3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Koncertbeszámoló

2009. november 28. | SZTR

ALICE IN CHAINS az éterien lebegő

Copyright:

A 90-es évek közepén az MTV-n csak sóvárogva bámultuk egy-egy amerikai rockzenekar koncertfelvételét, és akkor nem hittük volna, hogy egyszer nekünk is személyes élménnyé válhat. Elmúlt ugyan majd’ 20 év, de végre Magyarországra jött az Alice In Chains! Megérte kivárni!

A grunge zene egyik meghatározó (és le merem írni, legmarkánsabb) zenekara, ugyanúgy a süllyesztőben végezhette volna énekesük, Layne Staley halála után, mint a Nirvana, de szerencsére Jerry Cantrell gitáros-alapító 10 év jegelés után a legjobbkor vágott bele az újjáalapításba. Az egy dolog, hogy William DuVall személyében egy tökéletes Staley-hanghasonmást találtak meg, de szerintem, ami miatt minimális izzadságszag sem érezhető a produkción, az maga a zene!

Az AIC zenéje már fénykorában kissé túlmutatott a grunge-kliséken: sötét, beforduló dallamaik súlyos metálos alapokon nyugszanak, de az egész mégis valahogy éterien lebegővé válik. Sem a Pearl Jam, sem a Soundgarden (és annak romjain alakult Audioslave), nem tudta úgy megtartani eredeti hangzását, ahogy az AIC tette még 2009-ben is, Black Gives Way to Blue című, visszatérő albumán. Az ő zenéjük kortalan!

A Pecsában teltház fogadta a bandát. A közel két órás koncerten az alapvető slágerek mellett az új lemez dalai is rendben beilleszkedtek a setlistbe. DuVall ugyan főleg látványban egészen más jelenség, mint Staley volt, de tökéletesen hozta a dalokat.

Minden dalról külön külön lehetne ecsetelni, hogy miért volt tökéletes választás, de én leginkább a Love, Hate Love monumentális előadását emelném ki, egyértelmű tetőpontja volt a koncertnek. A közönség tombolt, a zenekar hosszasan köszönt el, gitárpengetők tucatjai és dobverők szálltak a rajongókhoz.

Elhangzott az oly jól eső „ez a legjobb buli a turnén” is Jerry Cantrelltől, és biz’ isten, az ember akkor és ott ezt tiszta szívvel elhitte neki.

A ráadásban játszották el a Roostert és a Would-ot, ami után már nem volt mit hozzátenni.

Ha el is telt oly sok év a Dirt album óta, és ha épp a frontember posztján volt is változás, mégsem vitás: az Alice in Chains ma is tökéletesen működik!

Setlist:
Rain When I Die
Them Bones
Dam That River
Again
Your Decision
Check My Brain
Love, Hate, Love
It Ain't Like That
A Looking In View
Nutshell
We Die Young
Sludge Factory
Acid Bubble
God Am
Angry Chair
Man in the Box

Ráadás:
Sickman
Would?
Rooster

SZTR

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
Senya 2009. nov.. 30.  10:01 1
Az Audioslave az ugye a Rage Against The Machine - Zak + Chris Cornell. Szóval semmi köze a Soundgardenhez. Kb. mint a RATM énekkel. Ez a grunge marhaság már tényleg kikophatna az itteni és más cikkekből is, egyik említett zenekar se volt soha az életben grunge. Az AIC metál, a Soundgarden szintén, csak rockosabb vonalon, a Pearl Jam meg rock. A grunge az pl. a TAD, vagy női vonalon az L7, vagy a Babes in Toyland, vagy szintén női "énekkel" a Breeders.

Egyébként zseni volt a koncert, pedig fáztam az új énekestől. De nagyon szépen felszívta magát. A hangzás pedig csillagos ötös, szép már-már stúdió hangzású dob, dörmögő basszus, gyomorforgató Mesa-torzítás és szépen szóló ének. Igazi kárpótlás volt mindazoknak, akiknek a `93-as Metallica jegyén rajta volt az AIC (helyette jött a Megadeth, mert le kellett mondaniuk a turnét).
   

2020. február 20.

Háromszor is Unearth!

Egy éven belül már harmadszor járt nálunk 2020. február 19-én a metalcore alapbanda, ezúttal a Prong, a Dust Bolt és a Sinaro társaságában. Az A38 adott otthont a bálnak, ami már tavaly is remek helyszínnek bizonyult, hiszen a Darkast Hour-ral közösen már fullra tette a banda a bárkát. Annyit elárulhatunk mindenféle spoiler nélkül: most sem okoztak csalódást! Tovább

2020. február 6.

A téli formáját hozta a Slipknot az Arénába

Tavaly nyáron, a Volt Fesztiválon akkorát ment a kilenc maszkos őrült, amitől elhittem nekik, hogy a We Are Not Your Kind lesz az A lemez… Aztán kijött a korong, ami csalódást okozott, a Slipknot pedig visszatért hozzánk, hogy promotálja a lemezt, de ez sem ment annyira flottul. Plusz itt volt még a Behemoth is, de hát… Tovább

2020. február 4.

Telet temetett a The Biebers a Hajón!

Hatalmas, forró hangulatú, teltházas koncerttel indította 2020 második hónapját a The Biebers, hiszen minden jegy elkelt a téltemető/turnéindító koncertjükre. Puskás Petiék nem is okoztak csalódást, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy meghálálják a rajongók bizalmát. A hangulat megalapozásáról a szintén fővárosi The Palace gondoskodott. Tovább

2020. január 21.

Évet nyitott nekünk a Fish!

Szombaton, azaz 2020. január 18-án megindult a 2020-as koncertszezon, legalábbis az ország egyik legjobb koncertbandájának, a Fish!-nek. Krisztiánék nem is sokat teketóriáztak, a Barba Negrában ismét lefektették az alapszabályt: ha házibuliról van szó, ők a legjobbak! Tovább

2019. december 4.

Budapest, are you with us? – Avagy Ghost-on jártunk

Papa Emeritus, alias Tobias Forge, december 3-án este elhozta nekünk okkult színházát a Papp László Sportarénába és mindenkit elvarázsolt a humorával és a zenéjével. Viszont el kell ismernem, hogy igaza volt azoknak, akik azt mondták, hogy zeneileg sem rossz ez az egész Ghost mizéria, de látványelemekkel és a show-val együtt minimum ötször olyan erős. Melegített a svéd Tribulation és az amerikai All The Witches. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky