3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2010. február 8. | MyMusic

Jónás Tamás: A Gitársuli a jövőben is folytatódik...

Copyright:

A MyMusic Gitársuli rovatának vezetője Jónás Tamás válaszolt néhány igen egyszerű kérdésre, és ő beszélt is nekünk nem meglepő módon a gitározás szeretetéről, az oktatásról, a tanulásról, hangszerekről, legendákról és kedvencekről. Minden leendő és már aktív zenésznek érdemes elolvasni.

Hogyan lettél gitáros, miért épp ez a hangszer fogott meg?
- Tulajdonképpen véletlenek sorozatából indult el annak idején a gitározás, nem volt nálunk családi hagyomány a zenélés. A döntő lökést valószínűleg a Queen és a Pink Floyd adta, mert mindkét együttes számaiban jobbnál jobb a gitárszólók voltak, és ezek keltették fel elsőként az érdeklődésemet a gitározás iránt. Gary Moore híres száma, a „The Loner” is nagy szerepet játszott abban, hogy ezt a hangszert választottam. Ezt a számot először egy atlétikai összefoglalóban hallottam a tévében, és akkoriban fogalmam sem volt még, hogy kinek a száma lehet, de ahogy az a gitár szólt, az teljesen levett a lábamról.

Milyen zenekarokban játszol, min dolgozol mostanában?
- Nemrég kezdtem el a második szólóalbumom felvételeit, így most leginkább ez tölti ki a mindennapjaimat. A lemez várhatóan a nyáron fog megjelenni, „Timeless Hour” címmel, és 10 instrumentális szám lesz rajta. Ezenkívül a Wind’s Eye nevű formációban is játszom, amely a progresszív rockot műfajában utazik, a MySpace-n is meg lehet minket találni. Nemrég elkezdtem a YouTube „hadműveletet” is, a közeljövőben számos új gitár-videót fogok készíteni és feltölteni. A már jelenleg is megtekinthető videók közül a legfrissebb egy internetes gitárszóló-versenyre készült, amelynek során minden résztvevőnek ugyanarra a kétperces zenei alapra kellett egy improvizált gitárszólót felvenni:


Készültek már gitár-gyakorlatokat tartalmazó videók is, amelyekhez le lehet tölteni a gyakorlat kottáját. Ez például egy gyors legato-sorozatot tartalmaz, teljes sebességgel, majd pedig lassabban is eljátszva:


És természetesen a nemrég megjelent első szólólemezzel kapcsolatosan is töltöttem fel videókat, az egyikben például a Streamline című számra készült rögtönzés látható:


Nemrég jelent meg új albumod. Milyen volt a fogadtatása, mik az eddigi visszajelzések a szakmától, rajongóktól?
- Az instrumentális gitár-albumom a „Sharp Guitars From a Flat Planet” címet viseli, és 12 szám szerepel rajta. A lemezt az amerikai CDBaby cég terjeszti világszerte, és egyelőre nagyon pozitív visszajelzéseket kaptam, mind a vásárlóktól, mind pedig a szakmától. A CDBaby weboldalán, ahol a vásárlók a lemezt értékelhetik, csak úgy záporoztak a dicséretek, ami nagyon sok erőt és motivációt adott. Az interneten számos kedvező lemezkritika is megjelent a lemezről, angol, német, francia és olasz nyelvű zenei portálokon. Az album az iTunes-on keresztül is elérhető, és örömmel tapasztaltam, hogy a világ legkülönbözőbb tájairól is voltak vásárlók, ami egy bemutatkozó album esetén igencsak örömteli dolog, a legszebb álmaimban sem gondoltam rá, hogy olyan helyekről kapok majd elismerő szavakat e-mailben, mint Venezuela, Chile, Ausztrália, Japán, vagy Kenya.

Milyen zenei hatások formálták az anyagot? Mire számítson, aki először hallgatja?
- A lemez az instrumentális progresszív metál stílust képviseli, így leginkább talán úgy tudom körülírni, hogy aki kedveli a Dream Theater vagy a Symphony X zenéjét, illetve a szólógitárosok közül Joe Satriani, Steve Vai, Vinnie Moore és John Petrucci instrumentális számait, az ezen a lemezen is bőséggel találhat neki tetsző dolgokat. Van az albumon néhány elég komplex zenei- és ritmusvilágú szám is, amelyekre jobban oda kell figyelni, de ezeket a zenei „utazásokat” jó pár könnyen befogadható, dallamos szám teszi változatossá. Általában véve, a dallamosság volt az irányító szempont a lemez készítése során, hiszen a gitárszólam egy instrumentális lemez esetén az énekest „helyettesíti”. A fent említett gitáros példaképek híresek a virtuozitásukról is, és aki szereti a gyors gitárfutamokat, az ezen az albumon is bőven találhat ilyet. Úgyhogy érdemes belehallgatni a számokba ITT és ITT. Mindkét oldalon három teljes szám meghallgatható, és számos egyéb érdekesség, információ is megtalálható a fenti címeken.

Hogyan jött az internetes Gitársuli ötlete?
- A MyMusic.hu-val több mint öt évvel ezelőtt indult az együttműködésünk. Akkoriban éppen egy olyan magyar nyelvű zenei oldalt kerestem, ahol lehetőségem van egy olyan gitáros rovat elkezdésére, amelyben megoszthatom a gyakorlataimat és a velük összefüggő zeneelméleti tudnivalókat a hazai gitáros közösséggel. És épp ekkor futott be a MyMusic megkeresése, úgyhogy minden adott volt a MyMusic Gitársuli sikeres elindításához. Aki már ellátogatott ide, az tapasztalhatta, hogy Gitársuli a szokványostól eltérő koncepcióval készül, ugyanis ez a rovat a haladóknak szól. Az interneten számos forrás van, ahonnan az alapokat, az első akkordokat, skálákat el lehet sajátítani, ezért úgy gondoltam, hogy hasznosabb lenne egy olyan rovat, amely megpróbál ötleteket adni az alapokon már túljutott gitárosoknak, hogy hogyan léphetnek tovább.
Számos esetben speciálisan a MyMusic számára készült gitárszólók köré épülnek az anyagok, de olyan is volt már, hogy a szólólemezemről származó részletet mutattam be. Minden anyaghoz részletes magyarázat is tartozik, ahol a zeneelméleti megközelítéseket is elemzem, hiszen sokkal hasznosabb, ha a konkrét ötlet mellett az általános zenei összefüggéseket is át lehet látni.

Milyen a MyMusic Gitársulijának a visszhangja?
- Sok pozitív visszajelzést kapok, úgy tűnik érdemes volt már ötödik éve folyamatosan készíteni az anyagokat. Az első szólólemez készítése miatt volt egy kisebb szünet, de azóta ismét számos új gitár-anyag készült már. E-mailben is sokan megkeresnek, kérdésekkel, tanácskérésekkel. Igyekszem minden kérdésre rövid időn belül válaszolni, persze néha ez eltarthat egy ideig, mivel a gitársulival és a szólólemezzel kapcsolatban is sok e-mail fut be naponta, de egy kérdést sem hagyok megválaszolatlanul. És természetesen a Gitársuli a jövőben is folytatódik, szívesen fogadok konkrét javaslatokat is, hogy a következő anyagokban milyen stílust/témakört járjunk körül.

Mik a terveid a következő évekre, mikor várható újabb lemez?
- Ahogy említettem is, már javában készül a második szólóalbumom, és a következő években is a szólópálya lesz az első számú prioritás. Természetesen emellett, ahogy időm engedi, szívesen közreműködöm más projektekben is, mint ahogy erre az elmúlt években is sor került. Nemrég jelent meg az OSV nevű amerikai formáció második albuma, amelyen 9 számban gitározom, és már készül a harmadik lemez is, amelyen szintén felkértek közreműködésre. Reményeim szerint felkérésekben a jövőben sem lesz hiány, nagyon szeretek kirándulásokat tenni különféle zenei világokba, a fúziós rocktól a blues-on át a jazz-ig, legyen az vokális vagy instrumentális zene. Természetesen a fő irányvonal továbbra is a progresszív rock/metál marad.

Mivel lennél elégedett, hová szeretnél eljutni 5 év múlva?
- Szeretném, ha a zeném eljuthatna a zenehallgatók szélesebb rétegeihez is. Az internet jóvoltából adott a lehetőség, hogy egyszer egy nagyobb kiadó, vagy valamelyik nemzetközi gitárújság képviselője rám talál, és ez az ismertség szempontjából nagy lökést adhat a karrieremnek. Bár tudom, hogy az instrumentális gitár mindig is rétegzene volt, de bízom benne, hogy a sok év befektetett kemény munka előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét. Az eddigi visszajelzések alapján elég sokan szívesen hallgatják a zenémet, úgyhogy bizakodva nézek a jövőbe, és remélem, pár év múlva az lesz az aktuális legnagyobb problémám, hogy a Jonas Brothers-szel kell megegyeznem a névhasználat jogával kapcsolatban.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky