3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Interjú

2008. március 17. | Savas Henrik

Mátyás Attila: Sokan buktak már bele

Copyright:

A 80- as évek végén az F.O. Systemmel a hazai dark kultúra egyik alapvetése lett, majd a dirty rock jegyében feldúlták a Kárpát-medencét a Sex Actionnal, jött az Action után lenyugvás, szólóprojektek. Filmzene komponálás, majd megint FO, és újra Sex Action, de saját dolgait sem hanyagolja el. Mátyás Attilával házi stúdiójában, a Merkaba névre keresztelt zenei szentélyben beszélgettünk, letöltésekről, zenei inspirációkról, és a magyar könnyűzene helyzetéről.

Kezdjük a legfrissebb élménnyel! Milyen volt a Missionnel egy színpadon fellépni? Sikerült velük váltani pár szót, közvetlenek voltak, vagy az Arénás GNR szintű volt a habitusuk?
- Jó érzés volt egy olyan legendás csapat elött játszani, amely az F.O. System-es időkben számomra az egyik legmeghatározóbb dark zenekar volt. Sajnos velük sem sikerült beszélgetni, s bár a stábjuk igen közvetlen volt, hozzájuk nem kerültünk túl közel, tolakodni pedig nem akartunk.

Matyi, miért döntöttél úgy, hogy ingyenesen letölthetővé teszed legújabb munkádat, a Mélyen- t?
- Számunkra most az volt a fontos, hogy minél több emberhez jusson el ez a lemez. S mivel az internet a legnagyobb médium és fórum, ezért úgy döntöttünk – néhány külföldi zenekar példája alapján – hogy mi is megpróbáljuk ezt az itthon még nem szokványos módot. S ami lényeges volt, hogy mindezt teljesen ingyen és legálisan, a legjobb minőségben tölthessék majd le a rajongók. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy készült egy kis példányszámú, limitált, sorszámozott sorozat, a rajongók és a gyűjtők részére, amihez a honlapunkon keresztül lehet hozzájutni.

Mi vezetett el idáig, és mit vársz ettől?
- Manapság az internet és a – többnyire illegális - internetes letöltések miatt a kiadóknak egyre kevésbé kifizetődő a lemez kiadás, ezért nem is igen akarnak már befektetni csak a „nagy” előadókba. Sajnos Magyarországon ez még inkább igaz…Azért mi reméljük, hogy ez a „befektetés” végül is megtérül, és egyre többen jönnek majd el a koncertekre azok, akik megszerették a lemezt és meg akarják ismerni a csapatot.


 
Szerinted, mitől van az, hogy ha egy United kaliberű zenekar letölthetővé teszi az új lemezét, azzal tele van a sajtó, amíg sokkal népszerűbb de más stílusú zenekarok hasonló dolgai nem érdekli a médiát?
- A bulvár média már csak ilyen… ennyire számít, hogy kit látnak gyakran a TV-ben
az emberek…és ez egy ördögi kör. Ez persze nem jelenti, hogy a United rossz lenne, hiszen igen sokan szeretik... a gond inkább az, hogy  ami nem fér bele a „kereskedelmi trendbe” azt nem nyomják, és nem kap lehetőséget. Bár, ha jobban belegondolok, ez segít abban, hogy megmaradhassunk igazi underground csapatnak…ha-ha…A viccet félre téve, azért szerencsére már van egy-két médium, ami az ilyen zenéket is tolja.

Híres vagy precíz, maximalista hozzáállásodról. A srácok, akikkel most a zenekarodban zenélsz, hogyan bírják a gyűrődést? Mi alapján választod ki azokat, akikkel együtt zenélsz a MAB-ban?
- Hát tényleg elég magasra teszem a mércét – magammal szemben is - de akik hallgatják a mostani – és régebbi csapatomat azok mindig elismeréssel beszélnek a produkcióról. Koltay Tomi dobos és Bense Sándor basszusgitáros remek zenészek, akikkel másfél éve játszom együtt. Fontos számomra, hogy a társaim ne csak kiváló hangszeresek legyenek – ez az alap - hanem emberileg is értsük egymást, egy húron pendüljünk. Ja és hogy a csajoknak is tetszenek, mert ez egy rock zenekar esetében ugye nem elhanyagolható… ha-ha… Szóval ez most minden szempontból, ez egy nagyon jó csapat.

 

Merre tart szerinted a magyar zeneipar? Meddig érdemes egy zenésznek elmennie ahhoz, hogy promotálja a lemezét? Gondolok itt az ál valóságshowkra, bulvár műbalhékra, bújtatottan szponzorált projektekre pl.: Ganxsta Zolee és a JackJack.
- Ez mindenkinek a habitusától függ, és hogy  a siker érdekében mit vállal be, és persze, hogy utána bele tud-e majd nézni a tükörbe…Mert ha a "cél" érdekében csak hülyét csinál magából, vagy hiteltelen az amit tesz, annak semmi értelme. Sokan buktak már bele ebbe.
De a média nagy hatalom, és aki a csapból is folyik vagy a bulvársajtó tele van vele, az hamarabb, esetleg hosszabb ideig lesz sikeres. Ezért bizony sok mindenre hajlandóak az emberek.

Pusztán a tartalom miatt érdekli majd az embereket a zene, vagy muszáj valamilyen plusz manírt hozzátenni?
- Hát ebben a túlzottan felpörgetett-informatív világban ahhoz, hogy valaki felhívja magára a figyelmet néha már nem elég "csak" a jó zene. Szükség van valami más meghökkentő-provokatív stb. dologra, amivel ki lehet tűnni a „túlkínálatból”. Persze azért ez nem pótolja a minőséget, és hosszútávon úgysem lehet az embereket becsapni.

Mennyi ideig készült a mostani anyag, kikkel zenéltél együtt a lemezen? Mik/kik hatnak rád zeneírás közben? (filmek, zenék, emberek, érzések, egy táj vagy bármi?)
- Másfél éve kezdtem el írni az új dalokat, amelyhez a lökést az új csapat adta. Nagyban inspirált Tomi és Sanyi játéka. Az ő kezükben sokkal erőteljesebben szólaltak meg a régi dalok és úgy érzem új lendületet kapott a zenekar. Az előző lemez óta eltelt pár év alatt jó néhány ötlet és gondolat is feszített már és ez a friss erő kellett az első lépésekhez. Nálam a dalok írásánál először néhány dallam vagy gitártéma születik meg.  Többnyire a próbák vagy otthoni gyakorlás során jönnek az ötletek, amit aztán – néha hónapokig – csiszolgatok/csiszolgatunk. És közben a dal hangulatához jönnek a gondolatok/szavak, és egyszer csak összeáll bennem a kép. …amit aztán még vagy ötször átírok…ha-ha…

 

Mi jelenleg nálad az aktuális top 5 zenekar?
- Depeche Mode,
Cult,
Led Zeppelin,
Tool,
Foo Fighters.

Kihagyhatatlan kérdés, de mi a helyzet a többi zenekaroddal, a Sex Actionnal, és az F.O.Systemmel? Lesz előrelépés a S.A. háza táján? Hol leszel látható 2008-ban?
- A Sex Action–nel  2004-ben volt a visszatérés a Sziget Nagyszínpadán. 2005–ben elkészült a Jöhet bármi c. új albumunk és hozzá egy videó klip is. Azóta évente mindig csinálunk néhány nagyobb koncertet (főleg fesztiválokon ) de ennél többre sajnos nem jut idő, hiszen mindenkinek van saját zenekara és más munkája. Az F.O. System  pedig ezután is csak ritkán – kb. két évente – lép majd fel, mert szerintünk csak így maradhat meg a koncert igazán nagy eseménynek számunkra és a közönség számára is. Úgy tervezzük, hogy idén nyáron valamelyik nagy fesztiválon ismét láthat majd minket a közönség. A M.AB.–al főleg pesti és kisebb vidéki klubokban lépünk fel. De reméljük, hogy idén nyáron már sok fesztiválon láthat és hallhat minket a közönség.

Savas Henrik

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. augusztus 18.

Blahalouisiana: Sok egyéb rossz már nem következhet

A kényszerpihenő után emocionálisan feltöltekezve, nagy lelkesedéssel várja nyári szezonja egyetlen fővárosi fellépését a Blahalouisiana. A pop-beat-rock talán legnépszerűbb hazai képviselőjének dalai szimfonikus hangszerelésben kerülnek a közönség elé a Heureka Pop Orchestra közreműködésével 2020. augusztus 22-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Schoblocher Barbara énekes szerint a „blahalouisianás” klubkoncertes hangulat itt is meglesz – némi extrával. Tovább

2020. március 27.

Tóth Zoltán: Koncertjeink régi Republic dalokból állnak

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2019. november 4.

A tél közeledtével nem létezik fontosabb társadalmi probléma – interjú Borovitz Tamással

Hat népszerű humorista Hajdu Steve vezetésével először áll össze, hogy rendhagyó stand up show keretében felhívja a figyelmet a hajléktalan embereket veszélyeztető téli időszakra. A jótékonysági célú stand up estet a Menhely Alapítvány és a Fedél Nélkül utcalap szervezi 2019.11.06-án 19.00 órától Budapesten az ELLÁTÓházban. A cél a szemléletformálás és adománygyűjtés a téli krízisidőszakra. A felszabadult nevetést humoristasimogató és a Malacka és a Tahó koncertje kíséri. Most Borovitz Tamással olvashattok egy interjút az esemény kapcsán. Tovább

2019. április 24.

Szalóki Ági: Néha aggódva figyelem a világ változását

Szalóki Ági énekes, dalszerző gyerekzenekara vezetőjeként 15 éve foglalkozik gyerekek zenei nevelésével. Művészetével igyekszik a hagyományos értékek és a természet tiszteletének fontosságára felhívni a figyelmet. Ágit 2019. május 11-én a Margitszigeten egy ingyenes gyerekkoncerten hallhatják az érdeklődők, ahol egy világrekord kísérletben is részt vehetnek a családok. Tovább

2019. február 5.

Honky Crew: Ezt a műfajt így lehet életben tartani

Mi lesz abból, ha egy electroswing DJ és egy vintage műfajokban jártas dobos találkozik? Jelen esetben egy electroswing szupergroup, a Honky Crew zenekar! Tamási Lacival és Ordiman-nal beszélgettünk a világ egyik legbulisabb műfajáról és megalakulásukról. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky