3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Balatonsound 2008

2008. július 15. | Fodor Csaba

Fiers Gábor: A többi rádió nem szólaltat meg olyanokat, mint Fatboy Slim...

Copyright: MyMusic.hu

A Balaton Sound utolsó napján Fiers Gábort, a radiocafé 98.6 főszerkesztőjét, kaptuk el pár kérdésre, hogy megtudjuk, mennyire érik meg nekik, hogy teljes stúdióval vannak jelen a fesztiválokon.

A café az egyetlen olyan rádió az országban, mely a nagyobb fesztiválokról (VOLT, Balaton Sound, Sziget) élő műsort sugároz. Megéri teljesen kitelepülni az ilyen rendezvényekre?
- A radiocafé 98.6 zászlajára tűzte, hogy ott legyen a fesztiválokon, gyakorlatilag elmondhatjuk magunkról, hogy hivatalos fesztiválrádió vagyunk, mert a többi rádió, amelyek részt vesznek ezeken a fesztiválokon azok többnyire csak molinókkal, hirdetésekkel jelennek meg. Esetleg fellépnek a hozzájuk tartozó dj-k is, de egyikük sem készít élő műsort, mint mi. A café-val igyekszünk a hangulatot közvetíteni azoknak, akik nem lehetnek itt, vagy azoknak, akik valamilyen ferde hajlamuknál fogva úgy gondolják, hogy itt rádiót akarnak hallgatni.

Mennyivel növeli a hallgatottságotokat az, hogy stúdióval együtt kivonultok egy-egy ilyen fesztiválra?
- A mi hallgatottságunkat nagymértékben befolyásolja az, hogy fesztivál van, mert interjúkat készítünk azokkal a sztárokkal, együttesekkel, akik itt vannak a fesztiválon. A többi rádió nem szólaltat meg olyanokat, mint Fatboy Slim, a Massive Attack, vagy akár a B52’s.

Számokban esetleg kimutatható, hogy mennyivel népszerűbb a radiocafé 98.6 ilyenkor?
- Ez nagyon nehéz kérdés, ugyanis a rádiós mérés úgy zajlik, hogy minden hónap utolsó hetét vizsgálja a Szonda Ipsos, tehát azon a héten méri meg, hogy egy rádiónak mennyi a hallgatója. Így sajnos nem tudjuk megmondani, sem a VOLT ideje alatt történt növekedést, sem a Balaton Sound alattit, de a Sziget sem augusztus utolsó hetén lesz, szóval azokról az adatokról is le fogunk maradni. Így csak a hallgatói visszajelzésekből, a rádió online hallgatásából tudunk kiindulni, de ezek mind-mind azt mutatják, hogy ilyenkor sokkal nagyobb az aktivitás a hallgatók részéről. 

A mikrofonpróba nevű műsorvezető kereső programotok a VOLT-fesztivál, és a Balaton Sound alatt is zajlott, eldőlt már esetleg, hogy melyik szerencsés nyeri meg a versenyt?
- Erre a válogatásra több százan jelentkeztek, mi kiválasztottunk negyven embert, akik közül a hat legjobb (három-három) jöttek el velünk a VOLT-ra illetve a Balaton Soundra, és épp ezekben a percekben zajlik az utolsó ilyen műsor a Motorcity este tíz óráig. A döntés azért is nehéz, mert nem volt egyikük sem kiemelkedően jó, de ez nem azt jelenti, hogy rosszak lennének. Majd a Sound után visszahallgatjuk a felvételeket, mert egy fesztivál a hangzavar miatt nagyon nehéz figyelni mindenre a műsorok közben és majd ezek alapján kerül ki a végső győztes, aki felvételt nyer a radiocafé 98.6-ba. Valószínűleg jövő héten lesz meg az eredmény.

Az MR2 Petőfi Rádió körülbelül egy éve újult meg és jelent elég nagy konkurenciát stílusában a cafénak. Mennyire esett vissza a hallgatottságotok az elmúl évben?
- Jó pár hónapon keresztül lényegesen kevesebben hallgattak minket, de körülbelül az elmúlt hat-nyolc hónapban visszajöttek a hallgatók és semmivel sem hallgatják kevesebben a cafét. Pusztán csak magánbeszélgetéseimre alapozva, akik azt a zenét hallgatják, azt az életérzést képviselik, amit a café és Petőfi sugároz, azok az emberek szeretik, ha néha hozzájuk szólnak, azon kívül, hogy milyen zene volt és milyen zene jön. Persze minden rádió maga alakítja ki a műsorszerkezetét, a Petőfi ezt a zenei rádió vonalat választotta, mi pedig kitartottunk amellett, amit már öt éve képviselünk és ez be is jött, hisz, ha kezdetben el is mentek a hallgatóink, mára visszatértek, vagy újak jöttek.

Fodor Csaba

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2008. július 17.

Carbonfools: A Zsazsa nem bírja a munkát a bányában... - súlyos videó!

A Carbonfools együttes a Balaton Sound utolsó napján, este hattól lépett volna fel a Red Longe Sátorban, de a közeledő vihar miatt a koncert későbbre csúszott, így egy egész hosszú beszélgetésbe bonyolódtunk Tituszékkal. Kiderült, hogy Fehér Balázs valójában fekete, van benne Zsazsa coming-out, meg egy nagy adag világbéke. Tovább

2008. július 16.

Mi volt jó és mi volt gáz a Balaton Soundban? - videó!

Miután leülepedtek az élmények és a csipát is kitöröltük szemünk sarkából, visszazökkenve a hétköznapok forgatagába, megpróbáljuk átértékelni a Balaton Sound intézményét. Nálam ötösre vizsgázott, pedig bukásnak indult… Tovább

2008. július 15.

Varga Zsuzsa a +18-as sátorban

A Red Lounge a 18 éven felülieknek való színpad szombat esti dívájának egyértelműen azt a kislányosan vadóc énekesnőt kiálthatjuk ki, aki szokásához híven a Balaton parton is példásan megtáncoltatta a közönséget. Varga Zsuzsával vasárnap este beszélgettünk a Soundról, a hangulatról, a fesztiválszezonról, és még sok egyéb finomságról. Tovább

2008. július 15.

Szeletelés a Balaton Soundon

A négynapos Balaton parti fesztivál zárónapjára vasárnap sok ezren voltak kíváncsiak. Az esti Fatboy Slim volt nyilván az elsődleges húzóerő, de mellette még sokan voltak kíváncsiak a Red Lounge vagy épp a Samsung sátor befejező line-upjára. Tovább

2008. július 15.

Súlyos buli a Balaton Sound zárónapján +18-as videó!

Erős viharjelzés, bizonytalan koncert megtartások, 25000 ember egy térben és a símaszkos mexikóiak akciója a maradék energiák elvételére, de egy biztos, Fény mindig van. Avagy így zárult az idei Balaton Sound utolsó napja. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky