3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Balatonsound 2008

2008. július 17. | Fodor Csaba

Carbonfools: A Zsazsa nem bírja a munkát a bányában... - súlyos videó!

Copyright: MyMusic.hu

A Carbonfools együttes a Balaton Sound utolsó napján, este hattól lépett volna fel a Red Longe Sátorban, de a közeledő vihar miatt a koncert későbbre csúszott, így egy egész hosszú beszélgetésbe bonyolódtunk Tituszékkal. Kiderült, hogy Fehér Balázs valójában fekete, van benne Zsazsa coming-out, meg egy nagy adag világbéke.

A mai koncert egyelőre csúszik, vagy lehet, hogy el is marad. Az új lemezzel mi a helyzet, meg fog jelenni ősszel, ahogy nemrég bejelentettétek?

Zsazsa (basszusgitár): Szeretnénk, ha ősszel megjelenne, már egy jó ideje kiadót keresünk, ettől is függ, hogy találunk-e és egyáltalán kit találunk. Az új album számai készen vannak, már csak a borítót kell megtervezni.

Keleti Tamás (dob): Majd holnap összedobom…

Zsazsa: Párhuzamosan készült egy új videóklip is a Line című számhoz, és majd szeretnénk még egyet az album valamely dalához. Ja meg közben az is kiderült, hogy meleg vagyok, a Titusz legalábbis ezt híreszteli rólam. Meg a Petőfi rádióban is játsszák az új számot, ami tök jó. Azon is morfondírozunk, hogy esetleg elektronikus úton adjuk ki a lemezt.

Először 2007 végére ígértétek a lemezt, a munkálatokkal is sokat csúsztatok, vagy már akkor is kiadó gondokkal küzdöttetek?

Zsazsa: Jött egy énekes, Fehér Balázs, akinek először is be kellett illeszkedni, másodszor pedig alapjában változtatta meg a dolgokat, mert új számokat kezdett írni, a régieket meg nem akarta felhasználni. Valamint a stúdiófelvételt saját pénzből fizettük, így a pénzösszerakással is voltak csúszások.

Titusz: A Zsazsa nem bírja a munkát a bányában…

Zsazsa: Rengeteg pénzt vittem be a munkahelyemről a stúdióba.

Titusz: Alapjában véve a Balázs miatt csúsztunk, az énekes az egy új hangszer, ami belépett a képbe, és így át kellett szabni számokat, meg vele születtek teljesen új dalok is.

A régi számokat, akkor már nem is játszátok?

Keleti Tamás: Ha játsszuk is, nagyon keveset.

Zsazsa: Most szinte nem is fogunk régieket játszani, ha egyáltalán még lesz fellépés

Fehér Balázs (ének): Ha nem játszunk, még kevesebb régi lesz.

Balázs, azon kívül, hogy a régi számokat szép lassan kiiktatod a zenekar életéből, miként élted meg a belépést a „szénhülyék” közé?

Fehér Balázs: Nem nyilatkozom. De egyébként mit mondjak? Élveztem, mert előtte még nem láttam ilyet, nem próbáltam még és tényleg nagyon jó volt. A zenekar még szöveg nélkül is jó volt, szöveggel meg aztán nagyon.

A zenekar menedzsere is megszólal: Balázs valami használhatót is mondjál!

Fehér Balázs: Segíts! Szeretnénk megállítani ezt a globális felmelegedést, szeretnénk egy jobb világot, világbékét.

És ez jelentkezik a szövegeidben?

Fehér Balázs: Jelentkezik, de még nem bontakozik ki teljesen, merthogy egyelőre az előkészítése zajlik a világbékének, egy úton próbálom vezetni az embereket, hogy beszéljenek végre. Az életem arról szól, hogy azokon a kis mezsgyéken, ahol jobban érezhetem magam, ott jobban is érezzem magam.

Zsazsa: Az esőerdő…

Fehér Balázs: Igen az esőerdő, a sivatag…

A szövegeket akkor teljes mértékben te írod?

Fehér Balázs: Igen, én írom a szövegeket. A régieket pedig nem is érzem magaménak, főleg mert azokon nagyon sok sampling van én pedig nem tudok úgy énekelni, mint egy raszta. Egyébként nem tudom igazán, mennyien értenek angolul, és mennyien értik meg a szövegeimet, de remélem minél többen, mert ez szerintem nagyon fontos.

Magyar szöveget nem tervezel?

Fehér Balázs: De igen.

A menedzser újra közbeszól: Kovács Ákos példáját követve, kibabrálva a régi zenekarral, belekezdenél egy szólókarrierbe?

Fehér Balázs: Simán. Ki a régi zenekarom? De komolyra fordítva a szót, Titusz volt a nevelőapám, így nem hiszem, hogy Ákos szövegeken lovagolnék és az ő hullámain jutnék el bárhova. Szeretek a boldogságról írni csak az a baj, ha az ember boldog, akkor kurvára nem jut eszébe, hogy leüljön és azt leírja. Ha szomorú, mindent leír.

Közben a nagyszínpadról átszűrődnek a Red Lounge backstage-be Sergent Garcia vidám reggae-s alapjai. Több lesz a boldog szám? Esetleg áttértek a reggaere?

Fehér Balázs: A reggae-vel az a bajom, hogy hiteltelen egy fehér ember szájából, attól függetlenül, hogy én fekete vagyok.

Zsazsa: Visszatérve a magyar szövegekre, már beszélgettünk róla múltkor, Balázs jól ír, nemrég átküldött egy verset, ami személy szerint nekem tetszett. És az is szóba került, hogy koncertek közben be lehetne szúrni pár magyar mondatot.

Miből merítesz ihletet a szövegekhez? Világbéke?

Fehér Balázs: Igen világbéke. Sokat merítek olyan dolgokból, amiket utazásaim során tapasztaltam.

Zsazsa: Soroksár?

Fehér Balázs: Soroksár, Letenye, Csepel (Itt már mindegyikük hangosan nevet), Kazincbarcika, Bicske… Az a baj, hogy a többiek itt vannak, és állandóan hülyéskednek.

Tóth Szabolcsot, még 2001-ben szólította el szitármániája Indiába, az ő visszatérése esetleg várható valamikor?

Zsazsa: Nem várható vissza (Szabolcs). Az történt, hogy ő Indiában egy olyan mesterbe szaladt bele, aki kevés fehér embert tanított, és hát a szitár az egy élethangszer, egy olyan elfoglaltság, ami teljes életmódváltást igényel. Kiköltözés Indiába, és rengeteg gyakorlás, napi tíz óra. És a zajos színpadra már nem nagyon vágyik vissza a szitáros kollégánk.

Esetleg terveztek bevenni valamilyen új hangszert a zenekarba?

Zsazsa: Nem tervezünk, mert nincs több hely a buszban. De igazából a Balázs hangja miatt is olyan fordulatot vettek a számok, hogy már nem férne bele, mondjuk a szitár. Ugye Titusz? Erre neked kéne válaszolnod inkább.

Titusz: Esetleg egy bendzsó.

Zsazsa: Hárfa? De komolyan, nem tervezünk.

Fehér Balázs: Jó lenne, ha lenne alattam egy billentyű, mert én tanultam zongorázni, csak abbahagytam.

Titusz: Adjon valaki neki egy billentyűt!

Zsazsa: Feketét, hogy legyen benne valami félhang.

Hány százalékot adtok neki, hogy ma még felléptek itt a Balaton Soundon?

Zsazsa: Én 8-at.

A többiek erősen kételkedtek Zsazsában, de végül neki lett igaza és hat helyett este nyolctól játszhatott a Carbonfools, igaz nem sokat, mert be kellett hozni a csúszást, de az a kevés is élmény volt. 

Fodor Csaba

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2008. július 16.

Mi volt jó és mi volt gáz a Balaton Soundban? - videó!

Miután leülepedtek az élmények és a csipát is kitöröltük szemünk sarkából, visszazökkenve a hétköznapok forgatagába, megpróbáljuk átértékelni a Balaton Sound intézményét. Nálam ötösre vizsgázott, pedig bukásnak indult… Tovább

2008. július 15.

Fiers Gábor: A többi rádió nem szólaltat meg olyanokat, mint Fatboy Slim...

A Balaton Sound utolsó napján Fiers Gábort, a radiocafé 98.6 főszerkesztőjét, kaptuk el pár kérdésre, hogy megtudjuk, mennyire érik meg nekik, hogy teljes stúdióval vannak jelen a fesztiválokon. Tovább

2008. július 15.

Varga Zsuzsa a +18-as sátorban

A Red Lounge a 18 éven felülieknek való színpad szombat esti dívájának egyértelműen azt a kislányosan vadóc énekesnőt kiálthatjuk ki, aki szokásához híven a Balaton parton is példásan megtáncoltatta a közönséget. Varga Zsuzsával vasárnap este beszélgettünk a Soundról, a hangulatról, a fesztiválszezonról, és még sok egyéb finomságról. Tovább

2008. július 15.

Szeletelés a Balaton Soundon

A négynapos Balaton parti fesztivál zárónapjára vasárnap sok ezren voltak kíváncsiak. Az esti Fatboy Slim volt nyilván az elsődleges húzóerő, de mellette még sokan voltak kíváncsiak a Red Lounge vagy épp a Samsung sátor befejező line-upjára. Tovább

2008. július 15.

Súlyos buli a Balaton Sound zárónapján +18-as videó!

Erős viharjelzés, bizonytalan koncert megtartások, 25000 ember egy térben és a símaszkos mexikóiak akciója a maradék energiák elvételére, de egy biztos, Fény mindig van. Avagy így zárult az idei Balaton Sound utolsó napja. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky