képest igényel más típusú hangképzést vagy koncentrációt egy-egy underground magyar sláger átiratának az előadása?
- Önmagában az előadásmód nem új számomra, hisz nagyon sokat énekelhettem komolyzenei kórusokban, s magam mögött tudhatok már jó pár évet a könnyűzenei a cappella éneklés területén is. Más tészta azért az underground világ, ami sok-sok újdonságot, felfedeznivalót hozott számomra. Bár zeneileg mindenevő vagyok, akadt pár olyan dal, amit nem ismertem mindaddig, míg a Budapest Voices-nál nem találkoztam vele. De jelenthetem, mindet megszerettem, s azt remélem, reméljük, hogy sokan lesznek ezzel majd ugyanígy a közönség soraiból is.

 

 

A Budapest Voices március 28-án adja az első önálló nagykoncertjét az A38-on. Mire számíthat a közönség?
- Először is több mint egy tucat underground slágerre olyan előadóktól, mint a Tankcsapda, a Quimby, a Kispál és a Borz vagy éppen a Magashegyi Underground. Aztán meg rengeteg vidámságra, nevetésre, ugyanis a mi (nem is olyan) kis csapatunk nem egy búskomor társaság ám, sőt. És persze oda-vissza áradó energiára sok-sok jó dalba csempészve. Azon dolgozunk nagy erőkkel, hogy egy különleges estét hozzunk össze az A38-on március végén.

Milyen terveitek vannak a közeljövőben, illetve mi az a cél, amit kitűzött maga elé a kórus a távolabbi jövőre?
- Egyrészt nagyon szeretnénk egy kézbe vehető és sokat hallgatható lemezt, ami az összes feldolgozást tartalmazza. Másrészt keresztül-kasul be szeretnénk járni az országot, s fel szeretnénk lépni mindenütt, ahol csak lehet. Örömünkre szolgál egyébként, hogy mindenfelől kapunk felkéréseket, s szépen telik a naptárunk tavaszra és már nyárra is. És persze időközönként meg szeretnénk jelenni újabb és újabb (videókkal megtámogatott) zenei csemegékkel is az interneten. Azt megígérhetem a többiek nevében is, hogy minden téren oda fogjuk tenni magukat.
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky