3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
TOP 5

2016. február 29. | Stewie

A zenetörténelem 10 legjobb frontembere

Copyright:

Mai összeállításunk alapja, a zenekarok legmeghatározóbb tagjai lesznek, a frontemberek. Lehet, hogy még ma se tudnánk mi fán terem a Muse, vagy a Velvet Revolver, ha nincs egy karakteres, energikus ember, aki el tudja adni a színpadon a zenéjüket. Nézzük, hogy ki mindenidők 10 legjobb frontembere!

  • megosztás
  • kapcsolódó linkek

10. Fela Kuti, Africa 70: Talán a legjobban James Brown, Bob Marley és Che Guevara kombinációjaként lehetne leírni a Kuti jelenségét. Bár a színpadon kívül is érdekes életet élt (vegyük például a 27 feleségét), de a színpadon élte igazán ki magát. Karizmatikus, politikailag fűtött zenéi tömegeket vonzottak.

 

 

9. Liam Gallagher, Oasis: Talán nem ő játszotta a legzúzósabb zenét a rock történelmében, de Gallagher kétségtelenül az egyik legnagyobb rocksztár. Ő a klasszikus mesebeli hős: ő az a sztár, akivel tudunk azonosulni, akinél elhisszük, hogy egyszer mi is ott lehetünk majd a színpadán, ahol most ő áll.

 

 

8. Iggy Pop: Ha volt valaki, aki punk volt a punk előtt, az Iggy Pop volt. Ő az igazi lázadó, aki 70 évesen is póló nélkül áll a színpadra és mutatja a középső ujját a világnak. Markáns humorával, öröké lázadó és izzó szellemével méltán foglal helyet az öröklistán.

 

 

7. Jim Morrison, The Doors: A mára már pólómárkává és közhellyé vált Morrison többek között ikonikus rocksztár is volt (bár sokan már elfelejtik ezt az „apró” aspektusát az életének). A 27-es klub tagja a korszakának meghatározó szerplője, generációk figyeltek rá, mint Cobainre, vagy Elvisre.

 

 

6. Mick Jagger, Rolling Stones: A rocktörténelem Alfája. Minden, ami rock, vele kezdődött, így szinte már természetes, hogy meghatározó volt gyakorlatilag az összes utána következő zenésznek. A klasszikus frontember: energikus, fél perc alatt magával ragadja a tömeget, és bárhol fel tudja találni magát.

 

 

5. Kurt Cobain, Nirvana: Cobaint az igazi utolsó rock sztárként szokták emlegetni egyes berkekben. Bár erős túlzás, de a 27-es klub egyik ikonikus alakja mindenképp a 90-es évek legemblematikusabb alakja volt. A depresszív színpadi előadása hatással volt mindenkire, aki látta, akár egyszer is.

 

 

4. Ian Curtis, Joy Divison: Talán őt lehet a legérzelmesebb frontembernek mondani a történelem során: minden egyes pillanatában lehetet tudni, hogy éppen boldog, vagy szomorú a színpadon. Mindig a pillanatban és a pillanatnak élt, és ez látszott a koncerteken is. Bárkit meg tudott szólítani zenéjével, és személyiségével.

 

 

3. Robart Plant, Led Zeppelin: Az egyik legikonikusabb zenekarnak a legikonikusabb frontember dukál. Egyedi hangja és extravagáns megjelenése méltán jutatta őt a dobogó alsó fokára. Egyszerre volt feminin és muszkuláris, nőies és férfias. Viszont nála egyértelmű, hogy a zenekara segítette a listára: a Led Zeppelin a tökéletes összhang miatt tudott sikeres lenni, és külön-külön nem is tudnánk talán rólunk.

 

 

2. Joe Strummer, The Clash: Talán egyeseknek nem több a klasszikus punk, mint olcsó bőrszerkó, vacak hangás és dühöngő fiatalok. Strummer is ilyen volt külsőre. Viszont emögött egy zseniális elme állt. Ez a kettősség az, ami miatt a 2. helyen végzett a listán. Egyszerre tudott menő és elgondolkodtató lenni. Ő volt talán az, aki a végső formáját megadta a punk első korszakának.

 

 

1. Freddie Mercury, Queen: azt hiszem, senki nem lepődik meg, hogy Mercury végzett az első helyen. Ő minden, ami eszünkbe jut egy rocksztárról. Minden mozdulata, minden lélegzetvétele zseniálisan meg volt komponálva, nem lehetet nem élvezni a performanceát.

 

 

Forrás: gigwise.com

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2018. október 4.

Állatok világnapja: neked is eszedbe jutottak ezek a dalok?

Assisi Szent Ferencnek, az állatok patrónusának emlékére ünneplik október 4-én az állatok napját. Át is túrtuk a netet, hogy a jeles nap alkalmából mi is megfelelő ünneplésbe kezdhessünk. Össze is gyűjtöttünk 8+1 "állatos" dalt magyar előadóktól, amelyek külön-külön is a kedvenceink voltak már korábban. Hogy miért +1? A Fish! Alanyijogon, pusztán név alapján került be. Tovább

2018. július 20.

TOP 5 Post-punk album, amit meg kell hallgatni

A post-punk egy nagyon összetett, és meg nem értett műfaj volt. Bár kevesebb, mint 10 évet élt a világkorában, máig meghatározó eredményeket ért el. Egyesitett a művésziességet a punkok haragjával, és megannyi más műfaj elemével, amiből egy igen színes műfajt alkottak. A teljesség igénye nélkül íme az az 5 post-punk album, amit mindenképp meg kell hallgatnod. Tovább

2018. július 17.

TOP 5 Synth-Pop album a 80-as évekből

A szintetizátorokat a korai években sokan megvetették: nem volt a hangoknak fizikai leképeződése, nem volt húrpendülés, vagy rezgés, ami a hangot adná. Aztán a ’70-es években jött az áttörés, hála olyan zseniális zenészeknek, mint a Kaftwerk vagy Brian Erno, akik megmutatták, hogy végtelen lehetőségek rejtőznek a szintetizátorban. A 80-as évekre pedig kialakult a Synth-Pop, amelyekből most összegyűjtöttük az 5 legmeghatározóbb albumot. Tovább

2018. április 19.

Ezt hallgatja! Kollányi Zsuzsi Top 5!

Kollányi Zsuzsi szólókarrierje 2017-ben robbant be ”Valahonnan” című dalával, melyet Lotfi Begi és Majka közreműködésével készített. Az énekesnő bombasztikus sikereket aratott a felvétellel, amely decemberben elnyerte az év legjobb videóklipjének járó Comet gömböt. Zsuzsi nem állt meg itt, ugyanis az év énekesnője elismerését is bezsebelte a GLAMOUR Women of the Year 2018-as díjátadóján. Februárban indult önálló műsora, a "Két hang között", hétvégén pedig A Nagy Duett 6. évadjának versenyzőjeként mutatja meg sokszínűségét.
Most az ő kedvenceit ismerhetitek meg top5-ös listájából. Bónusz dalként pedig megnézhetitek legfrissebb, SuperStereoval írt közös dalának klipjét is, amely a nyár potenciális bulitrack-je lehet. Tovább

2018. április 9.

Ezt hallgatja! Laskai Viktor (SuperStereo) Top5

Ezen a héten SuperStereo, alias Laskai Viktor kedvenc dalait ismerhetitek meg Top5 rovatunkban.  Viktor először a Péterfy Bori & Love Bandben vált ismertté, majd kivált a zenekarból, és azóta SuperStereo néven saját elektro formációját működteti. Hamarosan Kollányi Zsuzsival közös új klipjét is bemutatja, élőben pedig június 2-án a győri Audi Arénában INNA koncertje előtt találkozhattok vele. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky