3429 zenekar 12451 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2013. április 14. | MTI

Diszkótragédia, West Balkán: megszületett a másodfokú ítélet

Copyright:

Részben súlyosította a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett jogerős ítéletével a néhai West Balkánban két éve három halálos áldozatot követelő baleset vádlottjainak büntetését.

Az első fokon kiszabott két év nyolc hónapos végrehajtandó szabadságvesztéseket megváltoztatva Szalontai Győző első- és Csanádi József harmadrendű vádlott esetében három év négy hónapot szabott ki a másodfokú bíróság, ennek felét - egy év nyolc hónapot - két évre felfüggesztett, a másik fele azonban teljes egészében letöltendő. Kecskés Tamás másod- és Hranek István negyedrendű vádlott első fokon kiszabott büntetésének (két év nyolc hónap) felét szintén két évre felfüggesztette a másodfokú bíróság, a fennmaradó egy év négy hónapot azonban mindenképpen le kell töltenie e két vádlottnak. Szalontai Győző a West Balkán Kft. egyik ügyvezetője és az intézmény bérbeadója volt, Kecskés Tamás és Csanádi József rendezvényszervező, a helyszínen lévő biztonsági személyzetet pedig Hranek István irányította.

A Nyugati téri - azóta bezárt - szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel csaknem háromezer fiatal zsúfolódott be, és egy tumultusban három fiatal lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek. Az eljárás adatai szerint mintegy 300 ember biztonságos szórakozására volt alkalmas a West Balkán, a megvádolt szervezők azonban 1500-1800 lehetséges vendégről egyeztettek, Kecskés pedig már 4200 karszalagot rendelt a beléptetéshez. Végül is 2883 fiatal jutott be a tragikus éjszakán, ez az engedélyezett létszám nyolcszorosa. Mindeközben biztonsági őr viszont jóval kevesebb volt a szükségesnél, mindössze tíz, többségében szakképzetlen.

A tavaly nyári elsőfokú ítélet után a vád és a védelem is fellebbezett, így került az ügy a törvényszékre, ahol a másodfokú büntetőperben az ügyész súlyosítást, a négy vádlott védője felmentést, enyhítést, illetve új elsőfokú eljárást kért. A vádlottak az eljárás során javarészt tagadták bűnösségüket. A törvényszék pénteken kihirdetett másodfokú, jogerős döntésének szóbeli indoklása szerint egyes védői felvetésekkel ellentétben az elsőfokú döntés tényállása korrekciók, kiegészítések után alkalmas arra, hogy ítélet alapjául szolgáljon. Megállapítható, hogy a túlméretezett létszám, a feltorlódott tömeg és a felgyorsuló beléptetés vezetett a közvetlen veszélyhelyzethez, majd a tragédiához.

A törvényszék kiemelte, hogy a vádlottak nem tanúsították a tőlük elvárható gondosságot a tekintetben, hogy a helyszín alkalmas-e ennyi fiatal biztonságos szórakozására, az első- és a harmadrendű vádlott között szerződéses viszony volt, a másodrendű vádlott pedig a forgalomtól függően részesült a rendezvény bevételéből, továbbá a vádbeli tevékenység akkoriban meglehetősen szabályozatlan volt. A bíróság a szabadságvesztés büntetés mellett foglalkozásuk gyakorlásától is eltiltotta a vádlottakat.

Békefi László ügyvéd, az áldozatok családjának jogi képviselője az ítélethirdetést követően újságíróknak elmondta: ügyfelei számára az a legfontosabb, hogy a vádlottak bűnösségét jogerősen kimondta a bíróság és letöltendő szabadságvesztéseket szabott ki, így az ügynek ez a szakasza lezártnak tekinthető. Hozzátette ugyanakkor, hogy pótmagánvádlóként a rendezvényt biztosító cég ügyvezetőjének és a West Balkán Kft. másik, jelen eljárásban az ügyészség által meg nem vádolt ügyvezetőjének a felelősségre vonását is szorgalmazzák. Az a büntetőper várhatóan ősszel kezdődik el a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Továbbá polgári bíróság előtt kártérítési pert is indítanak az áldozatok családjai a VI. kerületi jegyző és más jogi, illetve természetes személyek ellen.

MTI
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. május 21.

Mondd vagy súgd, hogy szép a világ - új klippel jelentkezett SZILÁRD

Szilárd és zenésztársai otthunokban rögzítették a bensőséges hangulatú Mondd vagy súgd videóját. A szomorkás, - eredetileg romantikus dal - most kísértetiesen rímel a jelenlegi helyzetre, így szeptemberben érkező új lemezéről ezt mutatják meg elsőként a nagyközönség számára. Tovább

2020. május 20.

Sokáig vártalak: „csak szép... ha minden igaz” – Elefánt klippremier

Az Elefánt zenekar a karantén idején sem tétlenkedik: szemet gyönyörködtető, szívet kifacsaró klipet jelentettek meg május elején. Tovább

2020. május 20.

ANIMAL CANNIBALS: GRILLEZZ!

A Kannibálok egy új, vidám nyári tracket készítettek a karantén alatt - megérkezett a „Grillezz!”. Tovább

2020. május 19.

Különleges animációs videóval vezeti fel új lemezét a nemzetközi szintéren is elismert duó

A könnyed electronica szerelmeseinket nem kell bemutatni az elmúlt években komoly sikereket magáénak tudó Belaut, melynek célja továbbra is az, hogy a modern egyén számára menedéket adhasson, ahol a hallgató önmagába és a gondolataiba merülhet zenéjük által. Az ország egyik legkeresettebb exportzenekara most egy Kirstine Stubbe Teglbjærg-al közös dallal vezeti fel a lemezét, amely az önismeret mélyebb lehetőségeinek kiaknázása felé próbál utat mutatni. A formáció régóta várt második, Colourwave című albuma május 29-én lát napvilágot, amelyet élőben ősszel mutatnak majd be Európa-szerte. Tovább

2020. május 18.

Önmagunkkal való küzdelem súlyos őszinteséggel a NEW FRIEND REQUEST új klipes dalában: Várni Fáj

Május 31-én jelenik meg az online zenemegosztókon a NEW FRIEND REQUEST második nagylemeze, LÉLEKGYILKOSSÁG címmel. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky