3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Külföldi

2011. szeptember 10.

Michael Jackson és a nagy Thriller biznisz

Copyright:

Amikor az Epic Records vezetői 1984 ben prezentálták a közelgő lemez kiadványok kiszemeltjeit, az anyavállalat CBS Records Hawaii gyűlésén, egyszerűen nem tudták figyelmen kívül hagyni, annak a sikeres ténynek a kiemelését, amit tapasztaltak. Az új album nevek feldobása közben, Epic közzétett kamionos részvény adatokat és egy hang, viharos beharangozással kiabálta be „Ott megy még egy adag Michael Jackson Thriller című albumaiból!”

Kamionok természetesen minden egyes percben nem hagyták el a raktárat, de a „Thriller” még mindig felülmúlta a várakozásokat több mint egy éve az 1982. november 30-as kiadása óta. Csupán az Epic egymagában 1 millió albumot adott el havonta, az Egyesült Államokban.
 
Közel 27 éves kiadása óta a „Thriller” még mindig a legtöbbet eladott stúdió albumok listájának élén áll az Egyesült Államokban, hivatkozva az Amerikai Hangfelvétel Ipari Szövetség adataira, ami már 28 szoros platinum díjjal is kitüntette.
 
Viszont az album sikere, csupán eladások alapján nem mérhető. Ahogy Jackson be „moonwalk”-olta magát a zenei történelembe, a „Thriller” olyan új mércét állított a kasszasikereknek, ami teljesen megváltoztatta az addigi zeneipar szupersztár kiadásainak promótálási és marketingelési szokásait. Még az MTV-t is megváltoztatta, azzal, hogy letörte a kábelszolgáltató addigi faji korlátait, és megemelte a videók minőségi színvonalát.
 
 

 

ELSŐ A FAJTÁJÁBÓL

 
Az Epic a kezdetektől arra törekedett, hogy megfeleljen nevének. Ezáltal a cég a Thrillert az első fő kiadásaként, egyidejűleg debütáltatta az egész világon. Az első albumaként melyet két évig promotált a megszokott 6-8 hónap helyett, továbbá az első album melyből 7 maxit adott le a rádiók felé--ez majdnem kétszerese a normál számoknak.
 
Haladva az úton a „Thriller” újrafogalmazta a kasszasikeres kiadások várakozásait. Kezdve 1984-től a Columbia kiadta 7 számát Bruce Springsteen „Born int he U.S.A” című albumáról, melynek mindegyike a top tíz ben landolt a Billbored 100-as listáján. Ekörül az időkörül küldte el a Warner Bros. Prince 5 számát a „Purple Rain” címü albumról. Mercury is talált 7 számot és a Def Leppard „Hystéria”-ján melynek mindegyike ment pop listákra. Végülis ezen albumok mindegyike több mint 10 milliós példányszámban került eladásra, egyedül csak az Egyesült Államokban.
 
Ezeket mind megelőzve, „Thriller” egy nagyon szükséges lökést adott a zenei üzletnek, ami már második pangását szenvedte három éven belül. A Billboard az időtájti jelentése szerint a lemezeladások 50 millió darabos visszaesése volt tapasztalható az 1980-as és 1982-es időszakban.
 
Egy zord, barátságtalan időszak volt, melynek 1982 augusztus 13-i napját a CBS munkatársai úgy referáltak, mint a „Fekete Péntek”-et. Idézve: „Egy nagyobb elbocsátásunk volt az nap”, emlékezik vissza Dan Beck kereskedelmi igazgató helyettes. „A marketing osztály felét elküldték az Epic-nél.” Nagyon szomorú volt, mert soha ehhez hasonló nem történt ezelőtt.
 
A Jacksonok megváltoztattak mindent. „Semmi kétség, hogy a ’Thriller’ volt az irányító erő amögött, ami a legforróbb ívelése lett az Epic történelmének”, mondja Beck. Ezt követően a kiadó nagy kiadásokat ért el Cyndi Lauperrel, Culture Clubbal és REO Speedwagonnal. A „Flashdance” hanganyag és Police „Synchronicity”-je ugyancsak segített a rajongóknak visszatalálni a boltokba.
 

 

 

AZ ON THE ’WALL’ MEGÍRÁSA >>>

 
1 2 3 4 5

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. március 26.

Amerikai nosztalgia: megjelent Lana Del Rey új albuma

A Norman Fucking Rockwell! őszinte és önreflexív dalai után az Egyesült Államokon keresztül vezet az út. A Chemtrails Over The Country Clubon szereplő dalok főként a déli államok hangulatát idézik, de a Yosemite hallgatása közben például már Kaliforniába csöppenünk. Tovább

2021. március 25.

Sting legendás duettjei egy helyen: megjelent a Duets

A 17-szeres Grammy-díjas énekes nemcsak a The Police sikereivel, valamint szóló dalaival írta be magát a poptörténelembe, hanem olyan duettekkel is, mint a Cheb Mamival közös Desert Rose, az It’s Probably Me Eric Claptonnal, vagy a 44/876, Shaggy közreműködésével. Tovább

2021. március 25.

Birdy új dala

Birdy újabb dalt villant meg 2021. április 30-án megjelenő „Young Heart” című albumáról Birdy. Az énekesnő „Deepest Lonely” című szerzeménye egy újabb képet fest a közelgő lemezről, ami egy merőben új művészi irányt mutat. Tovább

2021. március 24.

STEVE AOKI és KIIARA

Ez a trió tutira berúgja a pénteki otthonmaradó bulimotort! A party nagyágyú, Steve Aoki ezúttal Kiiara és Wiz Khalifa oldalán alkotott. Elképesztő párosítás, ugye? Tovább

2021. február 14.

ReOrchestrated címmel érkezik a Bastille egész estés dokumentumfilmje

A Bastille hosszú utat járt be, míg világhírű, Grammy-jelölt és BRIT Awards-nyertes zenekarrá vált, amely fesztivál headlinerként és tízezres stadionokat megtöltő produkcióként is megállja a helyét. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky