3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Külföldi

2011. szeptember 10.

Michael Jackson és a nagy Thriller biznisz

Copyright:

Amikor az Epic Records vezetői 1984 ben prezentálták a közelgő lemez kiadványok kiszemeltjeit, az anyavállalat CBS Records Hawaii gyűlésén, egyszerűen nem tudták figyelmen kívül hagyni, annak a sikeres ténynek a kiemelését, amit tapasztaltak. Az új album nevek feldobása közben, Epic közzétett kamionos részvény adatokat és egy hang, viharos beharangozással kiabálta be „Ott megy még egy adag Michael Jackson Thriller című albumaiból!”

Kamionok természetesen minden egyes percben nem hagyták el a raktárat, de a „Thriller” még mindig felülmúlta a várakozásokat több mint egy éve az 1982. november 30-as kiadása óta. Csupán az Epic egymagában 1 millió albumot adott el havonta, az Egyesült Államokban.
 
Közel 27 éves kiadása óta a „Thriller” még mindig a legtöbbet eladott stúdió albumok listájának élén áll az Egyesült Államokban, hivatkozva az Amerikai Hangfelvétel Ipari Szövetség adataira, ami már 28 szoros platinum díjjal is kitüntette.
 
Viszont az album sikere, csupán eladások alapján nem mérhető. Ahogy Jackson be „moonwalk”-olta magát a zenei történelembe, a „Thriller” olyan új mércét állított a kasszasikereknek, ami teljesen megváltoztatta az addigi zeneipar szupersztár kiadásainak promótálási és marketingelési szokásait. Még az MTV-t is megváltoztatta, azzal, hogy letörte a kábelszolgáltató addigi faji korlátait, és megemelte a videók minőségi színvonalát.
 
 

 

ELSŐ A FAJTÁJÁBÓL

 
Az Epic a kezdetektől arra törekedett, hogy megfeleljen nevének. Ezáltal a cég a Thrillert az első fő kiadásaként, egyidejűleg debütáltatta az egész világon. Az első albumaként melyet két évig promotált a megszokott 6-8 hónap helyett, továbbá az első album melyből 7 maxit adott le a rádiók felé--ez majdnem kétszerese a normál számoknak.
 
Haladva az úton a „Thriller” újrafogalmazta a kasszasikeres kiadások várakozásait. Kezdve 1984-től a Columbia kiadta 7 számát Bruce Springsteen „Born int he U.S.A” című albumáról, melynek mindegyike a top tíz ben landolt a Billbored 100-as listáján. Ekörül az időkörül küldte el a Warner Bros. Prince 5 számát a „Purple Rain” címü albumról. Mercury is talált 7 számot és a Def Leppard „Hystéria”-ján melynek mindegyike ment pop listákra. Végülis ezen albumok mindegyike több mint 10 milliós példányszámban került eladásra, egyedül csak az Egyesült Államokban.
 
Ezeket mind megelőzve, „Thriller” egy nagyon szükséges lökést adott a zenei üzletnek, ami már második pangását szenvedte három éven belül. A Billboard az időtájti jelentése szerint a lemezeladások 50 millió darabos visszaesése volt tapasztalható az 1980-as és 1982-es időszakban.
 
Egy zord, barátságtalan időszak volt, melynek 1982 augusztus 13-i napját a CBS munkatársai úgy referáltak, mint a „Fekete Péntek”-et. Idézve: „Egy nagyobb elbocsátásunk volt az nap”, emlékezik vissza Dan Beck kereskedelmi igazgató helyettes. „A marketing osztály felét elküldték az Epic-nél.” Nagyon szomorú volt, mert soha ehhez hasonló nem történt ezelőtt.
 
A Jacksonok megváltoztattak mindent. „Semmi kétség, hogy a ’Thriller’ volt az irányító erő amögött, ami a legforróbb ívelése lett az Epic történelmének”, mondja Beck. Ezt követően a kiadó nagy kiadásokat ért el Cyndi Lauperrel, Culture Clubbal és REO Speedwagonnal. A „Flashdance” hanganyag és Police „Synchronicity”-je ugyancsak segített a rajongóknak visszatalálni a boltokba.
 

 

 

AZ ON THE ’WALL’ MEGÍRÁSA >>>

 
1 2 3 4 5

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2024. február 7.

A Future Islands új klippel fejeli meg új lemeze megjelenését

Pár napja érkezett meg a Future Islands hetedik albuma, a "People Who Aren't There Anymore". A 12 dalos anyag az amerikai banda számára egy új fejezetet jelöl: habár közel két évtizede már, hogy megalakultak, továbbra is folyamatosan új zenei kihívásokkal szórakoztatják egymást és saját magukat. Tovább

2024. február 6.

The Black Keys - új lemez és turné

A The Black Keys új dallal rúgja be 2024 motorját: mától minden platformon elérhető a Beautiful People (Stay High). Az új track egy új bejelentést is hozott: április 5-én érkezik a Grammy-díjas, ohiói banda tizenkettedik stúdióalbuma, az Ohio Prayers. Érdemes nyitott szemmel járni, mert hamarosan egy nemzetközi turné részleteiről is értesülhetünk! Tovább

2024. február 5.

A Cocteau Twins újra kiadta utolsó két lemezét

Újra kiadta utolsó két albumát punk gyökerekből sarjadó, majd a dream pop műfaj úttörőjévé váló skót Cocteau Twins. Apró érdekesség velük kapcsolatban, hogy az énekesnőjükről, Elisabeth Fraserről ősszel elneveztek egy aszteroidát... Az 1979 és 1997 között aktív csapat az 1993-as "Four-Calendar Café" és az 1996-os "Milk & Kisses" című kiadványaikat frissítette fel, ezúttal a 4AD kiadó gondozásában. A lépés különlegessége, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a két lemez most először lesz kapható vinylen is. Tovább

2023. október 2.

A The National meglepetésalbummal jelentkezik

A The National egy meglepetéslemezzel örvendezteti meg rajongóit: a banda múlt pénteken a Cincinattiben tartott Homecoming Festival nevű eseményén jelentette be a 12 dalos album mai érkezését. A "Laugh Track" az áprilisban kiadott "First Two Pages of Frankenstein" című korong kísérője, szerzeményei nagyrészt ugyanabban az időszakban születtek. Tovább

2023. október 2.

Megérkezett az új Ed Sheeran

A korábbihoz hasonlóan az ’Autumn Variations’ lemezt is a Grammy-díjas The National indie-zenekar tagja, Aaron Dessner produceri közreműködésével hozták tető alá, akit közös barátjukon, Taylor Swiften keresztül ismert meg Ed Sheeran. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky