3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
PEN 2010

2010. április 7.

Az eddigi legnagyobb PEN várható - Teljes program!

Copyright:

Pécsett a Depeche Mode egyik kedvenc zenekara

A Depeche Mode egyik alapító tagja, Andy Fletcher igazolta le a 2000-es évek elején az electroclash-ban utazó Client duóját újonnan induló lemezkiadójához, és az angol zenekar sikere onnantól kezdve töretlen. A szintipop aranykorát és a Kraftwerk robotimázsát megidéző lányduó 2004-es második albumán olyan zenészek működtek közre, mint a Depeche Mode dalszerzője, Martin Gore, majd a harmadik, Heartland című lemezre a zenekar trióvá bővült. A Client Magyarországon 2007-ben a Balaton Soundon mutatkozott be.


Az instrumentális hip-hop legendája a PEN-en

Hideaki Ishi, azaz DJ Krush az elektronikus zene legnagyobbjai közé tartozik, azok egyike, akik kitörtek a szubkultúra keretei közül, és korunk meghatározó zenészei között tartják számon őket. DJ Krush  fő közege a hiphop, annak is belassult, bonyolult ritmusképletekre épülő absztrakt válfaja. Krush ezt gyúrja-keveri-kavarja dzsesszes, drum and bass-zes, breakbeates elemekkel, úgy, hogy a végeredmény egészen különleges, csak rá jellemző, finoman átszellemült anyag lesz.

A japán zenész mind producerként, mind DJ-ként gyorsan a legnagyobbak közé emelkedett: komoly együttműködésekben vett részt a Zap Mamától Guruig, amelyek megkoronázása a Coldcuttal közös, furcsa dupla koncept-remixalbum, a Back in the Base, az absztrakt hiphop megkerülhetetlen mérföldköve. A kultikus DJ tiszteletét tette már az idei PEN-nel szorosan együttműködő A38-on, és most végre Pécsett is megtapasztalhatjuk, hogy miért kíséri akkor rajongás minden egyes fellépését.

 


Pécsre támad a Tito & Tarantula

A zenekar vezérét, a gitáros-énekes Tito Larrivát talán színészként jobban ismerjük: ő lőtte szét Tarantino fejét a Desperadóban, ő volt a vámpírzenekar frontembere az Alkonyattól pirkadatigban, de a A millió dolláros hotelben is feltűnik ez a rosszarcú mexikói.  Tito Larriva Mexikóban született, de Texasban nőtt fel, majd a hetvenes évek végétől  olyan punkzenekarokban játszott, mint az Impalas, vagy Plugz (később Cruzados). A rendhagyó rockból, bluesból és hetvenes évekbeli pszichedeliából kikevert „texmexrock” albumról albumra jobban szólt.

Éppen ezért nem véletlen, hogy az előbb említett két Rodriguez-film fő betétdalait is ő szerezte és játszotta, és azok Tito & Tarantula nevű együttesének Tarantism című 1998-as lemezén is hallhatók. A rögtön kultikus státuszba emelkedett zenekar jellemvonásai azóta sem változtak. Ők a halálblúz, a bűnrock, a baljós hangulatok nagy viccmesterei, szerelemi pátosszal és ironikus kacsintással operáló zenei gengszterek. A Tito & Tarantula megjárta már a Sziget nagyszínpadát, 2010 áprilisában pedig végre megérkezik Pécsre is.


Visszatér a La Fanfare en Petard!

2008-ban a La Fanfare en Petard jött, zenélt és lenyűgözött; az akkori PEN tízezres közönsége nagy részének minden bizonnyal a francia fúvósok elsöprő erejű produkciója volt a legemlékezetesebb élmény, amelyet tömeghisztéria kísért mind Pécs utcáin, mind a dugig telt Zsolnay-gyárban. A legendás első pécsi fellépéssorozat egész Magyarországon ismert és kedvelt zenekarrá tette a La Fanfare-t, és a francia fiúk most visszatérnek oda, ahonnan minden elindult, hogy az egész várost megőrjítsék. 

Figyelem: a Les Touffes Krétiennes látása és hallása azonnali függőséget okoz!

Minden 2001-ben kezdődött egy hirtelen jött barcelonai fellépés ötletével. A Babylon Circus, Les Hurlements d’Leo, Ogres de Barback, és Fils de Teuphu, Les Pellos, Les Chevals, Les Quiches Lorenes csapatok tagjaiból létrejövő „egyszeri” formáció eredetileg csak feldolgozásokat játszott volna néhány barceloniai bárban, ám ez annyira jól sikerült, hogy azóta sincs megállás.

Egy örömtelien bolond és pimaszul groovy fanfár-kollektíva jött létre, amely felállása változatlanul folyamatosan változik. A  Clash, Kinks és Lounge Lizards feldolgozások után következtek a saját dalok, amelyek hasonló tömeghisztériát váltanak ki a koncerteken, mint a fanfárokra átírt klasszikusok. A Les Touffes Krétiennes legénysége a 2009-es ICWiP-en nyűgözte le a szerencséseket; aki ezen ott volt, most biztos kér repetát a PEN-en, ahol annak is lesz lehetősége másfél óra önfeledt zenei élvezetre, aki erről valamiért lemaradt.

 


Pécsett a ska nagyjai


A Toasters az Amerikának, mint a Specials vagy a Madness Európának: a ska maga. Az 1981-ben alakult zenekar a ska legnagyobb hatású együttesei közé tartozik. Bár az Angliából kivándorolt alapító, Rob Hingley körül az idők során a teljes tagság kicserélődött, a Toasters a mai napig kultikus tiszteletnek örvend a keleti parton. Hingley nem mellesleg a műfaj legnagyobb hatású kiadójának, a Moon Ska Recordsnak is alapítója - ennek utóda, a Megalith jelentette meg a PASO első stúdiólemezét. A Toasters fellépésén legalább akkora őrületre számíthatunk, mint egy másik legenda, a Fishbone 2008-as pécsi koncertjén.


Izgalmas kísérőprogramok tömkelege a PEN2010-en

A Pécsi Egyetemi Napok szervezői mindig nagy energiát fordítottak arra, hogy a színvonalas könnyűzenei program mellett gazdag és sokrétű egyéb kulturális látni- és hallgatnivalók is várjanak a fesztivál látogatóira. Idén az „Ikarusz projekt” keretében a PK Zrt. szíves felajánlásának köszönhetően egy önmagában is izgalmas helyszínen, egy csuklós Ikarusz buszban kerül megtartásra ezek jó része, amely a PEN ideje alatt kultúrkávézóként üzemel.

A buszban megtartott előadások, performanszok, irodalmi estek mellett a „Csipáncsap stage” ad helyet színházi előadásoknak önálló helyszínként; itt lépnek fel Pécs kedvenc kocsmazenészei is, Babarci Bulcsú és Lenthár Balázs. A fesztivál területén pedig bárhol felbukkanhatnak a Soltis Színház vásári komédiái és improvizációs előadásai.  

Tehetségeket kutat a PEN

Az elmúlt Pécsi Egyetemi Napok igazi sikertörténete könnyűzenei tehetségkutatónk, amelyre 2009-ben több mint 60 zenekar jelentkezett az ország legkülönbözőbb pontjairól. A zenekarok mellett idén DJ-k, MC-k, beatbox formációj jelentkezését is várjuk, az eddigi tehetségkutatók legjobbjai (The Crybabies, Paint the Lilies, Revelstone) pedig immár a fesztiválprogram részét képezik. 

A nagy érdeklődést jelzi, hogy majdnem egy hónappal a jelentkezési határidő lejárta előtt már mintegy félszáz zenekar, DJ, MC és beatbox formáció jelentkezett. A február 20-án lezáruló jelentkezés után előzsűri válogatja ki az elődöntőre érdemeseket, majd több fordulóban kerül sor a PEN színpadára méltók kiválogatására. A legjobbak április 21-24. között a PEN-en mutathatják meg tudásukat. Az előző évekhez hasonlóan most is értékes nyeremények (studióidő, fellépések, stb.) várnak a nyertesekre.

 

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2010. április 28.

Mi történt és mi nem történt a PEN-en? Képek

A Pécsi Egyetemi Napok lezárásaként tekintsük át, hogy mit is adott nekünk ez a fesztivál április 21 és 24 között, valamint, hogy mi történt és nem történt a zárónapon. Arra igen gyorsan rájöttünk, hogy ezek a rendezvények nem feltétlenül arra vannak, hogy minden koncertre ellátogass, hanem arra is remek terep, hogy új embereket és új élményeket szerezz. Lássuk... Tovább

2010. április 27.

Galéria! 5000 ember tombolt Pécsett a Bőrgyárban

Az utolsó napjához érkezett a Pécsi Egyetemi Napok rendezvénysorozat. Szombaton is nézőcsúcsot döntöttek, hiszen több mint 5. 000 ember látogatott ki a fesztiválnak otthont adó Bőrgyár területére. A hangulat a tetőfokára hágott, hála a Csík zenekarnak és a La Fanfare en Pétard-nak. Többek közt kihirdették a Tehetségkutató nyerteseit is. Tovább

2010. április 25.

Galéria! Teltház a PEN-en 30Y-al és PASO-val

Péntek este már több együttesnek is sikerült teltházat csinálnia a Pécsi Egyetemi Napokon. A 30Y és a Pannonia Allstars Ska Orchestra mellett az Egyesült Államokból érkező Tito&Tarantula volt a húzónév. Elérkeztünk a Tehetségkutató végéhez, az utolsó két döntős zenekar adott koncertet. Rekordszámú, 5.000 néző látogatott ki a PEN-re. Tovább

2010. április 25.

Képek! PEN Salma Hayek sztriptízével

A Pécsi Egyetemi Napok harmadik napjára beütött az igazi fesztivál hangulat. Szerintem erre vártunk már egy ideje, mindenesetre megérte. Ezt pedig a Tito&Tarantulá-nak köszönhetjük, akik Amerikából érkeztek a Nagyszínpadra, és egy fülledten erotikus koncertet csináltak végig, jó kicsit hakni ízű volt, de ez nem oszt nem szoroz. Előtte meg Turbó koncert volt, akiket mostantól csak meglepetés bandának fogunk hívni. Tovább

2010. április 24.

Képek! Kolin Márk majdnem letolta a PEN-en

Második napja dübörög a Pécsi Egyetemi Napok fesztivál. A csütörtöki este fő fellépője, az angol Client sajnos nem tudott Pécsre jönni az európai légtér kaotikus állapota miatt, így Zagarék ugrottak be helyettük a nagyszínpadra. Itt volt viszont a ska zenét játszó The Toasters az Egyesült Államokból. A magyarok közül a Bëlga fellépésére voltak a legtöbben kíváncsiak. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky