3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
PEN 2010

2010. április 24. | Betty

Képek! Kolin Márk majdnem letolta a PEN-en

Copyright:

Második napja dübörög a Pécsi Egyetemi Napok fesztivál. A csütörtöki este fő fellépője, az angol Client sajnos nem tudott Pécsre jönni az európai légtér kaotikus állapota miatt, így Zagarék ugrottak be helyettük a nagyszínpadra. Itt volt viszont a ska zenét játszó The Toasters az Egyesült Államokból. A magyarok közül a Bëlga fellépésére voltak a legtöbben kíváncsiak.

Tegnaphoz képest, ha lehet még hidegebb volt Pécsen, így ezzel egyenes arányban emelkedett az elfogyasztott pálinka és a fény mennyisége. Azért bátor férfiak mindenhol vannak, a pár fokos időjárás dacára sok skót szoknyás pasit láttam az este folyamán. A lelkesedés viszont töretlen volt, több mint háromezren voltak kíváncsiak a második nap fellépőire.

Elnézve a zenekarok névsorát, csütörtök este a nagyszínpad mellé tettem le a voksom. A The Kolin zenekar volt itt az első fellépő. A korai időpont miatt ekkor még csak lézengtek az emberek, sokan nem voltak kíváncsiak rájuk. Azért egy kicsi, de lelkes rajongótábor kitartott a banda mellett. A San Francisco című szám kifejezetten jó volt, a többi viszont nálam a ’semmi különös’ kategóriába tartozott. Azt viszont el kell ismerni, hogy Linczényi Márk remek frontember, hiszen mindig magára tudja vonni a figyelmet, hol azzal, hogy leköpi a gitárosát, hol azzal, hogy – majdnem - letolja a világoskék, testre feszülő latex gatyáját. Szóval inkább vizuális élményekkel lettem gazdagabb a produkció után.

Őket követte a Soltis Lajos Színház Celldömölkről, a Vásári komédiák darabbal, mely röpke negyed órás volt csupán, viszont mind a négy nap lehetőséget kapnak valamelyik színpadon a bemutatkozásra. Kilenc óra után valamivel a Neo lépett színpadra. Rájuk azért már érezhetően többen voltak kíváncsiak, de az igazi teltház és tömegnyomor érzésem fél tizenegy magasságától lett, ekkor kezdett ugyanis a Bëlga, akikre vitathatatlanul a kilátogatók zöme kíváncsi volt. Ki lehetett volna tenni a megtelt táblát.

Milyen más kezdést lehetne elképzelni egy Bëlga koncerten, mint a ’Mit parodizálsz’? Pár perc és hangulatba is kerültünk. A három hülye hozta a megszokott vicces és laza figurát, és többször lejöttek a fotósárokba lepacsizni a közönség első-két sorával. Csillogó arany filter rucik, trambulinok, fekvőtámaszok és csípőriszálás – ezek mind a produkció részei voltak. Zömében az új albumok számai domináltak, márciusban jelent meg az ’Arany’, áprilisban pedig a ’Platina’ lemez. Szerencsére néhány régi számot is belecsúsztattak a repertoárba, többek közt a ’Boros’, ’Melós’ és a ’Felveszem a Nyujork Jenkis kabátom’ is felcsendültek, de a legjobban várt szám a ’Nemzeti hip-hop’ volt, amit szó szerint skandált a közönség.


Ráadást követelt és kapott is a végig lelkes nézősereg. Természetesen nem zárulhat úgy egy Bëlga koncert, hogy ne hangozzék el az ’Egy-két-há’ és a ’Kalauz’ Jackos zenei változatban. Remek koncert volt, csak nekem hiányoztak a nagy slágerek, pár régebbi szám jöhetett volna még. És a nélkülözhetetlen háttérember is említést érdemel, azaz tapsoljuk meg Dj Tituszt!

Őket követe volna elvileg a Client, de ők ugyebár az izlandi vulkánkitörés miatt nem tudtak hazánkba repülni, így az utolsó pillanatban módosult a program Zagar-ra. Hogy jobban jártunk e így, azt nem tudom, mindenestre valószínűleg többen lettek volna kíváncsiak a külföldi fellépőre, ha itt vannak, mint egy megszokott Zagar produkcióra. Végezetül Kecske és Pipo által kevert Tesco Disco-ra bulizhatott a közönség igazán aktív része, hajnali négyig.

Mi eddig már nem bírtuk, egy kis diszkózás után hazaindultunk. Az este nagy tanulsága: a Bëlga még mindig mindent visz, illetve lehet, hogy pályát kellene módosítanom. Röpke ámde annál sikeresebb kiruccanásom volt a Fény bódéban, kisegítő kolléga szerepkörben segédkeztem az árusításban, pár perc erejéig. A Bëlga és a Fény egy estére elég ütős adagnak bizonyult.

Betty

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2010. április 28.

Mi történt és mi nem történt a PEN-en? Képek

A Pécsi Egyetemi Napok lezárásaként tekintsük át, hogy mit is adott nekünk ez a fesztivál április 21 és 24 között, valamint, hogy mi történt és nem történt a zárónapon. Arra igen gyorsan rájöttünk, hogy ezek a rendezvények nem feltétlenül arra vannak, hogy minden koncertre ellátogass, hanem arra is remek terep, hogy új embereket és új élményeket szerezz. Lássuk... Tovább

2010. április 27.

Galéria! 5000 ember tombolt Pécsett a Bőrgyárban

Az utolsó napjához érkezett a Pécsi Egyetemi Napok rendezvénysorozat. Szombaton is nézőcsúcsot döntöttek, hiszen több mint 5. 000 ember látogatott ki a fesztiválnak otthont adó Bőrgyár területére. A hangulat a tetőfokára hágott, hála a Csík zenekarnak és a La Fanfare en Pétard-nak. Többek közt kihirdették a Tehetségkutató nyerteseit is. Tovább

2010. április 25.

Galéria! Teltház a PEN-en 30Y-al és PASO-val

Péntek este már több együttesnek is sikerült teltházat csinálnia a Pécsi Egyetemi Napokon. A 30Y és a Pannonia Allstars Ska Orchestra mellett az Egyesült Államokból érkező Tito&Tarantula volt a húzónév. Elérkeztünk a Tehetségkutató végéhez, az utolsó két döntős zenekar adott koncertet. Rekordszámú, 5.000 néző látogatott ki a PEN-re. Tovább

2010. április 25.

Képek! PEN Salma Hayek sztriptízével

A Pécsi Egyetemi Napok harmadik napjára beütött az igazi fesztivál hangulat. Szerintem erre vártunk már egy ideje, mindenesetre megérte. Ezt pedig a Tito&Tarantulá-nak köszönhetjük, akik Amerikából érkeztek a Nagyszínpadra, és egy fülledten erotikus koncertet csináltak végig, jó kicsit hakni ízű volt, de ez nem oszt nem szoroz. Előtte meg Turbó koncert volt, akiket mostantól csak meglepetés bandának fogunk hívni. Tovább

2010. április 23.

Képek! Némi rutin a pécsi fesztiválhangulatban

Kezdünk rutinosak lenni, ami a PEN-t illeti. Azzal a tervvel mondjuk nehéz volt mit kezdeni, hogy most akkor rengeteg új zenekart nézek meg, mert egyszerűen csak nem jön össze. De legalább már odáig eljutottam, hogy ott állok a koncerten. Így hallottam tegnap az Óriás végét, az Isten Háta Mögöttet, egy kis Kolint és a Subscrieb-ot. És még mindig sokan vannak, de nem tűnik vészesnek. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky