3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
PEN 2010

2010. április 7.

Az eddigi legnagyobb PEN várható - Teljes program!

Copyright:

2010-ben április 21-24. között rendezik meg Pécsi Egyetemi Napok (PEN) rendezvénysorozatát. A PEN több mint másfél évtizede Pécs legnagyobb ifjúsági rendezvénye, egyidős a pécsi hallgatói mozgalommal. Ez a fesztivál nyitja az adott év rendezvényszezonját, és egyben az egyetemi hallgatóságot és a fiatalokat legjobban megmozgató esemény az egész régióban.

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói létszámát tekintve a legnagyobb az országban; a jóval több mint harmincezer egyetemista jelenléte nagyban hozzájárul Pécs sajátos kulturális imázsának megformálásához. A több tízezer fiatal sajátos igényeikkel és gazdasági potenciáljukkal az egyik legnagyobb mozgósító és megtartó tényező a város szolgáltatási területen tevékenykedő vállalkozói számára.  Az egyetemi fiatalság kiváltója, alakítója és fenntartója a város állandó pezsgésének, a Pécsi Egyetemi Napok pedig hagyományosan az ő ünnepük.

A 2008-as rendezvény óriási sikere után a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata úgy döntött, hogy a korábbi évek gyakorlatához visszatérve újra évenként rendezi meg a fesztivált, amely a Pécs 2010 kulturális programsorozatának is szerves részét képezi. 2009-ben a PEN új otthont lelt a Pécsi Bőrgyárban, miután előző évben a Zsolnay-gyár már túl kicsinek bizonyult; április végén mintegy 15 ezren szórakoztak a Bőrgyárban, egyetemisták, pécsiek és az ország számos pontjáról érkező vendégek vegyesen. Idén a PEN minden eddiginél több programhelyszínnel és minden eddiginél gazdagabb programkínálattal érkezik a kulturális fővárosi év egyik kiemelt fontosságú könnyűzenei rendezvényeként.

PEN2010 – Határok nélkül

A Pécsi Egyetemi Napok alapvető sajátossága a fesztivál nyitottsága, ami kiterjed mind a látogatóközönség sokféleségére, mind a rendezvény létrehozásában résztvevő különböző alkotói közösségek együttműködésére, és az ország határain belüli és kívüli partnerek felkutatására, bevonására. Az elmúlt fesztiválok során számos egyetemi és városi alkotóközösség tette gazdagabbá a PEN-t, és ez a gyümölcsöző együttműködés idén is folytatódik; a PEN befogadó fesztivál, amely támogat minden értékes művészeti és civil kezdeményezést.

A Pécsi Egyetemi Napok vonzereje túlnő az egyetem és a város falain. Már 2009-ben az ország számos pontjáról érkeztek a fesztiválra, és a kulturális fővárosi év által generált országos figyelem következtében vendégeink köre idén várhatóan tovább bővül. Ezt szolgálja a Pécsi Egyetemi Napok együttműködése Budapest egyik legismertebb és leghaladóbb koncerthelyszínével, az A38-al. A PEN a Pécsi Tudományegyetemen egyre nagyobb számban jelen lévő külföldi hallgatók fesztiválja is, akik aktív résztvevői a PEN-nek; ékes bizonyíték erre, hogy 2009-es könnyűzenei tehetségkutatónk egyik győztese a PTE ÁOK külföldi diákjaiból álló Revelstone.

Idén a PEN kiemelt együttműködő partnere Magyarország első számú felsőoktatási fesztiválja, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai találkozója, az EFOTT,  amely 2000 után idén júliusban újra Pécsett kerül megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának társszervezésében. Az EFOTT saját színpaddal mutatkozik be a PEN-en. 2008 és 2009 után újra a Szalon a PEN söre.

Európa Kulturális Fővárosának Ifjúsági Fesztiválja

Pécs első számú ifjúsági fesztiváljaként a Pécsi Egyetemi Napok 2006 óta részét képezi a Pécs2010 kulturális programsorozatának; ennek megkoronázásaként idén a kulturális fővárosi év egyik kiemelt rendezvénye. A PEN központi szerepet játszik Pécs és egyben az egész régió fiataljainak mozgósításában és kulturális programokba való bevonásában, felmutatva és tovább erősítve a város azon értékeit, amelyek azt Európa Kulturális Fővárosává tették.

Nagy nevek és izgalmas zenekarok a PEN színpadain

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is több népszerű külföldi fellépő járja meg a PEN színpadjait. Ezek közül kiemelkedik a Depeche Mode-al kollaboráló Client, az instrumentális hiphop vezéregyénisége, DJ Krush, a korábban a Sziget nagyszínpadán is nagy sikert arató Tito&Tarantula és a ska egyik legendájának számító The Toasters. A fesztivál három élőzenés színpadja közül a legnagyobb ad helyet a populárisabb produkcióknak, az A38-on izgalmas, „undergroundabb” jellegű zenekarok viszik a prímet, míg a Pécs2010 Színpad Pécs kiemelkedő gazdagságú könnyűzenei életének bemutatására vállalkozik. Új helyszínként mutatkozik be idén a Red Bullal közösen kialakított party helyszín, ahol népszerű DJ-k játszanak.

A PEN2010 jelentősebb külföldi fellépői a következő oldalon

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2010. április 28.

Mi történt és mi nem történt a PEN-en? Képek

A Pécsi Egyetemi Napok lezárásaként tekintsük át, hogy mit is adott nekünk ez a fesztivál április 21 és 24 között, valamint, hogy mi történt és nem történt a zárónapon. Arra igen gyorsan rájöttünk, hogy ezek a rendezvények nem feltétlenül arra vannak, hogy minden koncertre ellátogass, hanem arra is remek terep, hogy új embereket és új élményeket szerezz. Lássuk... Tovább

2010. április 27.

Galéria! 5000 ember tombolt Pécsett a Bőrgyárban

Az utolsó napjához érkezett a Pécsi Egyetemi Napok rendezvénysorozat. Szombaton is nézőcsúcsot döntöttek, hiszen több mint 5. 000 ember látogatott ki a fesztiválnak otthont adó Bőrgyár területére. A hangulat a tetőfokára hágott, hála a Csík zenekarnak és a La Fanfare en Pétard-nak. Többek közt kihirdették a Tehetségkutató nyerteseit is. Tovább

2010. április 25.

Galéria! Teltház a PEN-en 30Y-al és PASO-val

Péntek este már több együttesnek is sikerült teltházat csinálnia a Pécsi Egyetemi Napokon. A 30Y és a Pannonia Allstars Ska Orchestra mellett az Egyesült Államokból érkező Tito&Tarantula volt a húzónév. Elérkeztünk a Tehetségkutató végéhez, az utolsó két döntős zenekar adott koncertet. Rekordszámú, 5.000 néző látogatott ki a PEN-re. Tovább

2010. április 25.

Képek! PEN Salma Hayek sztriptízével

A Pécsi Egyetemi Napok harmadik napjára beütött az igazi fesztivál hangulat. Szerintem erre vártunk már egy ideje, mindenesetre megérte. Ezt pedig a Tito&Tarantulá-nak köszönhetjük, akik Amerikából érkeztek a Nagyszínpadra, és egy fülledten erotikus koncertet csináltak végig, jó kicsit hakni ízű volt, de ez nem oszt nem szoroz. Előtte meg Turbó koncert volt, akiket mostantól csak meglepetés bandának fogunk hívni. Tovább

2010. április 24.

Képek! Kolin Márk majdnem letolta a PEN-en

Második napja dübörög a Pécsi Egyetemi Napok fesztivál. A csütörtöki este fő fellépője, az angol Client sajnos nem tudott Pécsre jönni az európai légtér kaotikus állapota miatt, így Zagarék ugrottak be helyettük a nagyszínpadra. Itt volt viszont a ska zenét játszó The Toasters az Egyesült Államokból. A magyarok közül a Bëlga fellépésére voltak a legtöbben kíváncsiak. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky