3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2012. május 2. | Sebestyén Dóra

Gravitonas: Zeneszerzők vagyunk, és minden dal, amit írunk, 100%-ig mi vagyunk

Copyright:

Alexander Bard, a Gravitonas svéd formáció zeneszerző-producer tagja igen karakteres személyiség. Még így telefonon keresztül is feltűnő volt, milyen konkrét elképzelései vannak a zenéről és a szakmáról. Tudatosan építik fel karrierjüket, ötvözik a stílusokat és nem csak egy-egy réteghez szeretnének szólni, hanem az egész modern fiatal generációhoz. Semmi elrugaszkodottság, egyszerűen és közvetlenül mesélt, merre is tart most a Gravitonas. 

MM: Először is gratulálok az új videókhoz, igazán látványosak és érdekesek. Viszont azt nem lehet nem észrevenni, hogy a két új számhoz ugyanaz a videó tartozik. Hogy jutott ez az eszetekbe?
AB: A válasz nagyon egyszerű. A Gravitonas egyszerre egy rock banda és egy elektronikus formáció. Hiszen sokan mind a kétféle stílust szívesen hallgatják, szeretnek koncertekre járni és táncolni. A zenénk mintegy kapocs a kettő között. Vannak rockosabb és elektronikusabb számaink, és vannak olyan rádiók, ahol vagy az egyiket vagy a másikat játszanák szívesebben. Ezért is van a két új EP-nk, hogy a különböző műfajú rádióállomásokon is ott lehessünk. Természetesen minden számban ott van egyszerre a rock és az elektronikus is, csak talán valamelyik hangsúlyosabb. De amikor a video készítésre került a sor, rájöttünk, hogy mindkét szám eléggé drámai, hasonló a mondanivalója, így arra gondoltunk, miért ne fejezhetnénk ki ugyanazzal a látvánnyal. Rábólintottak, és így elkészültek a videók. A számok témája érzelmes, leginkább arról van szó, hogy a szerelem hiábavaló, mindig reménykedünk, hogy ez alkalommal végre helyrehozza az életünk, de sosem sikerül.
A képi világ így mind a két szám hangulatát jól tükrözi. Másrészről ezzel azt is meg szerettük volna mutatni, hogy hiába van kétféle szám, ez mind a Gravitonas. Mi zeneszerzők vagyunk, és minden dal, amit írunk, 100%-ig mi vagyunk. Az urbanizálódott fiatalságot képviseljük, nekik szólunk, a világ összes nagyvárosában, így Budapesten is. Az életük minden szegletében ott szeretnénk lenni, az élő koncerteken, a táncparketten, otthon, futás közben, úgy, mintha a modern életmód aláfestő zenéje lennénk. 
 
MM: A korábbi videóitokat elnézve elmondható, hogy mindegyik egy-egy kis műalkotás. Ti készítitek őket, vagy megvannak erre az embereitek?
AB: Mi elsősorban zeneszerzők vagyunk, ezért élünk. Amikor elkészül egy szám, és úgy gondoljuk, videót kellene készíteni belőle, megmutatjuk a művészeti igazgatónknak, aki többnyire a dalok születésénél is ott van, így teljesen megérti a számok mögötti érzéseket, motivációkat. Vele együtt kialakítjuk a látványt, majd ha már megvannak a körvonalak, megkeressük a tökéletes rendezőt, stylistot stb. Tehát valójában nem mi készítjük a videókat, de minden videó a számra épül, a zene a legfontosabb. 
 
MM: Annak ellenére, hogy egy viszonylag új banda vagytok, máris fényes sikereket értetek el mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Érdekes módon az első zenei sikereiteket mégis Oroszországban szereztétek. Számotokra nem volt meglepő, hogy miért éppen Oroszország?
AB: Nem annyira, mivel manapság az orosz rádiók közlik a legtöbb friss zenei újdonságot. Köszönhető ez annak, hogy itt nagyon fiatalok a rádiók zenei szerkesztői. Olyan 22-23 év körül lehetnek, míg az Egyesült Királyságban vagy az Államokban inkább 50-60 év körül. Ez nagyban befolyásolja, hogy mennyire nyitottak az újdonságra, és az ismeretlenre. Az azóta világhírűvé vált David Guettát is Oroszországban fedezték fel először. 
Amúgy is örülünk neki, hogy mi fordítva csináltuk a dolgainkat. Nem az USA-ba vágytunk először, és nem ott robbantunk be a köztudatba, hanem Kelet- és Dél-Európában. Igazából nem is értjük, miért kellene az Egyesült Államokon keresztül vezetnie a világhír útjának. 
Sok koncertet adtunk Oroszországban akkoriban, pl. Moszkvában, ami - ne feledjük el - nagyobb, mint New York. Az orosz rajongókat is nagyon szeretjük. Rettenetesen elkötelezettek a modern, élettel teli és táncolható zene iránt, értékelik az elektronikus és a rock keveredését, vagyis pont azt, amit mi nyújtunk. Kelet-Európa számos nagy országában megfordultunk már, és mindenhol nagyon jól éreztük magunkat. 
 
MM: A koncertekről jut eszembe, nem nagyon látok koncert dátumokat. Stúdióban dolgoztok most?
AB: Igen, mostanában csak pár koncertet adunk, legközelebb májusban lépünk fel Hamburgban. Nagyon szeretjük az élő show-kat, de jelenleg inkább a zenekar népszerűsítésén dolgozunk. Ezért több apró fellépést, megjelenést vállalunk, vagy adunk interjút csak úgy, mint most. Hiába vannak sikereink sok helyen, minél több országba szeretnénk betörni. Ez nagyon sok munka, így egy átfogó, nagy koncertsorozatra valószínűleg csak 2013-2014 körül lesz időnk. Persze a népszerűsítés mellett a stúdióban is sokat dolgozunk, májusban valószínűleg megjelenik az új kislemezünk, illetve őszre kész lesz az új albumunk is. Továbbá még két film zenéjén is dolgozunk, szóval az biztos, hogy nem unatkozunk. 
 
MM: És mi a helyzet Magyarországgal? Jártatok már itt?
AB: Voltunk már Magyarországon, és nagyon reméljük, hogy nemsokára még több időt tölthetünk el ott. Szeretnénk majd koncertezni is, amihez szerencsére sok támogatást kapunk az Universal Hungarytól, de addig még sok mindent kell megszervezni. Vannak barátaink is ott, például a Compact Discoval jó kapcsolatban vagyunk, igazából rajongunk értük. Ők is hozzánk hasonlóan ötvözik az elektronikus és rock zenét, ezért akár egy közös koncert is elképzelhető a jövőben. Tényleg nagyon szeretem, amit csinálnak, ezért is furcsa számomra, hogy fellépnek az Eurovíziós Dalfesztiválon. Mi nem valószínű, hogy részt vennénk valaha is egy ilyen eseményen. Mindemellett van egy magyar srác is a stúdióban, talán ismered, Kállay-Saunders András.
 
MM: Igen-igen, ő egy hazai tehetségkutatóban tűnt, fel, de itthon a média inkább a magánéletéről cikkezik, mint a zenei karrierjéről.
AB: Pedig nagyon tehetséges fiú, nagyon szép hangja van, ezért is hívtuk meg ide Stockholmba, hogy felvegyünk néhány számot. Azt még nem tudjuk, mikor fognak ezek megjelenni, de a közös munka eddig jól halad. 
 
MM: Még a koncertekről: Te magad melyiket szereted jobban? A nagy fesztiválokat vagy a szűkebb körű klubokat?
AB: Imádom a nagy fesztiválokat, de egyelőre túl koraiak lennének. Addig még sok mindent kell egyeztetni, népszerűsíteni a zenekart és a fő, hogy most számokat írjunk. Résztvevőként pedig mind a kettőért odavagyok. Nem nagyon szeretnék választani, ahogy a zenénkben is, szeretem az összetett dolgokat. A fesztiválokon is jól megfér egymás mellett az élő fellépés azután pedig egy jó DJ-set. Ilyenek vagyunk mi is, összetettek, modernek és így lesz egy új irányzat a „dancerock”! 
 
MM: Köszönöm a beszélgetést, remélem hamarosan találkozhatunk Budapesten is egy óriási buli keretében!
AB: Ha jól haladnak a dolgok, egyszer arra is sor kerül! Köszönöm!
 
Készítette: Sebestyén Dóra
 
 

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky