3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. április 7. | Kerényi Áron

Félóra: Amíg ilyen a hangulat addig nincs gond

Copyright:

Nemrég egy barátom kérdezte, hogy nem akarunk-e összefutni valamikor. Régen láttuk egymást, és egy haverjának van valami koncertje, az jó apropó lesz rá, hogy eldumáljunk. El is mentem, leültünk, elkezdtünk beszélgetni, de aztán elkezdődött a koncert, és arra lettem figyelmes, hogy már rég nem őt hallgatom, hanem az énekesnőt, a Félóra zenekarból.

Azóta már rendszeresen járunk a koncertjeikre, de ezzel nem csak mi vagyunk így. Múlt héten az After Music Pubban a kb. 70 fős közönségnek már csak maximum a fele állt barátokból és groupiekból, a többek viszont körülbelül úgy néztek ki, mint én az első alkalommal. Bólogató fej, figyelő tekintet, mosolyra húzott száj.

Következő koncertjük előtt (április 12., Gödör), illetve annak apropóján beszélgettünk az énekessel, Tran Thanh Diem Quynh-nal (remélem nem várjátok, hogy ezt mindig leírjam, de ő se használja így, a barátainak csak Nhim)

Mymusic: Szia! Remélem nem az amatőr nekifutásomon mosolyogsz? Készítettek már veled interjút?

Nhim: Nem, még soha, csak azon mosolygok, hogy vicces, mert az első interjút is a MyMusic csinálja, ahogy az első koncertünk is egy MyMusic bulin volt.

MyMusic: Húú, erről mesélj egy kicsit. Ez még a régi Mymusic volt, igaz? Mikorról is beszélünk?

Nhim: 2006 májusa. A régi Fáklya Klubból felhívtak hétfőn, hogy nincs-e kedvünk csütörtökön játszani. Merthogy egy Mymusic-os buli volt, ahol mi is fel voltunk regisztrálva, egyszer a hónap zenekara címet is elnyertük. Hosszú idő óta mostanában néztem rá megint az oldalra, és meg kell mondjam, nagyot változott.

MyMusic: Igen, igyekszünk. De beszéljünk rólatok. Akkor is már Félóra voltatok?

Nhim: Nem, akkor még Sajt zenekar voltunk. Valójában ez az egész még gimnáziumban kezdődött, a Fazekasban, amikor Katival [ex-énekesnő – a szerk.] meg a srácokkal [Kovács Dani – szólógitár, Gyetvai Ate – perka, szinti – a szerk.] megcsináltuk a zenekart. Akkoriban nagyon sok időnk meg lelkesedésünk volt. Persze lelkesedés most is van, csak időből van kevesebb. Szóval akkoriban minden hónapban csináltunk egy koncertet a suliban, amellett volt egy nagyon látogatott zenekari blogunk, meg kezdett kialakulni minden. Aztán volt egy holtpont, dobos váltás, meg egyetem, szóval akkor kicsit leeresztettünk. Nyár végén pedig elváltak a zenekar útjai Katitól, és onnantól nem csak gitározom, hanem énekelek is.

MyMusic: De azt azelőtt is csináltad?

Nhim: Persze, de azért más vokalistának meg frontembernek lenni. Ezzel az egész színpadi kiállás dologgal amúgy is van még fejleszteni való mindannyiunknál. De nagyon lelkesek vagyunk.

MyMusic: Tehát te vagy a gitáros és a frontember. Ki írja a számokat?

Nhim: Én. A dalszövegírás nagyon fontos része az életemnek. Sokszor van úgy, hogy ezen keresztül tudom igazán jól kifejezni magam. Meg van saját blogom is, és az oda ömlesztett gondolat-folyamból is elég sok mindent szoktam meríteni. Amikor gondolatok kavarognak a fejemben, akkor leülök szöveget írni, de van, amikor a hangulatom hullámzása erős, akkor meg gitárral ülök le, és számot írok.

MyMusic: És ezt hogyan fogadja a zenekar?

Nhim: Valahogy mindig úgy van, hogy írok egy új számot, aztán elviszem a következő próbára, akkor meghallgatják, aztán elkezdjük közösen kidolgozni. A zenekari részbe én nem szeretek sok mindent beleszólni, de nem is kell, mindenkinek meg van a maga szabadsága, és aztán, amikor a végére érünk, mindenkinek az új szám a kedvence, azt akarja ráadásnak, satöbbi. Szóval, amíg ilyen a hangulat, addig szerintem nincs gond.

MyMusic: És milyen távlatokban gondolkoztok?

Nhim: Csak az idei évben kezdtünk el tényleg rendszeresen koncertezni, márciusban öt bulink volt, áprilisban is lesz vagy három. Májusban lesz a zenekar második születésnapja, arra valami egészen titkosat tervezünk.

MyMusic: Valami exkluzívat elárulhatnál a Mymusic olvasóinak.

Nhim: Legyen elég annyi, hogy a klasszikusabb jazz-rock zenekar ösvényét elhagynánk egy elektronikus kitérőre.

MyMusic: Kíváncsivá teszel. És másik oldalról? Demó, klip, esetleg lemez?

Nhim: Voltunk már többször is stúdióban, felvettünk egy három számos demót. A klip is szupertitkos téma, de készülünk rá. Lemezt pedig szintén szeretnénk, és talán nem lövöm le a csattanót, ha elárulom, hogy beadtuk a jelentkezésünket a második Pankkk pályázatra a Loo Records-zal közösen [Ez Jamie Winchester kiadója]. Ennek az eredményhirdetése is április végén lesz, és nagyon reménykedünk.

MyMusic: Mi pedig nagyon szorítunk nektek. És akinek (remélhetőleg sokaknak) felkeltettük az érdeklődését, az legközelebb április 12-én találkozhat a zenekarral a Gödör Klubban.

Kerényi Áron

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky