3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2009. november 23. | Bajnóczi Piroska

Boney M.: A magyarok multi-tehetségek

Copyright:

2009. november 14. Jam Pub – Boney M. feat. Liz Mitchell. Az egyetlen jogilag elismert, autentikus formáció, ugyanakkor mégsem Boney M. Most akkor hogy is van ez? Egy biztos: Boney M. örökzöldeket hallottunk Liz Mitchell, az egykori frontasszony, s lányának torkából. „Showtime” Magyarországon családi vállalkozásban egy afrikai, jamaicai, brit, amerikai asszonytól. A show után pedig egy kis édesség: interjú Liz-zel. A közönséggel csordulásig teli Jam-et egy kis ideig otthagyva leültünk egy babiloni folyó partjára...

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

MyMusic.hu: Egy szóval hogy jellemezné a Boney M. és a Boney M. feat. Liz Mitchell esszenciáját?
Liz Mitchell: Úgy gondolom, hogy a zenénk a spirituális szerelmet és erőt képviseli. Azt hiszem ez a magyarázat arra, hogy a formáció ilyen régóta fennáll, mert feltölti az embereket. Az erő lelkületét adja, ez a zene elvisz a negatív, boldogtalan, reménytelen gondolatoktól.

Mik a legemlékezetesebb, legfontosabb események a Boney M. életében?
- Ajjaj… Ha a kezdetek kezdetére gondolok, nagyon sok nagyszerű esemény volt, pl. 1977-ben Budapesten koncerteztünk. ’78-ban Izraelbe mentünk, majd Moszkvába a Vasfüggöny idején, Hong Kongban a kínaiknak léptünk fel. Annyira sok emlékezetes momentum volt, nem lehet egy bizonyosat kiválasztani a sorból, minden egyes értékes pillanat volt. Ha Isten életben tart, még remélem sok hasonlóban lesz részem.

Ismeri az „Omega” nevű magyar zenekart?
- Igen, persze!

A „Ten Thousand Years” albumról (1984) két szám, a „Future World” és a „Wild Planet” két Omega dal, a „Tízezer lépés” és az „Ajánlott útvonal” hangzásvilágából merít.
- Igen, közösen dolgoztunk egy stúdióban, Németországban. Nagyon sok magyar zenész megy Németországba lemezt felvenni. Úgy gondolom, hogy a magyarok multi-tehetségek, nagyon jó munkákat adtak ki Németországban is. A „Hair” című musical-ben is csehekkel és magyarokkal dolgoztam együtt.

„By the rivers of Babylon, there we sat down, ye-eah we wept, when we remembered Zion. When the wicked carried us away in captivity, require from us a song, now how shall we sing the Lord’s song in a strange land?” (Babylon folyói mentén leültünk, sírtunk, Zion-ra emlékeztünk. Amikor a gonoszok rabságba vittek minket, követeltek tőlünk egy dalt, de hogy énekelhetjük az Úr dalát egy idegen országban?) Még mindig rabságban vannak? Mi ez a rabság? Tudják már énekelni az Úr dalát? Mi az Úr dala? Ez felszabadít?
- Nincs nálam a Bibliám, különben felolvasnám neked Dávid zsoltárából a 137-es és a 19-es éneket. Ezek a részek a féltékenységről szólnak, arról az érzésről, amikor más országban a hazádról álmodsz. Még ha a magyar emberek szeretik is Amerikát, Magyarországról mindig is egy különleges szeretettel fognak beszélni, a hazaszeretettel. Én afrikai, jamaikai, brit, amerikai vagyok. A zsidók azt mondják ez az ő daluk. Én Isten gyermeke vagyok, és az édesapám apukájának, az apukájának az apukája rabságban élt. Mi nem azon a földön laktunk, ahonnan eredetileg származtunk. Eredetileg Jamaicában, Afrikában éltünk. Amikor visszamehettem, s megérinthettem Afrika földjét, egy hatalmas pillanatban lehetett részem. Erről szól a jótékonysági tevékenységem is. Én már nem vagyok rabságban. Bár gondolatszabadságban élek, Afrikába teljesen sohasem kaptam meg a szabad visszatérés lehetőségét.  Nem tudom, hogy Afrikán belül melyik részhez tartozom. Ez a legnagyobb gonoszság ebben a rabságban.

A „Daddy Cool”-ban hogy érti azt, hogy „She’s crazy about her Daddy” (megőrül a papájáért)?
- „Daddy Cool” „Ma Baker”-hez hasonlóan az amerikai rossz fiú karakterekre épül. Régen léteztek az úgynevezett „Sugar Daddy”-k, vagy „Cool Daddy”-k, idősebb férfiak a klubokban, akik italt, új ruhákat vettek a fiatal lányoknak. Ez egy fajta prostitúció volt. De bármilyen papáról szólhat a dal. Nekem például „Daddy” Isten.

Jó lehet Istenért megőrülni.
- Igen, s nem a másik „Daddy”-ért a klubban. (hehehe)

Mit tartana fontosnak elmondani a „Daddy Cool” című musical-ről?
- Teljesen mindegy, hogy hol lép fel a Boney M., legyen az egy klub, vagy akár egy nagy stadion, hiszen az embereket a Boney M. lelkülete érdekli. Frank Farian nem értette teljesen, hogy az embereket a Boney M. érdekli, s nem az összes művész, aki a zenét alkotja. Sokan azt mondták, hogy nem kellett volna olyan sok művészt a színpadra tennie, mert nem a zenészeknek, hanem a zenének kellett volna a középpontban lennie. Az emberek csalódottak voltak emiatt. Ez nem Boney M. volt, mert más művészek zenéjét játszották. Ezt az egyetlen hibát követte el Frank. Az emberek szeretik a Boney M. lelkületét az egész világon. (a darab producere Frank Farian – szerk.)

Mi a cselekményszála a musical-nek?
- A történet a Karib tenger vidékéről származik, mi is onnan származunk. Volt egy férfi, akit „DaddyCool”-nak hívtak, s rengeteg barátnője volt. Szakított egy nővel, hogy egy másikat elvegyen, de őt is hamar elhagyta.  A két nő rokoni kapcsolatban volt egymással, s „Daddy Cool” miatt el kezdtek gyűlölködni, s ez a gyűlölet tovább szállt a következő generációra is.

Mint a „Rómeó és Júlia”-ban is.
- Igen. Vagy mondhatnánk a „West Side Story”-t is.

Mi a vége?
- Az egyik nő fia beleszeret a másik nő lányába, és a végén a fiú meghal.

Mit üzenne a 21. századi fiatal generációnak?
- Ismerjék meg magukat, ne függjenek mások véleményétől. Amíg nem ismerik magukat, addig nem tudnak semmit sem tenni önmagukért. Ezt nekem is meg kellett tanulnom. Ez azért nagyon fontos, mert így válhatsz valaki nagyszerűvé. Ha nincs célod, nem lehetsz soha nagyszerű, mert nincs irányvonalad.

És még az is fontos, hogy kövesd az intuícióid, amiket fentről kapsz, ill., hogy azokat megtaláld magadban.
- Igen, pontosan, amit Istentől kapsz. Amikor elkezdesz önmagadba nézni és megtalálni ki is vagy Te, akkor Istent fogod megtalálni, mert Ő benned van. Minden, ami benned van Isten, az ellenség az, ami kívül van. A legtöbb ember kinéz a világba az irányokért, de ezek mindig helytelenek, mert a világ nem tudja, mi van benned, az egyediségedben. Mindenki rohan a világba cél nélkül, anélkül, hogy tisztában lenne magával.

Mindenki kapott valamit.
- Mindenki kapott ajándékot, tehetséget, de ha nem szánsz rá időt, nem fogod megtudni.

Hogy vette észre a tehetségét?
- Igazából az ének tehetség felfedezése csak úgy jött. Énekeltem 14 évesen egy szobában más lányokkal, s csak annyit mondtam: „Hogy tudnak ilyen rosszul énekelni?” Az én ajándékom a tehetségem megosztása másokkal.

Mi van még Boney M. előtt?
- Boney M. előtt már semmi sincs, mivel két ember tulajdona, Frank Farian-né és az enyém. Nincs lemezkiadási jogom Frank nélkül, egyedül csak a show-khoz van jogom Boney M. néven. Az enyém a Boney M. feat. Liz Mitchell, ez az egyetlen jogilag elismert, autentikus Boney M. formáció ma. Mindenki más, aki imitálja a hangom, nem közvetíti azt, ami a Boney M. valójában. A jövő lóg a levegőben. A saját formációmmal lemezeket adunk ki, fellépünk, s remélem, hogy még sok jó dolgot csinálunk.

Akkor hogy is néz ki ez a sok elmélet gyakorlatban? Tony, az egyetlen fiú a csapatban a színpad helyett az asztalokat választotta, mivel sokkal több van belőlük adott esetben, s ugye változatosabb színtér az egyikről a másikra áttáncolni, mint tenni azt egy helyben. A csajok ledobták a cipőket, hiszen béklyóktól mentesen szabad az élet. A testőrök pedig még ha kérték volna őket, akkor se fértek volna fel a porondra, ugyanis a közönség „kiválasztott” lányai együtt ropták az énekesekkel elfoglalva a teljes terepet. Mi meg csak adogattuk a konyakot meg a cipellőket a háttérből… Azért elgondolkodtató, hogy hol van közönség, s hol nincs. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ahol van, ott ne maradjon ugyanannyi – egyáltalán nem, DE…

Bajnóczi Piroska

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky