3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. november 11. | burlesque

Yava: Zenei ízlések pofonok nélkül

Copyright:

Kemény riffek, andalító témák, egzotikus hangszerek és elképesztő lelkesedés – ez a Yava zenekar titka. A csapat tagjai saját muzsikájukról, első albumukról, a december 4-i lemezbemutató koncertről, valamint további terveikről meséltek.

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Yava egészen egyedülálló jelenség a magyar zenei életben. Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy egy ilyen jellegű együttest alapítsatok?
Dus Polett: A csapatot Ádám és én alapítottuk 2001-ben. Ádám a Vágtázó Halottkémekben zenélt, ugyanott, ahonnan négy évvel később Fritz, a gitárosunk is érkezett. 2002-ben csatlakozott a népzenei hangszereken játszó Róka Szabolcs, dobosunk, Szabó Kristóf pedig egy progresszív bandából érkezett hozzánk. Miután rengeteg stílust szeretünk, kézenfekvő volt, hogy ezek együttesen alakítják majd a zenénket. Gyakorlatilag csak annyi történt, hogy mindegyikünk hozta a formáját, és így megszületett a Yava egyedi hangzásvilága.

Honlapotokat böngészve kiderül, hogy igen különböző zenék hatottak rátok. Mely zenekarok jelentették számotokra a legnagyobb inspirációt?
Dus Polett: Nincs meghatározóan konkrét – az őszinte és ösztönös muzsikákat szeretjük. Fritz például a magyar punk egyik vezéralakja, de a stílus klasszikusai mellett a modern metált sem veti meg.
Németh László Fritz: Valóban így van, kifejezetten kedvelem a System Of A Down-t és Meshuggah-t, de szívesen hallgatom női előadók, például Yma Sumac lemezeit is.

Zenei ízlésetek különbözősége nem okoz konfliktusokat a csapaton belül?
Dus Polett: Egyáltalán nem. Ugyanis a zene vagy hat, vagy nem – és ez stílustól függetlenül így van. A zsigeri öröm, a szabadság, a zenei szépség az, ami minket érdekel. Spontán módon, ösztönösen írjuk a számainkat, és ez működik.
Németh László Fritz: Pontosan. Én például egyedül igyekszem kitölteni a rést, amit más bandákban – Metallica, Meshuggah – két gitáros tesz meg. Nagyon kedvelem a modern, torzított gitárhangot, és ezzel kapcsolatos kísérletezéseimet a többiek is szeretik.

Hogyan reagál a közönség a dalaitokra?
Dus Polett: A nyitott hallgatóság mindenhol imádja a zenénket, legyen szó akár egy falusi koncertről, akár egy Petőfi Csarnokban megrendezett buliról! Lengyelországban például hatalmas népszerűségnek örvendünk – a közönség mindenre kapható, és nagyon élvezi a Yava sokszínűségét. Rengeteg interjút készítettek már velünk. Szeretünk ott játszani!

November közepén jelenik meg első albumotok, mely a ’Folcore’ címet kapta. Mennyire vagytok elégedettek a végeredménnyel?
Dus Polett: Mindannyian nagyon büszkék vagyunk az anyagra!
Németh László Fritz: Így van. Persze van néhány dolog, melyet talán már másképp csinálnánk, de ez szerintem természetesnek mondható. A lemez mellesleg kint van Amerikában, így nem kizárt, hogy a tavaszra tervezett, extrákkal teli változat már nem Magyarországon fog megjelenni.

December 4-én lemezbemutató koncertet adtok az A38 állóhajón. Mit várhatunk a fellépéstől?
Dus Polett: Az évszázad buliját szeretnénk megcsinálni! A koncert alatt a SZTAKI Médiaintézetesei fognak vetíteni, DJ Nadir pedig motívum-remixekkel színesíti majd az előadást.
Mestyán Ádám: Vendégeink is lesznek, egy-egy számra beugranak hozzánk a barátaink. Énekelni fog Grandpierre Attila a Vágtázó Halottkémekből, két számban gitározik a Sex Action-ből ismert Mátyás Attila, Jócsik Jani a Korai Örömből szintén két dalban fog ütőhangszereken játszani,  valamint vokalistaként fellép velünk az indonéz Sintho is.
A keverésről Schram Dávid hangmérnök gondoskodik, aki a ’Folcore’ elkészítésénél is segítségünkre volt.
Dus Polett: A december 4-i fellépés a Yava ünnepe lesz. Mint egy esküvő vagy születésnap. Öröm, felemelkedettség, extázis. Szeretnénk a minket szerető közönségnek, barátainknak, kritikusainknak szabadon, mindent elsöprően játszani bő másfél órát! A koncert után pedig élő DJ-szettek hajnalig!

Lengyelországban már igen nagy népszerűségre tettetek szert. Tervezitek, hogy Magyarország mellett külföldön is turnéztok majd?
Németh László Fritz: Mindenképpen szeretnénk Észak- és Nyugat-Európában is koncertezni, de nyáron fel akarunk lépni a magyarországi zenei fesztiválokon is – amennyiben megfelelő körülmények állnak majd rendelkezésre.
Dus Polett: Lengyelországot imádjuk, ezért ott biztosan fogunk még turnézni! Tervezzük a skandináv, francia és német turnét.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Dus Polett: Nicholas Cage szülinapi partiján mindenképpen fellépünk!
Mestyán Ádám: Nagyon szeretnénk egy dvd-t készíteni, valamint videoklipet is forgatnánk valamelyik dalunkhoz.
Németh László Fritz: Mindemellett pedig már javában írjuk az új dalokat – több mint húsz új szerzeményünk van, így nemsokára jöhet az új lemez!

burlesque

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky