3429 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Külföldi

2013. július 19. | govinda

Bojkott indult a Rolling Stone magazin ellen - a Facebookon is

Copyright:

Mint ismeretes, a nagymúltú kulturális magazin, a Rolling Stone közfelháborodást keltett azzal a lépésével, hogy legújabb számának címlapjára az egyik bostoni merénylő fényképét tette.

A Rolling Stone aktuális számának címlapján Dzokhar Tsarnaev, az életben maradt bostoni merénylő képe szerepel a következő felirattal: „A merénylő - Hogyan pecsételte meg egy népszerű, tehetséges tanuló életét a családja, hogyan menekült a radikális iszlámba, és lett belőle szörnyeteg”. Az emberek felháborodásukat, elkeseredettségüket fejezték ki a jelenség kapcsán. Az újság Facebook-oldala hemzseg az elégedetlen, dühös, háborgó netezők kommentjeitől, akik talán úgy érzik, Tsarnaev címlapra helyezése éppen teteinek dicsőítését vagy bátorítását jelentené - nem is beszélve arról, hogy az áldozatoknak és családtagjaiknak, a sérülteknek ez mekkora traumával járhat.
 
Április 15-én két bomba robbant a Bostoni Maraton alatt, mely robbantások 5 emberéletet követeltek, és csaknem 300 ember szenvedett könnyebb-súlyosabb sérüléseket. A két merénylőt, Tamerlan és Dzokhar Tsarnaevet feszített üldözés és tűzharc után elfogta a rendőrség - Tamerlan az üldözés során meghalt, lőtt sebeket szerzett, majd saját testvére hajtott át rajta egy lopott autóval. Dzokhar Tsarnaevet azóta is őrizetben tartják.
 
Az is a felháborodás és a tiltakozás mértékét mutatja, hogy a legnagyobb közösségi oldalon külön helyet hoztak létre, amelyen bojkottra szólítják fel a Rolling Stone jelenlegi és potenciális olvasóit: az oldal ITT megtekinthető. Csak néhány az oldalon szereplő megjegyzésekből, melyeket az elmúlt egy órában posztoltak: 
 
„Ez az, Rolling Stone, megint megmutattátok, hogy egy aljas, szemét magazin vagytok, akiknek sem a zenéről, sem arról nincs fogalmuk, hogy mi a jó és a rossz.”
 
„A Rolling Stone amúgy is lúzereknek való. Csak a sokkhatás érdekében volt szükségük erre, hogy még több nyilvánosságot kapjanak. A címlapon túl mindig is ilyen rosszindulatúak és szívtelenek voltak.”
 
„Undorító és felháborító. A véleményszabadság alapvető jogunk, feltétlenül szükséges, de igaz ez a felelős újságírásra is.”
 
„1982 óta előfizető vagyok... Ma lemondom az előfizetésemet. Nem találok szavakat.”
 
A magazin szerkesztősége a következőt közölte a saját Facebook-oldalán:
„Részvétünk a Bostoni Maraton során történt merényletek áldozatainak – gondolunk rájuk és családjaikra. Az eheti címlapsztori, melyet lehoztunk, illeszkedik a hagyományos újságírás keretei közé, valamint mutatja a Rolling Stone örökös elhivatottságát aziránt, hogy napjaink legfontosabb kulturális és politikai kérdéseivel foglalkozó témákat jelentessen meg komoly és gondolatébresztő formában. A tény, hogy Dzokhar Tsarnaev egy fiatal, ráadásul ugyanabból a korosztályból való, mint megannyi olvasónk, még fontosabbá teszi, hogy megvizsgáljuk ennek a jelenségnek az összetettségét, illetve teljesebb képet, teljesebb megértést kapjunk arról, hogyan történhet meg egy efféle tragédia.” 
 
Boston polgármestere szerint a címlap egy terroristát tüntet fel úgy, mint egy hírességet, a bostoni városi tanács elnöke szerint pedig a Rolling Stone úgy állítja be a férfit, mint egy hőst, egy félreértett tinédzsert, két, egymással inkompatibilis kultúra eredményét.
 
Az újság bojkottjához számos cég is csatlakozott, a BBC értesülései szerint országos gyógyszergyárak illetve élelmiszerláncok, többek között. Zenészek közül például a Dropkick Murphys szólította fel bojkottra a rajongóit.
 
Dzokhar Tsarnaev egyébként nem vallotta magát bűnösnek a bíróság előtt.
 
Forrás: Facebook, BBC
Fotó: The Washington Post
 
govinda 
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. június 25.

Ella Henderson – Take Care Of You

A többszörös platinalemezes, Brit Award jelölt Ella Henderson vadonatúj kiadvánnyal jelentkezett. Tovább

2020. június 25.

Soha véget nem érő videóklippel kápráztat el a TOP

A tavaly a Szigetet is felvillanyozó alternatív duó igen különleges módját választotta a klipgyártásnak: ezúttal saját rajongóit vetette be, így „Level of Concern” című dalukhoz egy never-ending és mindig megújuló klip készül. A jelen idő nem véletlen, hiszen éppen most is, valós időben forog, a YouTubeon. Tovább

2020. június 25.

Ezzel a klasszikussa Robin Schulz & Wesl berobbantja a slágerlistákat

Robin Schulz minden idők egyik legkedveltebb partizenéjét porolta le és közel 25 év után olyan köntösben hozta vissza, ami garantáltan a feldolgozás-kritikusok elismerését is viszi majd. Nem gyanú, hanem tény, hogy ez bizony a nyár slágere lesz!
  Tovább

2020. június 24.

Bejelentették az első fellépőket régiónk egyetlen idei nagyfesztiváljára, az újvidéki EXITre

Bejelentették az augusztus közepére tolódott EXIT fesztivál első 30 fellépőjét, valamint a programhelyszíneket. Régiónk egyetlen idei nagyfesztiválja - nem meglepő módon - főleg Európára és az elektronikus színtérre fókuszál majd. Amelie Lens (B), Black Coffee (ZA), Nina Kraviz (RUS), Paul Kalkbrenner (D), Boris Brejcha (D), a Tale Of Us (I), Robin Schulz (D), az Ofenbach (F), a Laibach (SLO), LTJ Bukem feat Dynamite MC (D), valamint a 20 évvel ezelőtt első EXIT egyik headlinere, Roni Size (UK) is elfogadta a szervezők meghívását. Tovább

2020. június 10.

Lady Gaga már alig várja, hogy együtt bulizzunk – megjelent a Chromatica

Lady Gaga hatodik albumával egyszerre tér vissza dance-pop gyökereihez, miközben szövegeivel talán minden eddiginél komolyabb témákat feszeget. A mentális problémáiról is mindig őszintén mesélő énekes egy nemrég megjelent interjúban elmondta, hogy saját gyógyulásában is nagy szerepet játszott a Chromatica alkotói folyamata, és fordítva: a dalokra is nagy hatással volt az aktuális belső állapota. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky