3429 zenekar 12450 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Külföldi

2013. július 19. | govinda

Bojkott indult a Rolling Stone magazin ellen - a Facebookon is

Copyright:

Mint ismeretes, a nagymúltú kulturális magazin, a Rolling Stone közfelháborodást keltett azzal a lépésével, hogy legújabb számának címlapjára az egyik bostoni merénylő fényképét tette.

A Rolling Stone aktuális számának címlapján Dzokhar Tsarnaev, az életben maradt bostoni merénylő képe szerepel a következő felirattal: „A merénylő - Hogyan pecsételte meg egy népszerű, tehetséges tanuló életét a családja, hogyan menekült a radikális iszlámba, és lett belőle szörnyeteg”. Az emberek felháborodásukat, elkeseredettségüket fejezték ki a jelenség kapcsán. Az újság Facebook-oldala hemzseg az elégedetlen, dühös, háborgó netezők kommentjeitől, akik talán úgy érzik, Tsarnaev címlapra helyezése éppen teteinek dicsőítését vagy bátorítását jelentené - nem is beszélve arról, hogy az áldozatoknak és családtagjaiknak, a sérülteknek ez mekkora traumával járhat.
 
Április 15-én két bomba robbant a Bostoni Maraton alatt, mely robbantások 5 emberéletet követeltek, és csaknem 300 ember szenvedett könnyebb-súlyosabb sérüléseket. A két merénylőt, Tamerlan és Dzokhar Tsarnaevet feszített üldözés és tűzharc után elfogta a rendőrség - Tamerlan az üldözés során meghalt, lőtt sebeket szerzett, majd saját testvére hajtott át rajta egy lopott autóval. Dzokhar Tsarnaevet azóta is őrizetben tartják.
 
Az is a felháborodás és a tiltakozás mértékét mutatja, hogy a legnagyobb közösségi oldalon külön helyet hoztak létre, amelyen bojkottra szólítják fel a Rolling Stone jelenlegi és potenciális olvasóit: az oldal ITT megtekinthető. Csak néhány az oldalon szereplő megjegyzésekből, melyeket az elmúlt egy órában posztoltak: 
 
„Ez az, Rolling Stone, megint megmutattátok, hogy egy aljas, szemét magazin vagytok, akiknek sem a zenéről, sem arról nincs fogalmuk, hogy mi a jó és a rossz.”
 
„A Rolling Stone amúgy is lúzereknek való. Csak a sokkhatás érdekében volt szükségük erre, hogy még több nyilvánosságot kapjanak. A címlapon túl mindig is ilyen rosszindulatúak és szívtelenek voltak.”
 
„Undorító és felháborító. A véleményszabadság alapvető jogunk, feltétlenül szükséges, de igaz ez a felelős újságírásra is.”
 
„1982 óta előfizető vagyok... Ma lemondom az előfizetésemet. Nem találok szavakat.”
 
A magazin szerkesztősége a következőt közölte a saját Facebook-oldalán:
„Részvétünk a Bostoni Maraton során történt merényletek áldozatainak – gondolunk rájuk és családjaikra. Az eheti címlapsztori, melyet lehoztunk, illeszkedik a hagyományos újságírás keretei közé, valamint mutatja a Rolling Stone örökös elhivatottságát aziránt, hogy napjaink legfontosabb kulturális és politikai kérdéseivel foglalkozó témákat jelentessen meg komoly és gondolatébresztő formában. A tény, hogy Dzokhar Tsarnaev egy fiatal, ráadásul ugyanabból a korosztályból való, mint megannyi olvasónk, még fontosabbá teszi, hogy megvizsgáljuk ennek a jelenségnek az összetettségét, illetve teljesebb képet, teljesebb megértést kapjunk arról, hogyan történhet meg egy efféle tragédia.” 
 
Boston polgármestere szerint a címlap egy terroristát tüntet fel úgy, mint egy hírességet, a bostoni városi tanács elnöke szerint pedig a Rolling Stone úgy állítja be a férfit, mint egy hőst, egy félreértett tinédzsert, két, egymással inkompatibilis kultúra eredményét.
 
Az újság bojkottjához számos cég is csatlakozott, a BBC értesülései szerint országos gyógyszergyárak illetve élelmiszerláncok, többek között. Zenészek közül például a Dropkick Murphys szólította fel bojkottra a rajongóit.
 
Dzokhar Tsarnaev egyébként nem vallotta magát bűnösnek a bíróság előtt.
 
Forrás: Facebook, BBC
Fotó: The Washington Post
 
govinda 
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. március 28.

Megjelent az After Hours, The Weeknd eddigi legsötétebb albuma

Már a korábban megjelent kislemezek – és főleg a hozzájuk tartozó klipek – alapján sejthető volt, hogy Abel Tesfaye nem a soron következő LP-jére fog vidám dalokat pakolni. A Heartless, a Blinding Lights és a címadó dal, az After Hours klipjeinek összefüggő története a hedonista, már-már apokalipszisre készülő The Weekndet mutatja meg, akinek minden mindegy, csak a szívét akarja kiönteni. Tovább

2020. március 27.

Tones And I újdonság

Valószínűleg nincs is olyan ember a világon, aki ne hallotta volna legalább egyszer 2019 legfülbemászóbb megahitjét, a „Dance Monkey” című felvételt Tones And I-tól. Nos, 2020 is hozott pár új dalt az ausztrál előadótól... Tovább

2020. március 27.

Az új Foals klip a koronavírusra figyelmeztet

Új videóklippel jelentkezett a Foals, mely ezúttal a világszerte egyre nagyobb területen fertőző COVID-19 koronavírusra kívánja felhívni a figyelmet! Tovább

2020. március 27.

Wiz Khalifa új ügye

Új trackkel jelentkezett Wiz Khalifa - itt a „Bammer”! A fúvósokkal megpakolt zenei alap és Wiz Khalifa rosszfiús rapje olyan különleges elegyet alkot, hogy a „Bammer” mindenkinek bekúszik az emlékezetébe. A közkedvelt rapper Mustarddal dolgozott együtt, az alkotói kémia pedig igencsak jól működik köztük. Tovább

2020. március 5.

A Car Seat Headrest fülbemászó indie-MIDI-hibrid slágerrel költözik vissza a hallójáratainkba
lightmedia news

Május elsején új albummal jelentkezik a Car Seat Headrest, melyről a "Can't Cool Me Down" című, szerdán megjelent beharangozó dal máris jelentős lelkesedésnek örvend a hallgatóság körében. A dinamikus trackhez készült frappáns lyric videó egy nap alatt átlépte a 38 ezres megtekintést, ez pedig egy "családi autó hátsó ülésének magányából", lo-fi projektként induló indie rock zenekarhoz képest nem semmi teljesítmény. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky