3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. november 29. | burlesque

Terecskei Rita: Első koncertünkön hat ember volt a büféssel együtt...

Copyright: MyMusic.hu - Nagy Enikó

Hatalmas bulival ünnepli tizedik születésnapját Zanzibar: az idén új lemezzel is jelentkező együttes a Ceglédi Sportcsarnokban lép fel december 27-én. A közelgő koncertről, az eddigi tíz évről, valamint a friss anyagról a csapat énekesnője, Terecskei Rita mesélt.

Hihetetlen, de januárban már tízéves lesz a Zanzibar. Hogyan értékelnéd a zenekar első évtizedét?
- Igen-igen változatos volt ez a tíz év, szerencsére a csapaton belüli hangulattal sosem volt komoly gond. Ha százalékosan akarom kifejezni: húszszázaléknyi rossz hangulatot nyolcvanszázaléknyi jó követett. Abszolút pozitívan értékelhető tehát a mögöttünk álló időszak, és azt gondolom, hogy ezt mind az öt tag nevében kijelenthetem. Az sem elhanyagolható szempont, hogy mindenki azt csinálhatta, amit szeret. Nem is tudom, mi jót tettünk az életben, hogy így alakultak a dolgok!

Melyik volt számodra a legemlékezetesebb pillanat, esemény az együttessel kapcsolatban?
- Tíz év nagyon hosszú idő – igazából nem is tudnék egy konkrét dolgot kiemelni, annyi szép élményben volt részünk. Az első koncertünket sosem fogom elfelejteni: hat ember előtt léptünk fel Szegeden, de a hat néző között volt a büfés és a ruhatáros is, a többiek persze a barátaink voltak. A második bulin már tízezres tömeg előtt játszhattunk Sepsiszentgyörgyön. Utóbbi volt számomra az igazi megmérettetés, hiszen addig csak énekkarban énekeltem, ahol az ember meg tud bújni a kórustagok közt, a színpadon azonban egyedül maradtam a mikrofonommal. Ez még most is komoly megmérettetés számomra, hiszen a mai napig nagyon izgulós vagyok.

Sokan meglepődnek azon, hogy a lemezekhez képest élőben mennyire keményen szól a Zanzibar. Új albumotok, az ’Őrangyal’ is ezt a nyersebb, szikárabb vonalat erősíti. Mennyire vagy elégedett a végeredménnyel?
- Rengeteg próba előzte meg a lemezfelvételt, melyeken jó néhány dalt, dalkezdeményt sikerült összehoznunk. Ezek közül választottunk ki közösen tizenkettőt, melyek felkerültek az albumra. A tizenkét szám pedig olyan jól összeállt a próbák során, hogy mindannyian úgy véltük, nem kell nagyon csinosítgatni őket. Korábban az összes kis kütyüt használtuk: öt vidéki emberke beszabadult a stúdióba, és ami a kezük ügyébe került, az valamilyen úton-módon megszólalt a lemezen is. Aztán szép lassan rájöttünk, hogy nem kell nekünk okvetlenül szinti, ha egyszer a dalok a próbákon hallható változatban is megállják a helyüket.

Elképzelhető azért, hogy a későbbiekben újra előveszitek a szintetizátorokat és a vonós hangszereket?
- Nem valószínű, bár sosem lehet tudni. Az ’Őrangyal’ dalai mindenesetre sokkal spontánabbak lettek, mint a korábbi szerzemények. Jóval többet variáljuk a számokat a koncerteken, mint eddig, és szerintem a közönség el is várja tőlünk az új megoldásokat.

A korábbi dalok is másképp szólalnak meg, mint régebben?
- Igen, gyakran előfordul, hogy átgyúrjuk a számokat, de nagyon durván sosem térünk el az eredeti verzióktól. Gabi, a gitárosunk, előszeretettel pakol jazzes szólókat a számokba, innentől kezdve pedig kő kövön nem marad!

Van kedvenc dalod az új lemezről?
- Van, méghozzá a ’Jönnek újak’, melyhez nemrég készítettünk videoklipet. Egy lassú számról van szó, melynek szövegét Miki, a basszusgitárosunk írta – a modellrepülőjének! Ez egy kicsit talán illúzióromboló lehet, hiszen a dalról valószínűleg mindenkinek egy párkapcsolat ugrik be elsőnek. Én mindenesetre rögtön beleszerettem a szövegbe!

Nemrég fejeztétek be a dalhoz készült klip cseppet sem veszélytelen forgatását. Hogy érezted magad a felvételek során?
- Tudni kell rólam, hogy tériszonyos vagyok, ennek megfelelően eléggé meglepődtem, amikor megérkeztünk a forgatás helyszínére, a Tündér-sziklához. Egy kis dombra számítottam, ehelyett egy hatalmas és meredek szikla látványa tárult elém! Biztosítókötél nélkül kellett felmásznom a sziklára, úgyhogy igencsak izzadt a tenyerem! Mikor nagy nehezen felértem, rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy miként fogok innen lejutni?! Nagyjából másfél órát töltöttem a szikla tetején, miközben egy modellhelikopterre erősített, leginkább egy varrógépre emlékeztető kamera vett engem. A gépet Almási István, a négyszeres országos bajnok helikoptermodellező irányította, ennek ellenére néha úgy éreztem, hogy mindjárt nekem jön! Ügyelnem kellett arra is, hogy szinkronban legyek a dallal – eközben persze Sidi, a gitárosunk, összevissza szívatott: „Engedd el a sziklát! Kezdj el táncolni!” – szóval nem volt könnyű dolgom!

Október elején jelent meg a Zanzibar Pendrive. Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen jellegű kiadványt is piacra dobjatok?
- A kiadó állt elő az ötlettel még áprilisban, és nekünk is megtetszett a koncepció. Nem titok, hogy a lemezpiac egyre működésképtelenebbé válik, a kiadók és a zenészek is sokkal kevesebb pénzhez jutnak, mint korábban, ez pedig hosszútávon megöli az együtteseket. A pendrive remek ötlet volt, hiszen nemcsak ősrégi dalokat, klipeket tartalmaz, hanem adathordozóként is használható, tehát igen praktikus eszköz. Egyébként igen vicces felvételek kerültek a pendrive-ra: rajta van például az első videónk is, melyet mindössze 20 ezer forintból dobtunk össze!

A tízéves jubileumhoz természetesen óriási koncert dukál, melyre december 27-én kerül sor a Ceglédi Sportcsarnokban. Milyen különlegességekkel készültök a bulira?
- Sok dologgal készülünk, gyakorlatilag mi találtunk ki mindent a legapróbb részletekig: milyenek legyenek a fények, a hangok, mikor mit mutassanak a kivetítők – mindannyian szeretünk ezen agyalni! Szerencsére a stáb kapható volt mindenre, így nem volt nehéz dolgunk.

Budapesten terveztek nagyobb fellépést a születésnap alkalmából?
- Egyelőre a ceglédi bulival vagyunk elfoglalva, de nincs kizárva, hogy a fővárosban is adunk egy nagyobb lélegzetű koncertet.

Mik a Zanzibar tervei a jövőre nézve? Agyaltok már új dalokon, lemezen, vagy ez még túl korai lenne?
- Nem nagyon szoktunk agyalni a jövőn. Igazság szerint nem vagyunk túlságosan előrelátók, márpedig, ezen jó lenne változtatni. A ceglédi koncert után minden bizonnyal két-három hónapos uborkaszezon következik – annál is inkább, mivel a mostani időszak zeneileg nem túl kreatív. Az ’Őrangyal’ készítése során ugyan több mint negyven dalkezdemény született, így lenne miből válogatni, de mi inkább vadonatúj számokat írnánk – erre azonban nem most kerül sor. A jubileum alkalmából viszont mindenképpen szeretnénk megjelentetni DVD-n a ceglédi bulit, valamint az unplugged fellépésünket is. Emellett két, a zenekarhoz közel álló ember könyvet fog írni rólunk, úgyhogy a közeljövőben sem maradtok Zanzibar-kiadványok nélkül!

burlesque

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky