3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2012. január 6. | Anikó, Joss Beaumont

2011-es történetek zenéről, miegymásról - összefoglaló!

Copyright:

 

Múltidéző: Sziget kontra Tarlós

 
Anno volt már Sziget kontra Tarlós ügy. Ez állt akkor a 2001-ben íródott Tarlós által kiadott szerződésben: „Az évek óta sikeres Pepsi Szigeten a fiatalkorúak védelmében, de a másként gondolkodók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító, vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek. Az elnevezés e tekintetben közömbös. A lényeg, hogy a Diáksziget az legyen, ami, zenés, kulturális fesztivál.”
 
Ez a vita akkor annyira erősen gyűrűzött, hogy még a Sziget megszűnése is felmerült. Aztán hogy, hogy nem egyszercsak Tarlós úr visszakozott és valamilyen módon megállapodott a Sziget nyitott világnézetű szervezőivel.
 
A 2011-es probléma azonban egy kicsit különbözött a 2001-es balhétól, ugyanis ekkor már nem volt semmiféle buzizás vagy nem teccik-ezés, egyszerűen Tarlós úr pénzt akart, de az addigiakhoz képest jelentősen megemelt összeget. A főpolgármester által kért összeg azonban annyira magas volt, hogy Gerendai Károly főszervező csak nagyon hófehér arccal tudta kommentálni a televíziók híradójában, hogy ha valóban ezt az összeget kérné Tarlós, akkor bizony megszűnne maga a Sziget Fesztivál. Ekkora összeget teljességgel lehetetlen előteremteni.
 
Ami a Szigetet kedvelők reakcióját illeti, bizony volt is felzúdulás a legnépszerűbb közösségi portálon, ahol ugyebár mindenki megmondhatja a magáét, már ha akarja. Többen kurvaidegesen jelezték, hogy nem nagyon szeretnék, ha megszűnne a kedvenc fesztiváljuk, azaz majdnemhogy az egyetlen szórakozási lehetőségük az évben. Mert bizony ez így van, nem mindenki jár hetente koncertekre és jónéhányan egész évben gyűjtenek az így sem olcsó hetijegyükre, hogy ha eljő’ az idő, ők beköltözzenek a Hajógyári-szigetre és ott ellegyenek egy hétig. 
 
A lényeg, hogy a 2011-es évi Sziget a szervezési stádiumban akadt el. Aztán megszületett az egyezség. Szerencsére olyan megállapodás született ráadásul, amely nem a Sziget megszűnését hozta, hanem olyat, amely legalább egy évig még megmentette. A megállapodás szerint azért egy szemmel jól látható összeget így is be kellett fizetni, de a fő szempont most már az volt, hogy a Magyarországra látogató külföldiekre koncentrált a BKV-n és más hivatalok bevonásával. 
 

Fesztivál...

 
A nyári fesztiváldömping minden évben a tavaszi sajtóakciókkal kezdődik. Így volt ez 2011-ben is, hiszen már elég korán kiderült, hogy a Szigetre jön Lemmy és a Motörhead, vagy maga a híres/hírhedt Amy Winehouse (ő végül nem jött el, mert sajnálatosan elhalálozott), a Kaiser Chiefs, a már hozzánk hazajáró The Prodigy, a remek The Chemical Brothers vagy a Hurts. Ehhez képest a soproni VOLT is beerősített, hiszen vendégként jelentették be a szervezők a My Chemical Romance-t, az Asian Dub Fundaciont, a Sum41-et, Moby-t, a Pendulumot, a The Thing Things-t, a Thirty Seconds To Marst valamit Paul Kalkbrennert. Ez így elsőre elég komolynak tűnt, az ehhez képest gyenge Balaton Sound programjához képest. Bár ott is láthattunk kiváló produkciókat, hiszen a Portishead, Mika, az Underworld, a Parov Stelar Band vagy az angol klasszikus Stereo MC’s igazán jó bulit csapott, de ami a többi programot illeti, szinte „csak” dj-k kütyüzését hallgathattuk, amely az elmúlt remek zenei kínálatát tekintve visszalépés volt.
 
Tavasszal a Corvinus Egyetemi Napokon jártunk, ahol a megszokott magyar élmezőny harangozta be a leendő fesztiválszezont. 
 
A Várpalota mellett rendezett Pannónia Fesztivál folytatta a hagyományokat, és főleg a már megszokott magyar előadókkal telítette a programot, majd a rendezvény közeledtével bejelentették, hogy a 2011-es évi sztárvendég az amerikai Twisted Sister lesz. Kuriózumnak számított a fesztivál történetében, de reméljük nem ez volt az utolsó külföldi bandákat becsalogató kísérlet. Mi is ott voltunk a PAFE-n és ez a fesztivál is belopta magát a szívünkbe. 
 
A Fishing On Orfű a már szokásos, egyetemistákat bevonzó jó bulinak ígérkezett, de kevés újdonsággal. Reméljük 2012-ben több feltörekvő, fiatal magyar csapat is fellépési lehetőséghez jut Orfűn. Az alterfeszt persze hozta azt, amit vártunk tőle. Sőt néhány külföldi vendég is ellátogatott Orfűre, a Washington Dead Cats és a Fanfare en Pétard is jó koncertet adott. 
 
A tokaji Hegyalja Fesztivál meglepetéssel készült, de arra senki sem számított, hogy a legfőképpen rockzenei rendezvényként számon tartott bulira a német kiabáló fenomént Scootert hívják meg. Ütött a koncertje! A Scooter 2010-ben a SZIN-en csinált fergeteges hangulatot, idén pedig a Hegyalja látogatóit önthette el a nosztalgia hullám. Be kell ismerjük, hogy van valami az együttesben... Na és azóta sem tudjuk,  hogy „mennyibe kerül a hal”...
 
A szegedi SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) 2011-ben nagy bulit tartott, ahol is a kiváló magyar csapatok mellett olyan külföldi sztárok tartottak koncertet, mint a Kelis, a N.O. H.A. vagy az amerikai Wheatus. Nagy élmény marad mind a négy Szegeden töltött nap. A fesztivál előtt kicsit paráztunk, mert néhány időjós meglebegtette az árvíz lehetőségét, de szerencsére ez elkerülte a SZIN-t. 
 
A 2011-es évi EFOTT Szolnokon került megrendezésre, amely irtó sok embert vonzott július közepén. Ami pedig a fellépőket illeti, az sem volt akármilyen, hiszen újra hazánkban lépett fel az Apollo440, de említhetnénk szinte az összes magyar zenekar, aki él és mozog. Szem nem maradt szárazon...
 
A MyMusic ellátogatott Szlovákiába is a Pohoda Fesztiválra, ahol szintén elképesztő volt a fellépők listája. Koncertet adott a Johnny Lydonnal (Johnny Rotten) felálló PIL, a Moby, a Portishead, a zseniális Lamb, a különleges Imogen Heap, a dEUS. A trencséni reptéren tartott fesztivál óriási élmény volt, ahova újra elmegyünk, ha tehetjük.
 

Zöld Pardon

 
Csak a tények.
 
2011 őszén a Polgármesteri Hivatalban hívatalosan bejelentették, hogy a XI. kerületben lévő Petőfi-híd budai lábánál lévő parkban álló Zöld Pardon nevű szórakozóhelyet bezárják és visszaadják a parkot élvezni akaróknak. Először országzászlót akartak avatni a téren, majd elvetették ezt az ötletet, így semmi sem lobog majd a ZP helyén. 
 
A bejelentést nagy vita követte, majd többtízezres tömeg demonstrálta, igenis szükség volna a koncertjeiről, remek bulijairól híres szabadtéri klubra. Mindhiába. A Zöld Pardon 13 év után 2011. október 31-én elhalálozott...
 
Végül emlékfák ültetésével búcsúzott a szórakozóhely. Így többek közt lett Quimby, Pál Utcai Fiúk, 30Y, Vad Fruttik és Csík Zenekar fa is. 
 
A híd másik oldalán lévő Rio némi ellenállást tanúsított, így ők retorziókkal haláloztak el.
 

Következő oldalon: celebvilág, feloszlók, visszatérők... >>>

 

2021. június 23.

Rock, csajok satöbbi – HolyChicks

Pörgős pop-rock dallal jelentkezik Budapest első számú női bandája. Épphogy véget ért a házibulik korszaka - amelyből nem titkoltan merítettek ihletet a lányok -, már meg is kezdődött a nyári fesztiválszezon, az pedig biztos, hogy a bulizás bármely formájához elegendő muníciót nyújt legújabb, Filmszakadás című szerzeményük. Tovább

2021. június 22.

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

Zalatnay Sarolta Fekete árnyék c. számát gondolta újra a Freakin’ Disco Walters Lilivel kiegészülve a hamarosan érkező új magyar filmhez, az Űrpiknikhez. A filmben egy furcsa lány és egy különös űrlény próbálja megmenteni Zalatnay Saroltát, a képtelen sztorihoz készült dalfeldolgozás pedig egy hasonlóan abszurd videót is kapott. Tovább

2021. június 3.

Fatal Error duplalemez premier

Az  Fatal Error zenekar duplalemezzel ünnepli fennállásának tizedik jubileumát. A Művirágok karneválja első felét mutatjuk most be nektek. Az első korongról a közelmúltban már kijött négy dal mellett hét új szám lát napvilágot. A lemez második felvonása őszre várható. Tovább

2021. június 1.

Kollaborációval indul a hét

Kirobbanó kollaborációval jelentkezik a Fonogram-győztes DJ. Metzker Viki igazán tudja, hogy kell jól indítani a hetet, hiszen már hétfőn ledobja a slágerbombát, amit ezúttal a YouTube egyik legfelkapottabb tehetségével, Karolával közösen jegyez. A dögös duó egy érzelemdús szerzeménnyel vesz le a lábunkról. Tovább

2021. május 20.

Solére új dala

Solére új dallal, és live videó anyaggal jelentkezik. Az énekesnő 2020-ban debütált Köztünk Liliom és A Hold meg én című dalaival, amelyeknek mély értelmű szövegei és különleges vizuális világú videói egyből rabul ejtették a közönséget. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky