3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2013. szeptember 30. | Sali

Hangmás: A maga egyszerűségében...

Copyright:

Október 7-én jelenik meg a Hangmás várva várt negyedik nagylemeze. A disco-elektro-punk zenét játszó zenekar 2007-ben adta ki első, bemutatkozó albumát Funeral Party Budapest címmel, melyet a közönség hatalmas lelkesedéssel fogadott. Mi, most egy kicsit kikérdeztük őket, a lemezkészítés az ügyes-bajos dolgairól...

2009októberében második albumukkal, a Valaki ma este megsérülhet-tel jelentkeztek az A38-on, majd 2011-ben megjelentették harmadik nagylemezüket Ragadozó címmel. Már az első album után számos sikeres koncertet adtak és olyannyira híressé váltak, hogy mostanra már rajongók ezrei várják tűkön ülve, hogy hallhassák az együttes legújabb munkáját. Bár még nem hozták nyilvánosságra az új lemez hivatalos címét, Minda Endre, a zenekar énekese és Pogár László, gitáros egy-két dolgot elárultak az új dalokkal és az albummal kapcsolatban.
 
Mennyire volt nehéz és mennyi időbe telt összeállítani ezt a lemezt? Könnyebb vagy nehezebb volt a korábbiaknál?
Minda Endre: Nem volt nehéz, inkább izgalmas. Egészen felemelő érzés, amikor valamelyikünk levisz egy témát a próbaterembe, elkezdjük játszani, mindenki hozzáteszi a magáét, és ha működik, akkor a dal szinte megírja saját magát. Ez egy kurva jó, varázslatos pillanata a zenélésnek, a koncertezésen kívül kábé ezért jó csinálni az egészet.
Pogár László: Ahogy eddig mindig, ennél a lemeznél is elhatároztuk, hogy tartjuk a kétéves periódust, tehát mindegyik dal a harmadik lemez megjelenése (Ragadozó, 2011) után született. Már amikor elkezdtük az új dalokat összerakni eldöntöttük, hogy most sokkal lazábban kezeljük az ötleteket – “minden jöhet, minden mehet” alapon. Ennek megfelelően a dalokat is könnyedén, fesztelenül hoztuk össze.
 
Mennyiben lett ez más, mint a többi? Van-e valami stílusbeli változás az előzőekhez képest?
PL: Az, hogy mennyiben más, azt majd a kritikusok és a közönség eldönti. Mi törekedtünk rá, hogy az előző lemezeinket jellemző sötétebb hangulatok helyett visszahozzuk az iróniát, a punkosabb attitűdöt, úgy, hogy a ránk jellemező dinamika, pörgés megmaradjon. Danival (Sádor Dániel, a lemez producere) a dalok több mint felét teljesen élőben vettük fel. Így az előző lemezekhez képest sokkal jobban sikerült visszaadni a koncertjeink energiáját.
 
Mi inspirálta a dalokat?
ME: Eddig általában saját élményekből, írtam a dalszövegeket, de most ezek mellé bejött valami új is. Nyitottam a világ felé, mert az előző lemezeinken (Ragadozó 2011) szinte csak befelé fordulós szövegek voltak. Most viszont több olyan téma bejött a képbe, ami az utóbbi években foglalkoztatott. Ilyen a Fuck Barcelona című dal is, amihez az inspirációt az adta, hogy manapság nagyon sokan külföldre költöztek itthonról – barátok, ismerősök – mert itt nem érezték jól magukat, és ez valahol azért elég szomorú dolog.
 
Inkább magyar, vagy angol nyelvű dalok lesznek a CD-n?
ME: Ennél a lemeznél először kizárólag magyar nyelvű dalszövegeket írtam. A magyar dalszövegekre mindig is jobban figyeltek azok, akik a zenekart szeretik, és nekem is nagyobb kihívás.
 
Milyen nehézségekbe ütköztetek a dalok írása, illetve a CD összeállítása során?
PL: Voltak olyan dalok, amiket félreraktunk egy-egy hónapra, hogy ülepedjenek (pl.: Budapest Calling), de a nagy részüket egy lendületből írtuk meg. A CD összeállítása már egy kicsit nehezebb volt. Mivel sokféle hangulatú dal készült, (sőt néha egy-egy dal olyan, mintha nem is ugyanaz a zenekar játszaná) alapvetően a hangulatuk szerint állítottuk össze a számsorrendet.
 
Van személyes kedvencetek? Ha igen, melyik? Miért?
PL: Nekem a személyes kedvencem a #&@! című dal. Ez a dal egy nagyon egyszerű visszafogott-erőteljes-visszafogott-erőteljes szerkezetet követ. A maga egyszerűségében szeretem, ahogy ez a dal működik.
ME: Vagy ott van az első dal, a Tudom, hogy hol lax. Egy ideje kísérleteztünk azzal, hogy összehozzuk egy dalban a 70-es évek surf rock hangulatát a mai zenék elektronikus hangzásvilágával, és így lett végül a Tudom, hogy hol lax: surf alapokra pakoltunk egy erőteljes szinti loopot, és nyakon öntöttük egy adag iróniával. A dal outrója pedig egy vicc, egy teljesen elszállós téma, ami egyáltalán nem passzol az előzményekhez. Ezt a dalt annyira szeretjük, hogy klip is lesz hozzá.
 
Van olyan dal, amelyiknek az összerakásával, illetve rögzítésével különösen sokat bajlódtatok? Ha igen, miért?
ME: A legnehezebben a Budapest Calling című dal adta meg magát, mert ezt a dalt programozott alapokkal raktuk össze, és sokat kellett tologatnunk a különböző loopokat, mire összeállt. Ezt hangszereltük meg aztán élő hangszerekkel, az eredmény pedig engem leginkább az LCD Soundsystem dolgaira emlékeztet, egy jó nagy adag The Clash behatással. Nem hiába adtuk neki ezt a címet.
 
Melyik dalra mondanátok azt, hogy zeneileg a legösszetettebb? Miért?
ME: Most kapásból nem tudnék olyat kiemelni, ami összetettebb lenne a többinél, de az Éhség és a Laura Palmer című dalokba például bekerültek olyan instrumentális részek, amiktől különlegesebbek is lettek. Mindig is szerettük a kiállásokat, ezen a lemezen pedig különösen sok van belőlük.
 
Van olyan dal, amiről úgy gondoljátok, hogy várhatóan “közönségkedvenc” lesz? Ha igen, miért?
ME: Az Újratervezés már most is egész szép sikereket ért el, tavaly készítettünk hozzá egy szöveges videót, hogy promózzuk a lemezt, és a videó már negyvenezres nézettség felett jár a Youtubeon úgy, hogy a dalt a rádiók nem is játszották. Ehhez a dalhoz biztosan fogunk rendes videoklipet is csinálni.
 
Terveztek koncertsorozatot közvetlenül a lemez megjelenése után? / Mikor és hol tervezitek a bemutatókoncertet? 
PL: Természetesen az ősz főként lemezbemutató koncertekkel fog telni. A nagyobb vidéki városokban biztos bemutatjuk az albumot és a környező országokban (Ausztria, Románia) is lesznek majd koncertek. Az első lemezbemutató október 4-én lesz Pécsen, Budapesten pedig október 11-én, a Corvintetőn játszuk majd az új dalokat.
 

 
A budapesti Corvintetős-koncerten 20:30-tól az elektronikus kabaré punk duó, a Wattican Punk Ballet és Pálinkás Tamás nagysikerű side-projectje - a Tej fogja felvezetni a zenekart, akiket a Tesco Disco hajnalig tartó 20th Anniversary bulija követ majd.
 
Belépő a helyszínen: 1200 HUF éjfélig, utána 600 HUF.
 
Sali
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky