3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Sziget 2012

2012. augusztus 8. | govinda

Szita, szita, péntek – Szigeten-csütörtök

Copyright:

Lássuk egy szeletét annak, mivel, kivel, kikkel találkozhatunk a jubileumi Sziget fesztivál második napján! A Nagyszínpadon a pop-rock nemzetközi nagyjai lépnek majd fel, köztük az amerikai The Roots, a holland díva Caro Emerald, a brit alternatív rock banda, a Maximo Park és a Korn előtt a hazaiak képviseletében a Tankcsapda. De érdemes lesz még benézni többek között a Random Tripre, vagy a Kiscsillag koncertjére is. Zúzás, ütemek, teddfelakezedet!

NAGYSZÍNPAD

15.00 The Roots, USA
„Több mint húsz éve aktív, többszörös Grammy-díjas amerikai zenész kollektíva a keleti partról, akik bravúrosan ötvözik egymással az élőzenét és a hiphopot” – olvashatjuk a fesztivál hivatalos ajánlójában. Ha huszonöt éve vannak a pályán, akkor bizony pontosan tudják, hogyan kell szórakoztatni a nagyérdeműt, legismertebb dalaikba belehallgatva pedig azoknak is táncolni-mozogni támad kedvük, akik még sohasem találkoztak zenéjükkel maratoni fennállásuk során. Számaik hol könnyedek és dallamosak, hol pedig a gyökerekre (!) emlékeztető kemény, basszussal telített, igazi hip-hop slágerek. Reméljük, hogy már délután három órától is rendesen megmozgatják a közönséget, főként, hogy széles repertoárjuk miatt a rap, a pop, és a jazz szerelmeseinek egyszerre fognak örömet okozni.

16.30 Caro Emerald, Hollandia
A The Roots-hoz képest a holland hölgy friss felfedezettnek számít, és csupán egyetlen stúdióalbuma jelent meg ez idáig, mégis óriási sikereket ért el ilyen rövid idő alatt, Hollandia egyik legfontosabb exportjává kinőve. Őt hallgatva az 1930-as évek fényűző Amerikájában érezhetjük magunkat, abban az időszakban, amikor a jazz-swing fénykorát élte – az énekesnő eleganciájával és kisugárzásával mintha maga is ebből az időszakból utazott volna ide hozzánk, a 2010-es évekbe.

18.00 Maximo Park, UK
Akár alternatívként, akár indie rockként definiáljuk a zenéjüket, mindenképp illeszkednek a manapság nagy népszerűségnek örvendő, hasonló stílusban alkotó, szintén brit csapatok sorába, mint például az Arctic Monkeys, a Kasabian, a Kaiser Chiefs vagy éppen a The Editors. Legújabb lemezük, a The National Health néhány hónapja látta meg a napvilágot, amelyről frontemberük, Paul Smith így nyilatkozott: „A világválság korát éljük, és mégis mindenkit vidám, pörgős dalokkal bombáznak. A nemzet elveszítette önuralmát, és ez a lemez ennek visszaszerzéséről szól, valamint arról, hogyan hozzunk változást a saját életünkbe.”

19.45 Tankcsapda, Magyarország
Azt hiszem, a csütörtöki programból ők azok, akiket senkinek nem kell bemutatni. A Maximo Park kifinomultabb gitárorgiája után Lukács Laciék igazán nyersre veszik majd a figurát, és ismét több tízezer ember üvöltheti együtt, hogy minden bizonnyal kicsit sem szomjas (Be vagyok rúgva), vagy teheti fel ezredszerre is a kérdést, hogy melyik ajtón érdemes bemenni (Mennyország Tourist).

21.30 Korn, USA
A Tankcsapda után tekerjük még pár szinttel feljebb a keménységi fokmérőt és bumm, íme a Korn. A hagyományos stíluskategóriák szerint a Limp Bizkittel vagy a Linkin Parkkal szokás őket egy csoportba sorolni – népszerűségük körülbelül egy szinten mozog, mégis talán egy kicsivel több bennük a „kakaó”, és a műfaj igazi megteremtőinek, veteránjainak tekinthetjük őket. Meglepő, de ők is új albumot készülnek felvenni, ez azonban még csak a tervezés fázisában van (pedig előző korongjuk is kevesebb, mint egy éve jelent meg). Valószínűleg legnagyobb slágereiket hozzák el a Sziget közönségének – vigyázat, nagy mennyiségű headbangelés, crowdsurfing és stagediving várható. (Szép nyelv a magyar, ugye?)

AJÁNLJUK MÉG

Random Trip, Magyarország – Holland Meets Hungary Színpad, 16.30
Bár az még bizonytalan, a Random Tripnek mi köze Hollandiához, az viszont biztos, hogy az ott megforduló külföldieknek jó dolguk lesz abban a másfél órában. Főleg, mert a magyar könnyűzenei élet szuper-színes szereplőit sikerült egy tető alá hozni, megint: ott lesz Krsa a PASO-ból, Kasai és Kemon, Magyar Bori (ex-Besh o droM) és a többiek. A színvonal és a meglepetés garantált, itt ugyanis minden spontán történik. Igen, a zene is.

Kiscsillag, Magyarország – Petőfi Rádió, Magyar Zenei Nagyszínpad, 21.45

Egy név: Lovasi András. Meg persze ott van Ózdi Rezső, Leskovics Gábor és Mihalik Ábel is, akik ugyan különböző időszakokban, de mind részesei voltak a kultikus Kispál és a Borznak. A Kiscsillag azonban nem a Kispál, de valahol mégis az: a lényeg, hogy bitang jók, és tudják, hogyan kell megmozgatni a népet. Sötétben főleg.

Crookers, Olaszország – A38 Színpad, 23.30

Nézzük csak, mit mond a Sziget ajánlója: „A klubkultúrában BOTként ismert Francesco a Crookers-ben való feloldódása előtt zongorán és gitáron erőltette az önkifejezést, de csapattársához, a Phra néven pörgő Andreához hasonlóan ő is a hiphopkultúrában talált igazán önmagára. Tapasztalataikat az olasz duó az elektronikában kamatoztatta. Legütősebb mixüket Kid Cudinak gyártották; a Day'n'Nite című partyhimnuszra eddig majdnem nyolcvan millióan buliztak a Youtube-on.”
A partyhimnusz itt a kulcsszó. Merthogy azok várhatóak.

Axwell, Svédország – Aréna, 00.30
A fáradhatatlanoknak és az elektronikus zene szerelmeseinek ajánljuk a nemrég feloszlott (hivatalosan szünetelő) Swedish House Mafia oszlopos tagjának szettjét. Kommersz zene ide vagy oda, a jó buli biztosra vehető.

govinda

képek: sziget.hu

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2012. augusztus 23.

Csak a szépre emlékezem – Sziget videók

Szigetbetegség? Sziget utáni depresszió? Visszatérés az életbe? Általában ezek a tünetek lépnek fel minden olyan embernél, aki augusztusban egy hetet tölt el a Hajógyári Szigeten. Nehéz, nagyon nehéz az élet a Sziget után, de most egy kis közös emlékezéssel próbáljuk enyhíteni a bajokat. Tovább

2012. augusztus 16.

Gyilkosok és Mocskos idők a Szigeten 

Ha valaki azt mondja nekem, hogy a jubileumi Szigetet egy Európa Kiadó koncerttel fogom zárni, amire éjjel fél 4-kor esek be lehet, hogy kiröhögöm. Pedig így volt. De tekerjük vissza egy kicsit az időt az LMFAO végére, mert addig sok víz lefolyt a Dunán. Mekkora közhely…  Tovább

2012. augusztus 15.

Megtaláltuk az amerikai Soerii & Poolek-et a Szigeten!

Ott hagytam abba, hogy csapat meetinget tartottunk annak kapcsán, hogy mit érdemes megnézni: az LMFAO-t, vagy a Lamb-et. Félve vallom be az igazságot, de legyünk gyorsan túl rajta: a Nagyszínpadnál táboroztunk le. Erre pedig nincsen mentség. Vagy?  Tovább

2012. augusztus 15.

Vasárnapi Sziget körkép, mielőtt beindulna az este 

Ismerem a korlátaimat, tudom, hogy már nem bírnék egy teljes hetet végigbulizni a Szigeten, így az utóbbi pár évben mindig úgy próbáltam kimenni, hogy a zárónap mindenképpen beleférjen. Nem tudom mi ez a perverzió nálam, de van benne valami báj, ahogyan mindenki egyszerre érzi, hogy legközelebb egy év múlva találkozunk. Viszont, még mielőtt elmorzsolnánk a szemünk szélén egy dagadt kis könnycseppet, nézzük hogyan telt az utolsó nap első fele.  Tovább

2012. augusztus 14.

Kalózlányok a hajón 

Az egész szombat este elég jól alakult. Túl voltunk már egy rakat jó koncerten és épp azt beszélgettük merre tovább. Hát Snoop Doggra! Erre jött a kérdés, miért, szereted? Jah, nem, de csak meg kéne nézni. És tényleg; életemben nem hallgattam kifejezetten, de ha aznap este a poén kedvéért meg kellett valamit nézni, az Snoop volt.  Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky