3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. október 17. | Bakos Dalma

Gonzo: A sok dicséret mellett támadják is a zenekart

Copyright:

Egyéves fennállás után filmzenét írtak, az Austrian Band Contest tehetségkutató versenyen pedig már kétszer is képviselték hazánkat, mint az év legtehetségesebb popzenekara. A Gonzo ismét bizonyított: idén ők versenyeznek Liverpoolban az Európa kedvenc előadója címért.

A debreceni zenekar többek között olyan művészeknek a vetélytársa, mint a finn Nigthwish, vagy a brit Leona Lewis.

Stumpf Árpival, a Gonzo énekesével beszélgettünk a versenyről, esélyekről, illetve jövőbeli terveikről.

Mióta ti nyertétek meg a legjobb magyar előadó címet az MTV versenyén, eléggé felpörögtek az események. De hogy is indult ez az egész?

- Még augusztusban ötvenvalahány zenekart kiválasztott az MTV Hungary azok közül, akik 2008-ban megjelentek egy klippel. Erre lehetett szavazni - regisztráltál az MTV-nél és e-mailben elküldted a voksodat. A beérkezett szavazatokat megnézték, és ehhez még jött a szakmai zsűri véleménye. Szeptemberben ebből az ötvenvalahányból került ki öt zenekar: Zagar, Irie Maffia, Beat Dis, Unbending Trees, és persze mi. Ezután következett a 2. forduló, ahol egy internetes weboldalon kellett szavazni. Az érdekes az, hogy bármennyiszer szavazhattál, nem volt korlát, így az egész azon múlt, hogy hány ember kattint és milyen aktívan.

Akkor mindenki mozgósította a rajongóit, ismerőseit...

- Persze. Zagar vagy az Irie Maffia szerintem nagyon komoly közönségbázissal rendelkezik hozzánk képest, de mi is sok helyen hirdettük magunkat, rengeteg embert kértünk levélben vagy személyesen, hogyha teheti, szavazzon, és mindezt folyamatosan a verseny ideje alatt.

Mit szóltál ahhoz, hogy végül ilyen neves előadókat sikerült magatok mögé utasítani?

- Őszintén szólva meglepett a végeredmény, amit hétfőn tudtunk meg, aznap hajnalig ünnepeltünk, kedden pedig szenvedtünk a másnaptól…
Nekünk már ez egyfajta megvalósult álom. Emellett nagyon büszkék vagyunk arra, hogy mindezt a saját erőnkből értük el. Nem volt mögöttünk komoly PR gépezet, pénz vagy bennfentes kapcsolatok, csak a tagok és a rajongók kitartó munkája vezetett minket ide.

A következő kérdés talán kínos lehet… Mit szóltok azokhoz a felvetésekhez, hogy túl snassz, hogy pont egy angolszász popra épülő zenekar megy ki a versenyre? Lehet, hogy a zsűrit ez is befolyásolta a döntésben, hogy talán egy ilyen zenét játszó csapat jobb helyezést érhet el Angliában?

- Jogos a kérdés, bár én úgy tudom, hogy a szeptemberben kiválasztott 5 zenekarból csakis a nézők szavazatai alapján született meg a nyertes, a zsűri ebbe nem szólt bele. Fura dolog ez, erre szokták azt mondani, hogy a sivatagba viszel homokot. Amióta napvilágra került az eredmény, a sok gratuláció és dicséret mellett támadják is a zenekart azok, akiknek nem tetszik ez. Többek között ilyen érveket is szóba hoznak, de erre mit mondjunk? Nem minden popzenekarnak az a célja, hogy egyre szélesebb platformot kapjon a produkciója? És a Gonzo már évek óta ebben a stílusban írja a számait. Ahogy mondjuk az Irie Maffia raggae-t, raggamuffint játszik (és tegyük hozzá, iszonyatosan profi módon), nem vetjük a szemükre, hogy nem jamaicaiaiak. Végül is nem számít, mit mondanak mások, mi egy ütőképes popzenekarnak érezzük magunkat, akik külföldön is megállnák a helyüket.

Már biztosan latolgattátok az esélyeket. Mit tartotok reálisnak, hogy fogtok végezni? És mi az az eredmény, amivel már ti is elégedettek lennétek?

- Hétfőn már elnyertük az MTV Europe Music Awards 'Best Hungarian Act' díját... Előtte nem igazán éreztük magunkat az igazi esélyesek között, de az eredmény azt mutatja, hogy a rajongóink, barátaink, szimpatizánsok igen aktívan és kitartóan küzdöttek a zenekar sikeréért. Most pedig versenyben vagyunk az 'Európa kedvenc előadója" címért, ahol olyan nevek is vannak „vetélytársként", mint a Nightwish.

Ha már megemlítetted a vetélytársakat, mennyire ismered a többi előadót? Volt valami „gyorstalpaló", hogy egy kicsit belekóstolj mindegyik zenekar világába?

- Nem nagyon ismerem őket...Úgy, ahogy ők sem ismernek minket. Kivéve a Nightwish-t és az oroszt, aki ebben az évben megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivált. 21 vagy 22 zenekar van, és itt is a szavazatok száma dönt, lehet latolgatni az esélyeket... Persze mindenkit arra buzdítunk, hogy szavazzanak ránk – egészen november 3.-ig.

Kit vagy kiket tartasz a legnagyobb esélyes(ek)nek?

- Dima Bilan-t és a Nightwish-t.

A közeljövőre vonatkozó tervekről mit lehet tudni?

- Legjobb esetben a jövő héten elkezdjük forgatni a következő videónkat a Superego című számhoz. A mi részünk biztosan elkészül a liverpooli fellépés előtt, az utómunkálatok pedig ki tudja, meddig tartanak majd. Mindenesetre november végére szeretnénk elkészülni vele. Közben természetesen készülőben van az új lemez is, eddig 5 dal van készen.

Élőben mikor és hol láthat titeket legközelebb a közönség?

- Liverpoolban… A viccet félretéve: november hetedikén Debrecenben a Lovardában lesz egy koncertünk, majd pár hétre rá a nyíregyházi Lincoln zenekar lemezbemutatóján fogunk játszani.

Bakos Dalma

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky