3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2013. április 24. | Bertoni

Jövőre megszűnik a jubiláló A38?!

Copyright:

Kedden gigantikus sajtótájékoztatóra került sor a méltán népszerű A38 Hajó fedélzetén. Vasák Benedek és Kozlov Sándor a támogatók gyűrűjében beszámoltak az április 30-án 10. születésnapját ünneplő rendezvényközpont sűrű programtervéről, a várható újításokról és egyéb elköteleződéseikről. Nézzük először a zenei részleget!

Az eddigi évek számvetése csak megerősíti az A38 kiemelt szerepét a hazai könnyűzenei életben. 10 év alatt több mint 5000 programot szerveztek a hajón, 10 ezernél is több fellépőt fogadtak, a látogatók száma pedig meghaladja a 2 milliót. Immár a Sziget fesztivál legnagyobb fedett helyszíne is hozzájuk kötődik. Tavaly két közönségszavazásból is győztesként kerültek ki az „A világ legjobb klubja” és „A legjobb klub” címekkel. „Az A38 egy műfajt teremtett Budapesten és talán egy kicsit minta is” – fejtette ki bevezetőjében Vasák Benedek. Ezt a szerepet pedig nemcsak vállalják, de a folyamatos bővítésekkel igyekeznek még hitelesebben megfelelni neki: 2010 óta olyan összművészeti kulturális központtá fejlődik a Hajó, ahol például interaktív 3D-s DJ-installációval is találkozhatnak a látogatók, kiállításokat tekinthetnek meg, tehetségkutatón vehetnek részt, illetve hamarosan oktatási feladatokat is ellát majd.

Ezt a sokrétűséget próbálják érzékeltetni a születésnapi rendezvénysorozattal, amely nagyjából ez év végéig tart majd. Az első nap természetesen április 30-a, amikor a koncertterem két jeles előadónak ad otthont. „A késő esti osztrák sztárparádé, Richard Dorfmeister és Rupert Huber közös elektronikus zenei projektje, a Tosca-koncert előtt egy nemzetközileg elismert svéd zenekar, a finom, elegáns, akusztikus balladáiról elhíresült José González vezette Junip mutatja be legújabb lemezét.” Ha ez nem lenne elég, az orrterasz és a tetőterasz megnyitását is ekkorra időzítették, és a Random Trip ez alkalomból ünnepi különkiadással jelentkezik. Az étteremben mindeközben kezdetét veszi a Budapest Bár Ínyenceknek heti rendezvénysorozata, amelynek keretében a BB zenészei szolgáltatják a kíséretet a vacsora mellé.

A tarkaság májusban is folytatódik: összesen 75 különböző programmal várja a Hajó az érdeklődőket köztük a már hagyományosnak mondható Random Trip estekkel, a Technokunts és a Kiosk folyton megújuló kínálatával, a mesemuzsika sorozattal, a Liszt Ferenc Kamarazenekar estjeivel, továbbá elindul a már említett Budapest Bár Ínyenceknek és az elektronikus zenei programokat egybegyűjtő Nightlife is.

Az osztrák, francia és skandináv kapcsolatoknak köszönhetően változatos külföldi csemegékkel várják a látogatókat: például a korábban elmaradt Billy Talent bulit július 1-jén pótolják be, a kanadai Crystal Castles július 10-én lép fel, Amanda Palmer pedig november 10-én ad elégtételt a közönségnek a korábbi halogatásért. Kozlov Sándor kiemelte annak fontosságát, hogy a Hajó „ne egy meghatározott műfaj mellett kötelezze el magát”, így az elektronikus zenével karöltve rock és metál bandák is képviseltetik majd magukat a színpadokon.

Több lemezbemutatónak is az A38 ad otthon, ezek közül a Wattican Punk Ballett május 10-én érkezik Senával közösen, hogy az ugyanitt az NKA támogatásával rögzített korongot megismertesse, megszerettesse a közönséggel. Ugyancsak a Hajón készült el Barabás Lőrinc új albuma, amelyet május 11-én hallhat először a nagyérdemű.

A kortárs magyar zenekarok nemcsak hangfelvételeket, de kisfilmeket is készíthetnek a helyszínen, amelyekből hamarosan egy archívum is elérhető lesz. Vasák Benedek hangsúlyozta, „nemcsak a koncertek érdekelnek minket, hanem szeretnénk nyitni más területek felé” – ennek érdekében például májusban 240 tévéműsort terveznek, amelyek a Duna Televízió és az MTVA közreműködésével kerülnek majd képernyőre. A YouStreammel is kísérleteztek, az így készített koncertfelvételek nézettsége reklám nélkül is átlépte a 10 ezres határt, valamint az országhatárt is, amennyiben a nézők negyede az Egyesült Államokból lépett be az oldalra. Ez is mutatja, hogy valóban nemzetközi színvonalú programokkal várja a szórakozni vágyókat az A38 Hajó.

De mégis meddig? A szervezők sajnálattal jelentették be, hogy 2014. január 2-án az állóhajó egy időre bezár, ugyanis elérkezik a kötelező karbantartás ideje. A teljes generálozás miatt a Hajót egyelőre bizonytalan időre kivontatják Budapestről – remélhetőleg februártól ismét fogadóképes lesz majd, hogy a 11. születésnapját is megünnepelhessük!

Bertoni
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. szeptember 29.

Live session videósorozat a Varga Bendegúz Quartettől

Készülő új lemezének felvezetéseként három részből álló live session videósorozatot forgatott a Varga Bendegúz Quartet. A zenekarvezető két saját szerzeménye – a Fable és Chasing Your Dreams - mellett az egyik legismertebb amerikai grunge-együttes, a Soundgarden The Day I Tried To Live című dalából is jazz-feldolgozást készítettek. Tovább

2021. szeptember 29.

Honeybeast pálinka is van már

A Honeybeast is csatlakozik a Hősök, a Jónás Vera Experiment, a Margaret Island és a Turbo mellé: az Egyszer volt pálinkacsalád új, meggypálinkája a zenekar egyik leghíresebb slágerének címét fogja viselni. Az „Egyszer volt” tavaly indult a zene világnapján, azzal a céllal, hogy valós segítséget nyújthassanak a zenészeknek. Tovább

2021. szeptember 29.

Megjelent az új Margaret Island lemez

Hullámzó időszakot ölel fel a Margaret Island negyedik nagylemeze, a “Hol marad az én történetem”. Az album leginkább a 2020-as évről, a csapat belső folyamataiban, gondolataiban végbemenő változásokról mesél. Az összes korábban megjelent közül talán ez lett a legszemélyesebb.  Az albumot teljes egészében Fonyódon, Viki otthonában írták, fél év együttes elvonulás alatt. Tovább

2021. augusztus 31.

Ide visz el a Honeybeast Éjfél után

Még a „nyitáskor” írták meg az alapokat, amellyel a Honeybeast a koncertek és az éjszakai élet újra indulása feletti örömét fejezi ki; a klip azonban ennél többet is mutat. Tovább

2021. augusztus 31.

Gyere el a Follow The Flow teltházas koncertjére - kicsit másként

Hol máshol is játszódhatna a Follow The Flow legújabb klipje, mint ahol a legjobban érzik magukat: a színpadon! A "Velem van a baj" című dalhoz a banda a 2021-es teltházas Budapest Park buliján forgatta le a videót, így amellett, hogy mindenki partyhangulatba kerül tőle, extraként jó néhány rajongó is kiszúrhatja magát a felvételeken. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky