3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2013. augusztus 14. | Stewie

Underground 101: Ismerkedj meg a Dizzy Effort zenekarral!

Copyright:

A garázsrockot mindig a R’N’R 2x2-nek tartották: vegyed apuci garázsát, rakj bele négy fiatalt, akik le tudnak fogni 4 akkordot és kész is van a zúzás. Ez persze távol áll az igazságtól, de a pelyhes állú kis rockerek elhiszik, hogy elég a lendület meg az a kis tudás, amijük van. Ezzel szemben ott a ló másik oldala, vagyis hogy az adott banda a legapróbb részletekig megszervezi a számokat, ami viszont a színpadi előadás, a hangulat rovására megy. Azon kevesek, akik eltalálják az arany középutat, képesek csak előrébb jutni. Ezt az aurea mediocritast kezdik megtalálni mostani feltörekvő zenészeink, a Dizzy Effort.

A Dizzy Effort (röviden DE!) 7 éve alakult a fent leírt módon: zenei elképzeléseik se mentek annál tovább, mint hogy mulatni a nagyvilágot. Ezt jelzi nevük is, ami nyersfordításban annyit tesz: bolondos erőfeszítés. Kezdetben mindössze 3-an voltak, név szerint Kérges János (dobok), Kérges Balázs (gitár) és Bártfai Gábor (gitár). Később csatlakozott hozzájuk Bogdán Botond (ének) és Csák Gergő (basszusgitár). Ahogy szép lassan mentek előre, bővült a társaság, rájöttek, hogy zenéjüknek akár még mondanivalója is lehet. Elkezdtek saját számokat írni és a fellépések is egyre jöttek, olyan neves helyekre, mint a Dürer kert vagy az A38.
 
Stílusukat többféleképp is meg lehet közelíteni. A dallamvilág igen változatos és összetett, leginkább a Billy Talent és a Guns’n’Roses hatását lehet rajta érezni, de a saját ötletekbe ágyazva természetesen. Ha műfajt kéne megneveznem, akkor egyfajta alternatív hard-rock állna a legközelebb hozzájuk, bár ők maguk csak „zsíros R’N’R”-ként emlegetik azt, amit leraknak az asztalra. 
 
A zenéjük legérdekesebb része a dobjáték: a lágy dallamoknál is elég erőteljes, mégis kellemesen beleillik a részekbe, a szólóknál a háttérben van, mégis végig figyeljük, a kisebb átvezetőknél az övé a főszerep, mégsem tűnik fel. A háttérből irányít, vezényli az egész produkciót és fel sem tűnik igazán, csak az, hogy mennyire jó. 
 
A számok szövegi része az egyszerűbb dolgokra épít. A fő mondanivalók nem a világválság következményei, vagy a pártok propagandája, hanem az élet szimpla szépségei: egy esti sörözés a Deákon, egy jó csaj, aki annyira igéző, hogy le mered szólítani, a nap végén érzett örömök. Ezeket angolul hallhatjuk tőlük, ami számomra egy kis csalódás, mivel bár szeretem a nem magyar számokat is, szerintem ők egy tipikusan olyan banda, akinek jól állna a magyar szöveg, még ha olykor nehéz is maradandót alkotni a saját nyelvünkön.
 
A telt, összetett dallamok ellenére sem felejtették el, hogy a zene mit sem ér, ha nincs benne az ember szíve-lelke. A színpadon olyan energiát tudnak átadni, amit csak nagyon kevesen. Egy kis üröm az örömben, hogy mindkét gitárherojuk a dallamjátékot szereti inkább, ami meg is látszik az előadásban: a ritmusjáték közel sem olyan bátor a részükről, mint amilyen lehetne, és látszik hogy megtáltosodnak, amint nem az akkordokkal kell bíbelődni, hanem a szólót nyomni. Szerencséjükre ez nem nagyon vehető észre, hála Gergőnek, akinek olyan magával ragadóan erős a színpadi fellépése, hogy az ember nem látja meg az apróbb hibákat, annyira beleéli magát a látottakba.
 
A napokban első klipjük is megjelent a Go on című számukhoz. A számban amúgy kiemelendő a vokál, ami a fent említett összetettség egyik legjobb példája. A klip a már leírt mindennapi életérzéseket próbálja bemutatni, szerintem egész jól. Ja, és vigyázat: a klip termékmegjelenítést tartalmaz. A megnézése után mindenkinek az jut eszébe, a Sporoni pénzelte a videót.
 

 

Ha felkeltette az érdeklődésedet a zenekar, kövesd őket a Facebookon, vagy menj el egy koncertjükre és élvezd élőben! Ha neked is van egy bandád, csináltatok pár jó számot és szeretnétek egy kis hírverést csinálni neki, ne habozzatok, jelentkezzetek EZEN az e-mail címen.
 
Stewie
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. szeptember 29.

Live session videósorozat a Varga Bendegúz Quartettől

Készülő új lemezének felvezetéseként három részből álló live session videósorozatot forgatott a Varga Bendegúz Quartet. A zenekarvezető két saját szerzeménye – a Fable és Chasing Your Dreams - mellett az egyik legismertebb amerikai grunge-együttes, a Soundgarden The Day I Tried To Live című dalából is jazz-feldolgozást készítettek. Tovább

2021. szeptember 29.

Honeybeast pálinka is van már

A Honeybeast is csatlakozik a Hősök, a Jónás Vera Experiment, a Margaret Island és a Turbo mellé: az Egyszer volt pálinkacsalád új, meggypálinkája a zenekar egyik leghíresebb slágerének címét fogja viselni. Az „Egyszer volt” tavaly indult a zene világnapján, azzal a céllal, hogy valós segítséget nyújthassanak a zenészeknek. Tovább

2021. szeptember 29.

Megjelent az új Margaret Island lemez

Hullámzó időszakot ölel fel a Margaret Island negyedik nagylemeze, a “Hol marad az én történetem”. Az album leginkább a 2020-as évről, a csapat belső folyamataiban, gondolataiban végbemenő változásokról mesél. Az összes korábban megjelent közül talán ez lett a legszemélyesebb.  Az albumot teljes egészében Fonyódon, Viki otthonában írták, fél év együttes elvonulás alatt. Tovább

2021. augusztus 31.

Ide visz el a Honeybeast Éjfél után

Még a „nyitáskor” írták meg az alapokat, amellyel a Honeybeast a koncertek és az éjszakai élet újra indulása feletti örömét fejezi ki; a klip azonban ennél többet is mutat. Tovább

2021. augusztus 31.

Gyere el a Follow The Flow teltházas koncertjére - kicsit másként

Hol máshol is játszódhatna a Follow The Flow legújabb klipje, mint ahol a legjobban érzik magukat: a színpadon! A "Velem van a baj" című dalhoz a banda a 2021-es teltházas Budapest Park buliján forgatta le a videót, így amellett, hogy mindenki partyhangulatba kerül tőle, extraként jó néhány rajongó is kiszúrhatja magát a felvételeken. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky