3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Gitársuli

2007. április 6. | Jónás Tamás

Jónás Tamás gitársuli 37.

Copyright:

Két gitárszólam harmonizálása - terc hangközök. A kotta elsõ négy ütemében szereplõ dallam harmonizálása lesz a mostani feladatunk.

Maga a dallam a barokk zenében elterjedt módszeren alapszik, amelyet "pedal point" vagy "pedal tone" néven ismernek. Az elnevezés arra utal, hogy egy adott dallamban egy hang, vagy hangcsoport állandóan visszatér. (Legegyszerûbb példa erre a 5-0-7-0-8-0-10-0-12-0 menet, mondjuk a vékony E húron, ahol az E hang ismétlõdik.)

A pedal point egyik szépsége, hogy egyszerû dallamokat is jól el lehed adni általa:-) Például az elsõ ütem egy sima, emelkedõ F-G-A-Bb sorozat (E-húr 13-...), amelyet a 'D-C#-D' hangcsoport ismétlésével lehet feltuningolni. A 2-3-4. ütemekben ügyanez az eljárás zajlik, csak az emelkedõ szekundlépések mindig máshonnan kezdõdnek.

Az ismétlõdõ hangok között a d-moll hangkészletbõl kilógó hangok is vannak, ezek az úgynevezett váltóhangok, vagy más néven kötõhangok, amelyek fél hanggal egy-egy skálahang alatt találhatók. Az ilyen átvezetõ funkciót betöltõ hangok nagyon sok módon, és számos módon alkalmazhatók, legyen szó akár jazzrõl, hard rockról, vagy klasszikus zenérõl.
Az 1-2. ütemben a C# és a H, majd a 4. ütemben a G# hangok alkotják ezeket a váltóhangokat. A C# és a H hang természetesen felfogható a d-melodikus moll két skálahangjának is, ez leginkább a 4. ütemben látható jól. Az akkordmenet: dm-C-Bb-A, tehát ütemenként egy-egy akkord szerepel. Az adott ütem elsõ két hangja egyébként jól jelzi az akkordot, hiszen mindig a terc és az alaphang kezdi az ütemeket (F-D, E-C, D-Bb, és C#-A).

A harmonizálás az 5. ütemben kezdõdik, ahol az eredeti dallam mellé egy másik, terccel magasabban fekvõ dallam párosul. Természetesen az nem elég, ha az eredeti dallamot visszük feljebb kis vagy nagy terccel (ez csak fél-egész, illetve egészfokú skálák harmonizálása során mûködhet így), hanem a d-moll hangkészlet figyelembevételével kell eljárni.
Az 5. ütemben például az eredeti dallam kezdõ F hangjához nagy terces, a második hanghoz (D) kis terces emelést rendelünk hozzá, vagyis egyszerûen arról van szó, hogy a d-moll skála adott hangjához a két fokkal feljebb levõ hangot párosítjuk. Az új szólam 6. és 8. ütemében le kell mondanunk a kis szekundos váltóhangokról, a 6. ütemben azért, mert ez egy Eb-D-Eb sort adna, és a skála leszállított második foka ebben a környezetben nem lenne szerencsés választás. A 8. ütemben pedig az aktuális harmónia, az A-dúr követeli meg azt, hogy lemondjunk egy 'C-H-C' sorról (vagy ami még szörnyûbb lenne, egy 'C#-C-C#' sorról) a C#-H-C# menet javára.

A harmonizálást a fenti módon végigcsinálva megfigyelhetõ, hogy az új szólam is felfogható akkordok sorozatának. Például az 5. ütem felsõ szólama F-dúrt ad ki, utána (ütemenként) egy E-szûkített, majd egy D-moll, végül egy C#-szûkített jelenik meg (ez utóbbi A7-nek is felfogható, hiszen a basszusban A hang van). Általánosságban: egy felbontott dúr akkordot a párhuzamos molljával, egy felbontott moll akkordot pedig a párhuzamos dúrjával kell harmonizálni. Vannak azonban olyan pontok egy adott skálán, ahol be kell vezetni a szûkített (ritkább esetben a bõvített) hármashangzatot is a harmonizáláshoz, mint például a 6. ütem C-dúr - E-szûkített akkordpárja.


A gyakorlat kottáját itt megtaláljátok jpg formátumban, ehhez a részhez két letölthetõ mp3 van, egyik itt, másik itt.

Jó gitározást!
Jónás Tamás - gitároktatás rock, blues, heavy stílusokban - kezdõknek, haladóknak és profiknak

dessum@freemail.hu - egyéni oktatás és távoktatás(!)

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2010. június 9.

Jónás Tamás Gitársuli 54.

A mai alkalommal egy E-mixolíd hangnemű pengetési gyakorlatot nézünk meg. Emlékeztetőül: a mixolíd skála majdnem végig megegyezik a dúr skálával, de a 7. foka le van szállítva. Így például az E-mixolíd skála hangjai: E F# G# A H C# D (ez utóbbi hang D# lenne a "sima" E-dúr skála esetén). Tovább

2010. május 20.

Jónás Tamás Gitársuli 53.

A mai anyagban a bal kéznek nem lesz könnyű dolga, de cserébe a jobb kéz pihenhet: neki egyáltalán nem lesz dolga. Így akár sonkás szendvics fogyasztása közben is lehet majd gyakorolni ezt a Joe Satriani stílusára emlékeztető futamot. Tovább

2010. május 6.

Jónás Tamás Gitársuli 52.

Ezúttal egy kromatikus futamot fogunk megvizsgálni, amely a nemrég megjelent harmadik OSV albumon szerepel. A szóló e-moll hangnemben van, és az első ütemben két úgynevezett "uniszónó nyújtás" található (a H-húron nyújtás, míg az E-húron csak tartjuk ugyanazt a hangot, amelyet a a H-húron a nyújtással megszólaltattunk - angol elnevezése "unison bend"). Tovább

2009. december 25.

Jónás Tamás Gitársuli 51.

Ezúttal egy domináns szeptim tapping-arpeggio van terítéken. Aki még nem próbált tapping-arpeggiót játszani, annak eleinte szokatlan lehet majd, hogy egyetlen pengetés sem szerepel majd benne (minden hang vagy "hammer-on a semmiből" vagy pedig tapping), de a mozdulatok viszonylag hamar begyakorolhatók. Tovább

2009. december 14.

Jónás Tamás Gitársuli 50.

A mai alkalommal egy újabb példát nézünk meg a szélesebb, egy húron belül akár tiszta kvart hangközt is átérő skálákra. A korábbi anyagok között egy e-moll hangnemben használható hasonló ötlet már szerepelt, ez a mostani technikailag kissé nehezebb lesz, legalábbis ami az eredeti felvételen hallható tempó elérését illeti, de maga a módszer természetesen sebességtől függetlenül bármilyen zenében felhasználható. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky