3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Koncertbeszámoló

2014. február 18. | SZTR

Deep Purple sokadszor Budapesten

Copyright:

A klasszikus hard rock nagy öregjei most sem okoztak csalódást a magyar rajongóknak. Habár a koncert látványban lényegesen visszafogottabb volt, mint sok más hasonló nagy sztár turnéja, a Deep Purple zenéje ismét tarolt a teltházas Papp László Budapest SportArénában.

A koncertet az Ivan and the Parazol nevű, szemtelenül fiatal tagokból álló magyar rockcsapat vezette fel, akik szerintem még sosem játszottak ennyi ember előtt, de ez nem volt érezhető a produkción. Lazán nyomták a rockot, és bár nem ők találták fel a zenei spanyolviaszt, kellemesen zúzós, helyenként stone-os, helyenként purple-ös dalaik megállták a helyüket az Arénában.

A Deep Purple pontban 9-kor kezdett és majdnem 2 órán át játszott. A tavaly megjelent Now What? című albumról 5 dal is elhangzott, de természetesen a régi nagy slágerek vitték el a bulit.
Most nem részletezem, hogy a tagok milyen fantasztikusan tudnak játszani hangszereiken, vagy hogy a negyedik x-én is túl járó zenekar profi  produkciót tud bemutatni. Ezek alapvetések.
Ami a tegnapi koncerten a legszembetűnőbb volt, az az, hogy ezek a nagypapa korú zenészek még mindig szívből élvezik, amit csinálnak, és szó szerint játszanak a színpadon. Végig mosolyogtak, nevetgéltek, csak a Jon Lord emlékére írt Above and Beyond közben volt érezhető és látható egy kis szomorúság.

Sajnos nem vagyok olyan szerencsés, hogy a turné minden állomásán megnézhetném őket, de biztos vagyok benne, hogy nincs két egyforma koncertjük: a Morse-Airey féle gitár-orgona csata vagy Ian Paice világító dobverős szólója mind-mind egy zenei játék, kicsit maguknak és persze a közönségnek. Airey valószínűleg csak Budapesten játszik zonogoraszólójában Lisztet vagy a magyar táncokból egy-egy futamot.

 

 

dobszóló

A koncert minimál showelemét a dobfelszerelés mögött felállított fekete paraván adta, amely mögé a szólók alatt Gillan papa visszavonult, és ahonnan időnként melltartók, zoknik, pólók és egyéb érdekes tárgyak repkedtek fel, majd hulltak alá. Ez biztos valami különös technikusi angol humor, amit nem tudok értelmezni, de igazából nem is akarok. Az aréna közönsége azt kapta, amire befizetett: egy klassz, profi rock bulit fiatal kora kedvenceitől.

Érdekességként megemlítem, hogy hosszú idő óta ez volt az első olyan külföldi sztár koncertje, amin saját szememmel láthattam a zenekart a színpadon, nem az elém felemelgetett telefonok és mini kamerák képernyőin keresztül.  Ez nyilván a közönség átlagéletkorából adódik, de kellemes régi/új élmény volt számomra.

A Deep Purple tagjai szerintem már nem számolják, hányadszor lépnek fel kis hazánkban, de amíg telt ház és ilyen lelkes, értő közönség fogadja őket, addig biztosan vissza fognak térni.

 

 

 

A koncerten elhangzott dalok:
Après Vous
Into the Fire
Hard Lovin' Man
Strange Kind of Woman
Vincent Price
Contact Lost
Guitar Solo (by Steve Morse)
Uncommon Man
The Well-Dressed Guitar
The Mule  (incl. Drum Solo by Ian Paice)
Above and Beyond (dedicated to Jon Lord)
Lazy
Hell to Pay
Keyboard Solo (by Don Airey)
Perfect Strangers
Space Truckin'
Smoke on the Water
Ráadás:
Green Onions
Hush
Bass Solo (by Roger Glover)
Black Night
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. február 20.

Háromszor is Unearth!

Egy éven belül már harmadszor járt nálunk 2020. február 19-én a metalcore alapbanda, ezúttal a Prong, a Dust Bolt és a Sinaro társaságában. Az A38 adott otthont a bálnak, ami már tavaly is remek helyszínnek bizonyult, hiszen a Darkast Hour-ral közösen már fullra tette a banda a bárkát. Annyit elárulhatunk mindenféle spoiler nélkül: most sem okoztak csalódást! Tovább

2020. február 6.

A téli formáját hozta a Slipknot az Arénába

Tavaly nyáron, a Volt Fesztiválon akkorát ment a kilenc maszkos őrült, amitől elhittem nekik, hogy a We Are Not Your Kind lesz az A lemez… Aztán kijött a korong, ami csalódást okozott, a Slipknot pedig visszatért hozzánk, hogy promotálja a lemezt, de ez sem ment annyira flottul. Plusz itt volt még a Behemoth is, de hát… Tovább

2020. február 4.

Telet temetett a The Biebers a Hajón!

Hatalmas, forró hangulatú, teltházas koncerttel indította 2020 második hónapját a The Biebers, hiszen minden jegy elkelt a téltemető/turnéindító koncertjükre. Puskás Petiék nem is okoztak csalódást, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy meghálálják a rajongók bizalmát. A hangulat megalapozásáról a szintén fővárosi The Palace gondoskodott. Tovább

2020. január 21.

Évet nyitott nekünk a Fish!

Szombaton, azaz 2020. január 18-án megindult a 2020-as koncertszezon, legalábbis az ország egyik legjobb koncertbandájának, a Fish!-nek. Krisztiánék nem is sokat teketóriáztak, a Barba Negrában ismét lefektették az alapszabályt: ha házibuliról van szó, ők a legjobbak! Tovább

2019. december 4.

Budapest, are you with us? – Avagy Ghost-on jártunk

Papa Emeritus, alias Tobias Forge, december 3-án este elhozta nekünk okkult színházát a Papp László Sportarénába és mindenkit elvarázsolt a humorával és a zenéjével. Viszont el kell ismernem, hogy igaza volt azoknak, akik azt mondták, hogy zeneileg sem rossz ez az egész Ghost mizéria, de látványelemekkel és a show-val együtt minimum ötször olyan erős. Melegített a svéd Tribulation és az amerikai All The Witches. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky