3429 zenekar 12450 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2013. augusztus 14. | Stewie

Underground 101: Ismerkedj meg a Dizzy Effort zenekarral!

Copyright:

A garázsrockot mindig a R’N’R 2x2-nek tartották: vegyed apuci garázsát, rakj bele négy fiatalt, akik le tudnak fogni 4 akkordot és kész is van a zúzás. Ez persze távol áll az igazságtól, de a pelyhes állú kis rockerek elhiszik, hogy elég a lendület meg az a kis tudás, amijük van. Ezzel szemben ott a ló másik oldala, vagyis hogy az adott banda a legapróbb részletekig megszervezi a számokat, ami viszont a színpadi előadás, a hangulat rovására megy. Azon kevesek, akik eltalálják az arany középutat, képesek csak előrébb jutni. Ezt az aurea mediocritast kezdik megtalálni mostani feltörekvő zenészeink, a Dizzy Effort.

A Dizzy Effort (röviden DE!) 7 éve alakult a fent leírt módon: zenei elképzeléseik se mentek annál tovább, mint hogy mulatni a nagyvilágot. Ezt jelzi nevük is, ami nyersfordításban annyit tesz: bolondos erőfeszítés. Kezdetben mindössze 3-an voltak, név szerint Kérges János (dobok), Kérges Balázs (gitár) és Bártfai Gábor (gitár). Később csatlakozott hozzájuk Bogdán Botond (ének) és Csák Gergő (basszusgitár). Ahogy szép lassan mentek előre, bővült a társaság, rájöttek, hogy zenéjüknek akár még mondanivalója is lehet. Elkezdtek saját számokat írni és a fellépések is egyre jöttek, olyan neves helyekre, mint a Dürer kert vagy az A38.
 
Stílusukat többféleképp is meg lehet közelíteni. A dallamvilág igen változatos és összetett, leginkább a Billy Talent és a Guns’n’Roses hatását lehet rajta érezni, de a saját ötletekbe ágyazva természetesen. Ha műfajt kéne megneveznem, akkor egyfajta alternatív hard-rock állna a legközelebb hozzájuk, bár ők maguk csak „zsíros R’N’R”-ként emlegetik azt, amit leraknak az asztalra. 
 
A zenéjük legérdekesebb része a dobjáték: a lágy dallamoknál is elég erőteljes, mégis kellemesen beleillik a részekbe, a szólóknál a háttérben van, mégis végig figyeljük, a kisebb átvezetőknél az övé a főszerep, mégsem tűnik fel. A háttérből irányít, vezényli az egész produkciót és fel sem tűnik igazán, csak az, hogy mennyire jó. 
 
A számok szövegi része az egyszerűbb dolgokra épít. A fő mondanivalók nem a világválság következményei, vagy a pártok propagandája, hanem az élet szimpla szépségei: egy esti sörözés a Deákon, egy jó csaj, aki annyira igéző, hogy le mered szólítani, a nap végén érzett örömök. Ezeket angolul hallhatjuk tőlük, ami számomra egy kis csalódás, mivel bár szeretem a nem magyar számokat is, szerintem ők egy tipikusan olyan banda, akinek jól állna a magyar szöveg, még ha olykor nehéz is maradandót alkotni a saját nyelvünkön.
 
A telt, összetett dallamok ellenére sem felejtették el, hogy a zene mit sem ér, ha nincs benne az ember szíve-lelke. A színpadon olyan energiát tudnak átadni, amit csak nagyon kevesen. Egy kis üröm az örömben, hogy mindkét gitárherojuk a dallamjátékot szereti inkább, ami meg is látszik az előadásban: a ritmusjáték közel sem olyan bátor a részükről, mint amilyen lehetne, és látszik hogy megtáltosodnak, amint nem az akkordokkal kell bíbelődni, hanem a szólót nyomni. Szerencséjükre ez nem nagyon vehető észre, hála Gergőnek, akinek olyan magával ragadóan erős a színpadi fellépése, hogy az ember nem látja meg az apróbb hibákat, annyira beleéli magát a látottakba.
 
A napokban első klipjük is megjelent a Go on című számukhoz. A számban amúgy kiemelendő a vokál, ami a fent említett összetettség egyik legjobb példája. A klip a már leírt mindennapi életérzéseket próbálja bemutatni, szerintem egész jól. Ja, és vigyázat: a klip termékmegjelenítést tartalmaz. A megnézése után mindenkinek az jut eszébe, a Sporoni pénzelte a videót.
 

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a zenekar, kövesd őket a Facebookon, vagy menj el egy koncertjükre és élvezd élőben! Ha neked is van egy bandád, csináltatok pár jó számot és szeretnétek egy kis hírverést csinálni neki, ne habozzatok, jelentkezzetek EZEN az e-mail címen.
 
Stewie
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. március 29.

Palackposta kihívás - új dalok írására buzdítja az otthon maradt zenészeket a Konyha

Szepesi Mátyás énekes-frontember felhívást tett ki a Konyha közösségi felületeire, amelyben arra kéri dalszerző kollégáit: ha már nincsenek koncertjeik, a felszabaduló időben írjanak új dalokat, amelyek kapaszkodót és néhány jó percet adnak közönségüknek. Tovább

2020. március 29.

Kárfelmérés: a válaszadók 95,8%-ánál volt programlemondás

Közel kilencszáz, a könnyűzenében valamilyen módon érintett kolléga töltötte ki az elmúlt tíz napban a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda (KÖSZI) olasz mintára készült elektronikus kérdőívét, ami elsősorban a szférában már látható károkat igyekezett felmérni. Március 11-e után a válaszadók 95,8%-ának kellett előre leszervezett programokat lemondania, illetve ezek többségét (82,4%) megpróbálni egy későbbi időpontra áttenni. Tovább

2020. március 29.

Elindul a #mertkelladal kampány

A könnyűzenei szakma összefogására és a magyar könnyűzenét szeretők segítségére és támogatására számít a #mertkelladal kampány. Tudatos zenefogyasztással, több magyar dal hallgatásával és lejátszásával plusz költségek nélkül lehet támogatni és segíteni a magyar könnyűzenét ebben a nehéz helyzetben. Tovább

2020. március 29.

Kék és Narancssárga Produkció: Az új közösségben megújultam, de a hangzás - amit egy ország megszeretett - marad!

Tóth Zoltán, kivételes tehetségű zenész, zeneszerző, gitáros, énekes, hangmérnök, a Republic egykori alapító tagja új együttessel és vadonatúj saját dalokkal jelentkezik. Tovább

2020. március 28.

Koronavírus: rászoruló szerzőknek és előadóművészeknek segít az EJI és az Artisjus

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. Az összehangolt intézkedéssel azoknak az előadóművészeknek és könnyűzenei szerzőknek nyújtanak segítséget, akik a koronavírus miatt elmaradó előadásaik és más munkáik következtében vesztik el jövedelmüket.
  Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky