3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2012. február 29. | -gabriella-

PASO: Igyekszünk megtáncoltatni majd a nagyérdeműt

Copyright:

Március 3-án az Akvárium klubban tartja a PASO 9. születésnapi koncertjét. Az elmúlt években nem csak hazánkban, hanem külföldön is szép sikereket könyvelhettek el, közben pedig készül az új lemez, mely a Lovmonster címet fogja viselni. Nagyjából ezekről és sok minden másról kérdeztük KRSA-t, a zenekar frontemberét. Olyan égető kérdésekre derítettünk fényt, minthogy: hogyan került ki New Yorkba, milyen lesz a koncert és, hogy mennyire unja, azokat a kérdéseket, amelyek arra irányulnak, hány km-t fut. 

Mi változott az elmúlt 9 évben, azon kívül, hogy rengeteg sikert könyvelhettek  el?
- Rengeteg minden változott. Változott például a tagság, igaz ez inkább az első időkre volt jellemző, a jelenlegi felállás 4-5 éve stabil. Részben emiatt változott a zenénk is, letisztult, vagy épp új ízek kerültek bele, fúziós elemek jelentek meg. Változtak a zenekar körülményei, egyre nagyobb színpadokon léptünk fel, egyre ismertebbek lettünk. Ezzel párhuzamosan egyre több kísérletezésbe csöppentünk az idők során – játszottunk népzenészekkel, játszottunk szimfonikus nagyzenekarral, rengetegen vendégszerepeltek nálunk Harcsa Veronikától Sená-n és Szűcs Krisztiánon át Dr. Ring-Ding-ig, vagy mc Tribuman-ig. Nagyon sok pozitív élmény ért minket, közel 600 koncertet adtunk, jártunk 15 másik országban, vittük mindenfelé a magyar ska igéjét. Már az is jó érzéssel tölt el, ha csak visszagondolok minderre, azért pedig külön hálásak vagyunk, hogy ezeket mind meg is élhettük.
 
Milyen visszajelzéseket kaptatok az új EP-vel kapcsolatban?
- Nagyon jókat. Egyfelől nagyon pozitív reakciókat kaptunk az újszerű megjelenési formákra, mind az applikációs megjelenés, mind a pólós megjelenés sikert aratott, másfelől a közönség szerette a dalokat és a klipet is, úgyhogy abszolút sikeresnek mondható a No Love in Town EP. Örülünk, hogy mi lehettünk az elsők, akik egy okostelefonos zenekari alkalmazáson belül jelentettek meg egy kiadványt idehaza. 
 
Az okostelefonos app ötlete hogyan merült fel, mert ez Magyarországon eddig elég egyedülálló, pedig elég kézenfekvő?!
- A győri Hello Android cég személyes kapcsolat révén keresett meg minket körülbelül 1,5 évvel ezelőtt és akkor kezdődtek el a PASO alkalmazás fejlesztési munkálatai. Ez egy zenekari alkalmazás, ami lényegében a webes tartalmainkat gyúrja egybe (honlap, facebook, youtube csatorna), illetve tartalmaz még olyan extrákat, mint a PASO csengőhangok, illetve a PASO memóriajáték. Először csak egy normál applikáció volt tervben, aztán találtuk ki azt, hogy ne csak egy sima appot fejlesszünk, hanem csináljunk valami olyat, amire itthon még nem volt példa, ezért hoztuk ki az előző EP-nket az alkalmazáson belül. Tervezünk majd további extrákat is, folyamatos fejlesztéseket. Jelenleg androidos telefonokon fut a program, az iOS verzió március végére várható.
 
Hogyan jött az ötlet, hogy New Yorkban forgassatok a No Love In Town-hoz klipet?
- Egyfelől a kiadófőnökünk zenekarának, a Toasters-nek a 30 éves születésnapi koncertjére mentem ki, ahol vendégszerepeltem is, illetve a húgomat látogattam meg, aki egy pár hónapig kint él. Ha már kint voltam, gondoltam forgassunk egy videót a No Love in Town-hoz, mert nagyon passzolna az a környezet a dal szövegéhez. Mivel az egész megjelenés okostelefonon történt, ezért kézenfekvő volt hogy a klipet is telefon segítségével rögzítsük. Két-két és fél napig rohangáltam New York utcáin, ebből a nyersanyagból készült el a klip.
 
Szerinted mennyivel lett elfogadottabb stílus Magyarországon a ska zene?
- Ma már a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a ska egy jamaicai eredetű tánczene és tudja hova kapcsolni, hogyha meghallja a stílus nevét. Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy ehhez hozzájárulhattunk a munkásságunkkal és ismeretterjesztési törekvéseinkkel.
 
Ha bárkit választhatnál, hogy közösen zenéljetek, ki lenne az?
- Nehéz megmondani. Számtalan olyan legendával szívesen állnánk a színpadon, akik ma már nincsenek köztünk. Desmond Dekker, Judge Dread, Bob Marley. Az élő legendák közül Toots Hibbert, Derrick Morgan, Doreen Shaffer, Lee Perry, vagy Eric Monty Morris kísérése nagy megtiszteltetés lenne, de nyilván nagyon szívesen játszanánk a jazz nagy alakjaival, vagy egy-két reggae-dancehall sztárral is.
 
Milyen különlegességgel készültök a szülinapi koncertetekre?
- Egyfelől bemutatunk pár dalt a március végén megjelenő új nagylemezünkről, a Lovemonster-ről – ezeket a dalokat most hallhatja először a közönség élőben -, másfelől a nosztalgia jegyében előveszünk egy-két nagyon régen nem játszott slágert. Persze mivel a születésnapi koncert egyfajta összegzés, ezért a kihagyhatatlan közönségkedvencek is benne lesznek a műsorban.
 
Tényleg eddig sosem fordult meg a fejedben, hogy lemérd hány km-t futsz egy koncerten, vagy nagyjából tudsz saccolni, csak ez is a koncert apropóján lesz vicces? És 1-10-ig mennyire unod az erre irányuló kérdéseket?
- Eszembe jutott már korábban is, hogy le kellene mérni, de soha nem tettem még meg, így igazából elképzelésem sincs, hogy milyen eredmény fog majd kijönni. Még megközelítőleg sem. A második kérdésre a válasz kb. 7 (nevet)
 
Mi az, amit mindig is szerettél volna elmondani, de eddig soha senki nem kérdezett meg?
- A Monty Python „Hülye Járások Minisztériuma” az egyik kedvenc jelenetem, de nem ez inspirálta a színpadi mozgásomat (nevet)
 
Most, hogy 9 évesek lettetek mire lehet számítani a jövőre nézve?
- Igyekszünk a legjobb tudásunk szerint folytatni az utunkat. A közeljövőben egy kicsit tovább erősítjük a nemzetközi jelenlétünket, hiszen nem csak Magyarországot, hanem külföldet is érinti majd a Lovemonster lemezbemutató turnéja – Szlovéniába, Horvátországba, Svájcba, Németországba, Ausztriába, Szerbiába például már biztos, hogy megyünk. Idén is ott leszünk a legfontosabb magyar fesztiválokon és ahova nem jut el a lemezbemutató turné tavasszal, még a fesztiválszezon előtt, ott ősszel igyekszünk megtáncoltatni majd a nagyérdeműt. 
 
-gabriella-

 

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky