3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Koncertbeszámoló

2009. február 19. | burlesque

Amerika nem b...szott oda

Copyright:

A február 18-i Richie Kotzen-koncert felemásra sikeredett: a főszereplő ugyanis kiválóan énekelt, még ennél is jobban gitározott, de azokból a fránya balladákból otthon kellett volna hagyni néhányat.

Jó félház várta az állóhajón Richie Kotzent és két zenésztársát – az amerikai banda előtt azonban a Roy és Ádám Trió kapott lehetőséget, hogy bemelegítse a publikumot. A csapat tagjai becsülettel helytálltak, különösen Nagy Ádám volt elemében, aki előrevetítette, hogy ez az este bizony a minőségi gitárjátéké lesz. Szerencsére Kohánszky Roy énekes-basszusgitáros, valamint Csányi Zoltán dobos sem maradt el Ádám mögött, így a klasszikus idézetekkel is teletűzdelt, egyszerre popos és kemény produkcióra tényleg nem lehetett panasz.

Fél tíz táján aztán színpadon termett a harminckilenc esztendős Richie Kotzen – mint aki éppen a Karib-tenger kalózai forgatásáról érkezett volna. A Mr. Big és a Poison egykori gitárosa Demian Arriaga dobos és David Filice basszusgitáros társaságában lépett fel a deszkákra.

Kotzen lüktető, fogós nótákkal kezdte a műsort, a nagyrészt masszív rajongókból álló közönség pedig vette is a lapot. A hangosítás ezúttal is remek volt, egyedül Richie hangjával (vagy a mikrofonnal) volt némi gond az első dalban, de rövid időn belül ez a probléma is megoldódott. A lendületes kezdés utána azonban valami megtört – Kotzen ugyan továbbra is mesésen gitározott, jobbnál jobb szólókat nyomott, de valamiért a balladákra helyezte a hangsúlyt. Ez még nem is lett volna baj, hiszen Richie az ilyen jellegű szerzeményeket is kiválóan adja elő, ám három-négy hasonszőrű szám egymás után könnyen leültetheti a bulit – pechünkre most is ez történt.

Hiába a tökéletes technika, az egyre magabiztosabb ének, ha a közönség egy része már azt várta, hogy mikor kerül elő végre egy tempósabb dal – de csak nem került elő. Kotzen maradt a biztonságos, tipikusan amerikai énekdallamoknál, melyek és alá kétségtelenül virtuóz, ám némi rosszindulattal blöffnek is nevezhető gitártémákat játszott. Ha mondjuk csak két ilyen szám hangzott volna el, semmi gond nem lett volna, ám kis túlzással a koncertprogram háromnegyedét balladák alkották.

A Kotzen-fanok a fentiekből természetesen semmit sem érzékeltek, egy cseppet sem unatkoztak: kedvencük minden rezdülésére odafigyeltek, és ez így is volt rendjén. A műsort alaposan feldobta egy Yardbirds-szerzemény, a ’Shapes Of Things’, mely egészen zseniális volt: Kotzen bemutathatta szélsebes gitárjátékát, valamint azt is, hogy iskolázottsága ellenére nagyon is érzi és tudja, mi fán terem az igazi bluesrock.

Csak balladából lett volna kevesebb...

burlesque

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
burlesque 2009. febr.. 20.  20:57 2
A nevek tévesztéséért tényleg bocs, már megvan a két bácsi neve: Demian Arriaga és David Filice - amint lehet, javítjuk a cikkben is.

A többi észrevétel meg teljesen szubjektív - nekem sem tetszik, ha a kedvenc zenészeimről rosszakat írnak, de hát ha egyszer az adott kritikus rossznak vélte, akkor mit csináljon az ember. Hozzáteszem: Richie Kotzen isteni gitáros, emellett pedig a hangja is piszok jó, és a másik két zenésszel - tehát Demian Arriagával és David Filice-szel sem volt gond. Bajom egyedül a koncertműsor összeállításával volt, de még egyszer hangsúlyozom: azoknak, akiknek Kotzen a mindenük (én is vagyok így más gitárosokkal), nyilván minden pillanatot élveztek. Sajnos én láttam arcokat, akik eléggé húzták a szájukat, de hát ez van, nem tetszhet mindenkinek minden.

Teltház viszont nem volt, mert a bárpulttal egyvonalban hátul akár breakversenyt is rendezhettek volna, akkora volt a hely...

Üdv:
burl
   
Viktorns 2009. febr.. 20.  11:38 1
Távol álljon tőlem, hogy megmondjam a frankót...De a cikkbe beleírni Pat Torpey-t és Johnny Griparic-t elég viccesnek tartom. Ugyanis ők nem voltak ott!!!! És innentől kezdve az egész cikk sajnos megkérdőjelezhető.
A koncert nagyon jól sikerült. Látszott Richie-n, hogy élvezi a bulit, nem úgy, mint a tavalyit (ahol valóban a fent említett két ragyogó zenésszel egyetemben lépett fel). Mondhatni, nem volt annyira "szétcsapva", mint tavaly.
Még egy észrevétel: ne arról szóljon a koncertbeszámoló 3/4-e, hogy a szerző mit várt volna a bulitól, és ezt általánosítja a többi emberre (a fentiekből mégegyszer megállapítva, hogy azt sem tudta kik játszanak a színpadon). A másik két tagról én sem tudnám megmondani, hogy kik voltak, de utánanézek mindenképpen. Fiatal srácok, akiknek lehet hogy ez volt életük első koncertsorozata. Nyílván nem Mr.Big - Daddy...számát nyomják el. Ám aki már volt tavaly Richie Kotzenen, az nem csalódott, tudja mit várjon, és szerintem az "új" emberek sem csalódtak. Teszem hozzá, mire "Ricsi" kezdett, már tele volt a hajó.
Szóval a koncert hibátlan volt. Két számra jöttek vissza, az első után eltörött a lábgép (amivel a lábdobot ütik..rúgják..:)), de azt mondták, hogy megjavítják, és visszajönnek elnyomni azt az egy számot...Magyar példát nem tudnék hozzni, aki így kiszolgálja a közönséget. 1,5 óra után mondhatta volna, hogy szevasztok, eltörött a lábgép....

Szóval egy kicsit felületesnek érzem a cikket!
További sikereket kívánok!
V
   

2020. február 20.

Háromszor is Unearth!

Egy éven belül már harmadszor járt nálunk 2020. február 19-én a metalcore alapbanda, ezúttal a Prong, a Dust Bolt és a Sinaro társaságában. Az A38 adott otthont a bálnak, ami már tavaly is remek helyszínnek bizonyult, hiszen a Darkast Hour-ral közösen már fullra tette a banda a bárkát. Annyit elárulhatunk mindenféle spoiler nélkül: most sem okoztak csalódást! Tovább

2020. február 6.

A téli formáját hozta a Slipknot az Arénába

Tavaly nyáron, a Volt Fesztiválon akkorát ment a kilenc maszkos őrült, amitől elhittem nekik, hogy a We Are Not Your Kind lesz az A lemez… Aztán kijött a korong, ami csalódást okozott, a Slipknot pedig visszatért hozzánk, hogy promotálja a lemezt, de ez sem ment annyira flottul. Plusz itt volt még a Behemoth is, de hát… Tovább

2020. február 4.

Telet temetett a The Biebers a Hajón!

Hatalmas, forró hangulatú, teltházas koncerttel indította 2020 második hónapját a The Biebers, hiszen minden jegy elkelt a téltemető/turnéindító koncertjükre. Puskás Petiék nem is okoztak csalódást, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy meghálálják a rajongók bizalmát. A hangulat megalapozásáról a szintén fővárosi The Palace gondoskodott. Tovább

2020. január 21.

Évet nyitott nekünk a Fish!

Szombaton, azaz 2020. január 18-án megindult a 2020-as koncertszezon, legalábbis az ország egyik legjobb koncertbandájának, a Fish!-nek. Krisztiánék nem is sokat teketóriáztak, a Barba Negrában ismét lefektették az alapszabályt: ha házibuliról van szó, ők a legjobbak! Tovább

2019. december 4.

Budapest, are you with us? – Avagy Ghost-on jártunk

Papa Emeritus, alias Tobias Forge, december 3-án este elhozta nekünk okkult színházát a Papp László Sportarénába és mindenkit elvarázsolt a humorával és a zenéjével. Viszont el kell ismernem, hogy igaza volt azoknak, akik azt mondták, hogy zeneileg sem rossz ez az egész Ghost mizéria, de látványelemekkel és a show-val együtt minimum ötször olyan erős. Melegített a svéd Tribulation és az amerikai All The Witches. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky