3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2012. július 3.

Bocskor Bíborka: Számunkra minden koncert kiemelt esemény

Copyright:

A nyári fesztiválszezonban az egyik legfontosabb koncertjére készül a Magashegyi Underground. A folyton kísérletező zenekar szimfonikusokkal, kórussal és ütőhangszeresekkel, szabadtéren mutatja be dalait július 7-én a Veszprémi Utcazene Fesztiválon. Bocskor Bíborka énekesnőt kérdeztük.

A Művészetek Palotájában korábban kétszer tartottatok szimfonikus remix koncertet. Másképpen készültök a szabadtéri fellépésre?
- Igen, kicsit másként, de nagyban persze ugyanúgy. Más tapasztalat lesz, az biztos a befogadók és az előadók számára egyaránt. Ha másért nem, hát azért, mert jelen lesz egy harmadik „személy” is, a természet.
 
Milyen stílusúak, hangulatúak az újjászületett dalaitok, és kinek a munkája az áthangszerelés?
- Én nem tudnám stilárisan behatárolni és nem is akarom, mert számunkra ez sohasem  szempont. Ezek sajátos Magashegyi-dalok szimfonikus hangszerelésben, amivel az volt a szándékunk, hogy kissé mélyítsük, kibontsuk, és érinthetőbbé tegyük azt az érzetet, amit kommunikálni szeretnénk. Az áthangszerelés a zenekar, valamint Subicz Gábor (trombitás, a PASO tagja – szerk.) és Grünvald László (a Talamba Ütőegyüttes tagja – a szerk.) közös munkáját dicséri.
 
A komolyzenészeknek a kotta miatt kötöttebbek a lehetőségeik, sokkal fegyelmezettebben kell dolgozniuk, és nem improvizálhatnak. Mennyire nehéz ehhez alkalmazkodnotok?
- A dolog különlegessége, hogy ebben az esetben a helyzet éppen a fordítottja. Mi hívtuk be a szimfonikus  hangzásvilágot a könnyűzene szabadságába, nem pedig a könnyűzenét kényszerítjük egy klasszikusnak mondható formavilágba. Az a szerencse, hogy azok a zenészek, akik ebben a találkozásban együtt dolgoznak, megtalálták a közös hangot, amelyben ezek az akadályok eltűntek. Így jött létre az az előadás, amit most Veszprémben is látni, hallani lehet.
 
Majdnem ötvenen álltok a színpadon. Hogyan oszlik meg ilyen sok ember között az irányítás? 
- Elengedhetetlen a karmester egy ilyen próbálkozásban. Benne bízunk meg, ő a tik meg a tak. A mi esetünkben ez a személy Grünvald László.
 
Számodra mely dalok átiratai a legkedvesebbek és miért?
- A miértre szerencsére nem kell válaszolnom, mert nincs ilyen, hogy kedvenc dal, ugyanúgy, ahogy nincs kedvenc napja sem az életemnek. Mindegyik dal más és más, ha egyiket a másikhoz hasonlítom, akkor valamelyikükkel biztos, hogy tisztességtelenül bánok, azt pedig nem szeretném.
 
Őszre várható a Magashegyi Underground új, szimfonikus nagylemeze, az Ezer nap.  Másképp lát hozzá az ember a dalszerzéshez, ha tudja, hogy eleve nagyzenekarral fognak megszólalni a számok? Nehezebb egy ilyen lemezt elkészíteni?
- Éppen az a kérdés, amire mi ennyire biztosan már nem tudjuk a választ. Azt keresgéljük, hogy mi lenne az a forma, amelyben ez a szimfonikus hangzásvilág nem kategorizálna be minket bárhová is, hisz a zenekar szándéka minimum a dualitás. Ezért tartunk most ott, hogy a megjelenő lemez ne legyen teljesen szimfonikus, mégis adjon egy lenyomatot erről az előadásról. Tehát vannak kérdések, amelyek megválaszolásra várnak - talán egy dupla lemez…?
 
Javában tart a fesztiválszezon. A nyár hátralévő részében hol lép fel a zenekar?
- Számunkra minden koncert kiemelt esemény. Július 7-én találkozhatunk a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, aztán Velence mellett az EFOTT-on, Szegeden a SZIN-en,  Debrecenben a Campus Fesztiválon, Budapesten a Szigeten vagy a Kobuci kertben, biztosan ott leszünk a Hegyalja Fesztiválon, a FEZEN-en, illetve játszunk Balatonlellén, Harkányban, Balatonfüreden és a Hegykő Fesztiválon is. 
 

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky