3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
VOLT 2013

2013. július 3.

PASO-fieszta és Punnany-gála - VOLT, 0. nap

Copyright:

Nem mindennapi intenzitással kezdtük meg a menetelést idén a VOLTon. A legkorábban érkező Lővérfoglalókat Bernáthy Zsiga szettje után a PASO tornáztatta meg a nulladik napon, majd a fennállásának tizedik évét ünneplő Punnany és díszvendégeinek házibulijával teszteltethettük a helyszínt, illetve tehettük próbára állóképességünket.

A Pannonia Allstars Ska Orchestra a lehető legtökéletesebb fesztiválindító zenekar! Igaz, Bernáthy Zsiga előttük már megadta az alaphangot a Good Vibes-szal és társaival, rásegítve, hogy az egyszemélyes kreatív elektronikus komplexum után, a PASO magával ragadhassa a leglelkesebb VOLT-foglalókat egy igazi kis ska-űrutazásra. KRSA-vezér és már külföldön is hatalmas becsben tartott ska-kollektívája hat óra magasságában csapott a húrok közé és egyből oda is vonzotta az OTP Bank – Petőfi Rádió Színpad elé mindazokat, akik ideje korán megérkeztek, végeztek sátruk felállításával, és már össze is spanoltak szomszédjaikkal. És ez bizony nem kevés ember, a közönség egyre csak duzzadt, komplett családok táncoltak a tömegben az olyan slágerekre, mint a Budapest, a Helló Gagarin, a Hungarian Dish, vagy a Tenkes kapitánya. A Trónok harca előtt tisztelgő Game of Thrones Theme című vadonatúj dalt mindjárt az elején elsütötték, a végére hagyva például az oldszkúl Lakótelepet, ami a kezdeteket idézte, így foglalva keretbe a PASO munkásságát. Ez összhangban is van a zenekar azon tervével, miszerint a tizedik születésnapjukat úgy akarják megünnepelni - mit ad isten; egész évben!-, hogy a koncertrepertoárjukba a slágerek, illetve kedvencek mellé beemelnek régebbi, ritkán játszott dalokat is. A koncertet önfeledt fieszta-hangulat uralta, ami elsősorban rozé fröccs- és sörlocsolásban, kollektív táncra perdülésben és a legfontosabb tárgyaink szanaszét hajigálásában nyilvánult meg. A magyar ska-mesterek produkcióját a másik születésnaposnak, a Punnany Massifnak valamivel meg kellett fejelnie, a terv pedig az volt, hogy számos vendégzenekart invitált meg, így duzzasztva három órásra a monstre-fellépését.
 
Az elmúlt években számos alkalommal átélhettük már, hogy a VOLT fesztivál ideális terep, ha egy zenekar valami különleges műsorral akar kedveskedni rajongóinak. Ez a hagyomány idén sem szakadt meg: ezúttal a Punnany Massif adott három órás all star-gálát, felvonultatva maga mellé a magyar hip-hop és alternatív szcéna legnevesebb előadóit.
 
Nyolc órakor Kiss Ádám humoristával karöltve köszöntötte a nagyérdeműt Wolfie és Máté, hogy az üdvözlést követően rögtön átadják a színpadot egy fiatal társaságnak: a Fatal Error alig négy éve zenél együtt, de ez egyáltalán nem látszott meg műsorukon. Rögtön egy Rage Against The Machine feldolgozással, a Killing in the Name-mel pörgették fel a közönséget, melynek hangulatát átvette az utánuk következő Halott Pénz és Járai Márk páros. Az ő blokkjukban A feneked a gyengém című örökbecsű okozta a legnagyobb hangzavart, amire persze nem fogták vissza magukat a lányok, hatalmas beleéléssel mozgatva rugóikat. Ekkor már leesett mindenkinek, hogy itt nem egy grandiózus Punnany-koncert szemtanúi lehetnek, hanem egy grande házibulinak, amire összehívták az összes havert, akikkel az elmúlt tíz évben összespanoltak.
 
Fél órája sem tartott a koncert, amikor már másodszor rendezték át a színpadot, és jött A köztársaság bandája. A pécsi és bonyhádi népzenészekből álló gárda a Punnany Síratójának népies átdolgozásával nyitotta a maga negyed óráját, hogy később Saiiddal kiegészülve Akkezdet Phiai féle Kiskece dallamaival ríkassák meg a közönséget. Nem nehéz kitalálni a folytatást: csatlakozott társához Újonc Peti is, hogy az este első igazi őrületét hozzák össze a Zenebuddhizmussal.
 
Utánuk egy másik pécsi zenész, Takáts Eszter lépett színpadra zenekarával, hogy újfent egy kis eredeti és hamisítatlan baranyait fonjon bele a műsorba. A buli derekán bontakozott ki a Drum + DJ projekt, ami MC-k, DJ-k és hozzájuk idomulva egy élődobos műsorát takarja. Ma este ennek az élén nem más állt, mint MC SirReal, a Freestylers szövegládája, akinek személyében egy nemzetközi sztárt is köszönthettünk a nulladikon. Az ő performanszuk alatt olyan örökzöldek alapjaira hallhattunk szkreccs-, illetve ütősparádét, mint Lou Reed Walk on the Wild Side-ja vagy az M.O.P Ante Up-ja.
 
Miután a Hősök átvette tőlük a színpadot, felidézték azt a pillanatot, amikor évekkel ezelőtt először találkoztak a Punnany-s srácokkal: barátság volt első látásra, VOLTon köttetett. Ők már vannak annyira dörzsöltek, hogy tudják pontosan, mivel kell maximálisra pörgetni a közönséget, ami ismét sikerült nekik: az Aki velünk-re olyan őrült ünneplés lett úrrá a közönségen, hogy félő volt, ezt már nem lehet überelni. Egy icipicit túl magasra is tették a lécet, mert az utánuk érkező Psycho Mutants hiába tette ki a szívét a színpadon, az összegyűltek annyi energiát használtak el az ezt megelőző fél órában, hogy az ő műsoruk alatt pihentek le erőt gyűjteni.
 
Amire – valljuk be – szükségük is volt, hiszen érkezett az Irie Maffia, akik egy erős What’s my Name-mel indítottak, hogy utána Akkezdet Phiaival kiegészülve a Livin It Easy-vel robbantsanak. A Carbonfools is megkapta a maga warholi negyed óráját, amit követően az egyetlen olyan dal futott le, amihez a házigazdák foglalták el teljes legénységükkel a színpadot: ez volt a Nincsen Zsé. Eddig is fel-feltűntek Punnany-s zenészek a műsorban, kiegészítették az éppen zenélő vendégeket, de ez az öt perc volt, amikor csak ők ünnepelték saját magukat. Utolsó vendégként a Brains csatlakozott hozzájuk, hogy tizenegy órakor egy grandiózus fináléval zárják a nagy eseményt, amihez az este összes fellépője asszisztált. A Punnany Massif igazi önzetlen házigazdaként viselkedett: megtehették volna, hogy kisajátítják maguknak a pillanatot, ezzel szemben egy olyan örömzenélést hoztak össze, ami valóban közösségi élmény volt. Ünnep, a zene ünnepe, vastagon aláhúzva.
 
(sziget.hu)
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2013. augusztus 1.

Hangerő vagy zeneiség? Kis szubjektív

Mint fesztiválszűz ugrottam bele idén a könnyűzenei kavalkádba: Sopronba látogattam, a VOLT fesztiválra. Minimális költségvetéssel, de annál nagyobb érdeklődéssel – kíváncsi voltam, milyen is a zene fizikai valójában. Tovább

2013. július 11.

Másfélezer használt mobilból épült megarobot a VOLT-on

A környezetvédelem fontosságára hivatott ráirányítani a figyelmet a Telekom VOLT robot, amelyet hazai képzőművészek építettek Sopronban a VOLT ART ROBOT Műhelyben. A legnagyobb hazai távközlési vállalat legújabb fenntarthatósági akciója keretében arra buzdította a fesztiválozókat, hogy a rendezvényre vigyék magukkal az otthon elfekvő, régi mobilokat és tartozékokat, amelyek aztán új értéket nyerhettek az újrahasznosítás folyamán. Tovább

2013. július 11.

Compact premier a VOLTon!

Első alkalommal került élőben előadásra a Compact Disco a már rádiós játszási listákról ismert We Will Not Go Down című dala, csütörtök este Sopronban, a VOLT Fesztiválon. Az énekes,Csabi a már tőle megszokott lendülettel jelentette be a különlegességet a várt hatás pedig nem maradt el. Tovább

2013. július 10.

Jó éjszakát VOLT Fesztivál!

Zárásképpen összegezném az egész fesztivált, a látott koncerteket, a miliőt, ami körülvette az egész Lővér kempinget, valamint az arcokat, akik lehetővé tették, hogy életünk egy hatalmas élménnyel legyen gazdagabb. Azaz: Summáját írom Sopron átkának... Tovább

2013. július 10.

Egésznapos Nagyszínpad: Anna és a király - VOLT Fesztivál

Egyetlen nap sem volt az egész fesztivál alatt, amikor a nagyszínpad minden előadóját meghallgattam volna, ha csak pár dal erejéig is, de az utolsó napra sikerült egy olyan egyveleget összehoznia a szervezőknek, hogy kíváncsiságom csak úgy csillapodhatott, ha mindenkibe belehallgattam kissé. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky