3427 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Külföldi

2013. október 29. | govinda

Lou Reedre emlékezik a világ

Copyright:

Lou Reed halála után zenei nagyágyúk tömkelege igyekezett megemlékezni a néhány napja eltávozott legendáról. Rengeteg nagy név nyilvánította részvétét vagy fejezte ki fájdalmát – a hajtás után ezekből a megnyilatkozásokból szemezgetünk.

Kezdjünk rögtön két nagyon fontos személlyel: David Bowie évtizedek óta Lou Reed hű kollégája, barátja, sőt akár tanítványa is volt – merthogy Bowie mesterének nevezte az elhunytat. Azért is különleges mindez, mert a popkultúra talán legnagyobb kaméleonja ritkán szólal fel a nyilvánosság előtt. Most azonban a Facebook oldalán született egy bejegyzés, amelyben a szomorú halálhírről tájékoztatnak, és amelyben az is szerepel, hogy Bowie szerint „egy mester volt”. A két ikon legfontosabb közös munkája Reed 1972-es Transformer című lemeze.



Aztán itt van John Cale, akivel nagyon, nagyon régóta ismerték egymást, és közösen alapították meg a Velvet Undergroundot, miután már zenéltek együtt más felállásokban. „A világ elveszített egy remek költőt és dalszerzőt, én pedig elvesztettem az iskolatársamat, a pajtásomat” – írta Cale a Twitteren.



A Duran Duran, akik feldolgozták a kultikus Perfect Dayt, zenekari Twitter-oldalukon idézték meg a dalt, eredeti szerzőjére emlékezendő. Emellett Simon Le Bon, a csapat énekese is szentelt egy tweetet neki: „Lou Reed ma eltávozott ebből a világból. De véletlenül se mondjátok, hogy nyugodjon békében, hiszen mindnyájan tudjuk, hogy valahol itt van, és azt is tudjuk, hogy melyik oldalon.” (Az utóbbi utalás Walk on the Wild Side című slágerére.) A The Who így állított emléket: „RIP Lou Reed. Légy a békés oldalon.”)



Nile Rodgers arról írt, hogy tavaly még együtt szerepeltek Jools Holland showjában, és mennyire jól sikerült a közös fellépés – ráadásul nem is tudta, hogy Lou betegeskedett. 

Billy Idol, ügyeletes fenegyerek sem hagyta szó nélkül a lesújtó történéseket: „RIP Lou, köszönöm neked és a Velvet Underground tagjainak. Ti voltatok a hetvenes években az inspiráció számomra, és persze nélkületek ma nem lenne punk rock sem!”

Az ifjú titánok közül Theo Hutchcraft, a Hurts frontembere szólalt fel: „RIP, Lou Reed. Micsoda szomorú hírek. Egy olyan ember utáni űrt, aki annyi mindent tett lehetővé, most lehetetlen betölteni. Micsoda ember.”

A legenda tegnap hunyt el, 71 éves korában – később ügynöke is megerősítette a hírt. A májával fellépett komplikációk után adta fel a küzdelmet a szervezete – még májusban esett át szervátültetésen. Idén júniusban felesége, Laurie Anderson azt nyilatkozta, hogy akkoriban gyakorlatilag haldokolt, de egyre javulni kezdett állapota – annak ellenére, hogy ő sem hitte, hogy ebből teljesen felépül. Mégis egy új kezdetként tekintett arra az időszakra.



Az űr, üresség, ami Lou Reed után marad, talán tényleg betölthetetlen és ő maga pótolhatatlan, de vigasztaljon bennünket a tudat, hogy munkássága, lemezei, dalai megmaradnak nekünk örökre, személyisége és eredetisége pedig ott lesz mindannyiunk emlékezetében.

Forrás: gigwise.com

govinda
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2023. április 14.

Nagypénteken érkezett meg a Linkin Park jubileumi lemeze

A korszakalkotó nu metal együttes, azaz a Linkin Park a Grammy-jelölt ’Meteora’ album két évtizedes jelenlétét egy ’Meteora 20th Anniversary Edition’ című gyűjteménnyel ünnepelte, amely deluxe vinyl box készlet, deluxe 3-CD formájában, illetve digitálisan is elérhető. Tovább

2023. január 31.

Tehát Iggy Pop

A punk keresztapja, azaz Iggy Pop a nagyközönség elé tárta 2023. január 6-án az ‘Every Loser’ című, új albumát. A kiadvány Iggy 19. szólólemeze, és emellett az első együttműködése a Grammy-díjas és többszörös platinalemezes producer, Andrew Watt által alapított Gold Tooth Records-zal. Tovább

2023. január 31.

Skrillex újabb EDM kuriózumot hozott

Miután megjelent nagy visszatérést jelölő két korábbi dala, a “Way Back” és a Fred again..-nel közös “Rumble” Skrillex további zenékkel izgatja rajongóit. Új szerzeményén, a “Leave Me Like This”-en Bobby Raps rapper, énekes és producer szerepel, ami izgalmas underground lüktetést ad a dalnak. Tovább

2023. január 31.

Megérkezett Ed Sheeran idei első dala

A mindig meglepő kollaborációkat hozó szupersztár, Ed Sheeran a fiatal tehetségeket felkaroló, brit SB TV alapítója, a néhai Jamal Edwards előtt tisztelegve egy rendhagyó freestyle dallal jelentkezett. Tovább

2023. január 30.

Új lemezzel tér vissza a Fall Out Boy!

A Grammy-díjra jelölt és többszörös platinalemezekes rockzenekar, a Fall Out Boy bejelentette, hogy nyolcadik stúdióalbuma, a ‘So Much (For) Stardust’ 2023. március 24-én érkezik, egyben egy első bepillantást is nyerhetünk az új zenékbe. A lemezről először hallható dal, a “Love From The Other Side”, amelyet egy látványos videóklip is kísér David Braun és az Open The Portal rendezésében. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky