3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Sziget 2009

2009. augusztus 3. | Egres

Skalandozások a Szigeten

Copyright:

Mi is az a SKA? A Ska a jamaicai zene egyik formája. Kombinálja a mento és calypso elemeit az amerikai jazz elemeivel, és a blues hangzásával. Jamaicában a rocksteady és később a reggae előfutára. Ez a lexikumi meghatározás, de így talán kifejezőbb a bemutatása.

Kirobbanó energia, gyors, lüktető, egyszerű ritmusok, pörgős, odamondós szövegek, meghatározó dob ütemek, egy kis gityó, némi szinti és persze a trombiták, ezek a ska stílus alapelemei. Mindezt vidáman, olyan előadással, hogy még a halottak is felkelnének egy táncra.

Az idei Sziget szervezői szerencsére gondoskodtak a heti ska bevitelünkről, hiszen rögtön első nap, a Nagyszínpadon, Spanyolország legnépszerűbb Ska képviselői, a SKA-P izzasztja a közönséget. (Augusztus 12. Nagyszínpad, 18:00)

Pár éve a gólyalábakon és Bush-álarcokban színpadon zendülő spanyolok mindenki bánatára bejelentették, hogy nem kívánnak tovább együtt zenélni, határozatlan időre felfüggesztve a Ska-P tíz éve tartó ska-forradalmát, most már biztos: szerencsére nem gondolták komolyan.

Három év csend után, a megszokott lendülettel szeletelő Lagrimas Y Grozos-al térnek vissza az illegalitásból a madridi munkásfenegyerekek, újabb energiákat pumpálva az éhező ska generációba.

Pihenni nem lesz idő, hiszen jön a Saint Etienne-i N&SK akik a tavalyi Sziget egyik legsikeresebb koncertjét adták. Az együttes zenéjét elképesztő energia, féktelen buli hangulat, illetve a punk és a ska ötvözése jellemzi – megtoldva persze a magukra valamit is adó francia bandák szenvedélyes sanzon-hagyományával. (Augusztus 15. Világzenei Nagyszínpad, 19:45)

A Sziget sokszínűségét a következő Haydamaky Ukrán zenekar kiválóan prezentálja. Ők ugyanis mindenféle zenei stílussal összhangba tudnak kerülni, legyen szó etno-ska-ról, vagy folkról.  (Augusztus 14. Nagyszínpad 15:00)

Ha már kavalkád, ne menjünk el a mai koncert mellett sem szó nélkül, a belga Antwerp Gipsy-Ska Orchestra cigányzenekar ugyanis olyan mulatós ska-t nyom, amit ritkán hallani. (Augusztus 14. Roma Sátor 21:30) Az Osztrák Matatu Skarabatinggae stílus is itt mutatkozik be a hazai közönségnek. No és persze kicsiny hazánk ska királyait se feledjük, hiszen a PASO az MR2-n ad majd tömegeket vonzó koncertet. (Augusztus 16. MR2 Színpad, 21:30)

Egres

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2009. augusztus 18.

A vetköző táncoslányok, meg a többiek

Angolokkal tömött nagyszínpaddal, ám felemás előadásokkal zárult a Sziget negyedik napja. Ismét találtunk jobb koncertet kisebb helyszínen, és túlvagyunk a Sziget legbetegebb előadásán. Tovább

2009. augusztus 17.

Szupersztárok helyett a kicsik arattak

Sokan várták a szombati nagyszínpados repertoárt, volt egyértelmű közönségsiker és volt, hogy ki-ki fanatizmusához mérten kapta meg a várt kielégülést kedvenc bandájától. A vélemények megoszlanak, abban viszont talán a többség egyetért, hogy a nap közönségdíját a The Subways kapja, pedig játszott az Editors és a Placebo is... Tovább

2009. augusztus 17.

Le a ruhával! Elektro a Szigeten

Azzal tisztában vagyunk, hogy a Szigeten lehet a legváltozatosabban bulizni. Az pedig már az én szegénységi bizonyítványom, hogy én akkor is az elektronikus zenét részesítem előnyben. Ha már egyszer elindultam Pendulumra, csak nem állok meg egész este, és a végén csakis a Party Arénában köthetek ki hajnalban Dillinja-n. Kis körkép péntekről! Tovább

2009. augusztus 17.

Pár fröccs és Vad Fruttik

Mindig az lesz a legjobb koncert, amire amúgy nem is számítasz, és nem volt ez másképp a Vad Fruttikkal sem. Tudom, tudom, viszonylag sokat cikkezünk róluk, viszont szeretjük őket, és kész. Nem tudom, hogy a Sziget-hangulat, vagy a pár fröccs, de ez most összejött nekik! Tovább

2009. augusztus 16.

Képek! Madárhouse, zombidiszkó, cigány ska a Szigeten

Zeneileg biztosan a legerősebb volt eddig a pénteki. A Primal Scream a kedvünkért fiatalodott tizenöt évet, a francia house él és virul, svéd zombik ijesztgettek és megtaláltuk KRSA belga cigány alteregóját. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky