3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2013. április 24. | Bertoni

Jövőre megszűnik a jubiláló A38?!

Copyright:

Kedden gigantikus sajtótájékoztatóra került sor a méltán népszerű A38 Hajó fedélzetén. Vasák Benedek és Kozlov Sándor a támogatók gyűrűjében beszámoltak az április 30-án 10. születésnapját ünneplő rendezvényközpont sűrű programtervéről, a várható újításokról és egyéb elköteleződéseikről. Nézzük először a zenei részleget!

Az eddigi évek számvetése csak megerősíti az A38 kiemelt szerepét a hazai könnyűzenei életben. 10 év alatt több mint 5000 programot szerveztek a hajón, 10 ezernél is több fellépőt fogadtak, a látogatók száma pedig meghaladja a 2 milliót. Immár a Sziget fesztivál legnagyobb fedett helyszíne is hozzájuk kötődik. Tavaly két közönségszavazásból is győztesként kerültek ki az „A világ legjobb klubja” és „A legjobb klub” címekkel. „Az A38 egy műfajt teremtett Budapesten és talán egy kicsit minta is” – fejtette ki bevezetőjében Vasák Benedek. Ezt a szerepet pedig nemcsak vállalják, de a folyamatos bővítésekkel igyekeznek még hitelesebben megfelelni neki: 2010 óta olyan összművészeti kulturális központtá fejlődik a Hajó, ahol például interaktív 3D-s DJ-installációval is találkozhatnak a látogatók, kiállításokat tekinthetnek meg, tehetségkutatón vehetnek részt, illetve hamarosan oktatási feladatokat is ellát majd.

Ezt a sokrétűséget próbálják érzékeltetni a születésnapi rendezvénysorozattal, amely nagyjából ez év végéig tart majd. Az első nap természetesen április 30-a, amikor a koncertterem két jeles előadónak ad otthont. „A késő esti osztrák sztárparádé, Richard Dorfmeister és Rupert Huber közös elektronikus zenei projektje, a Tosca-koncert előtt egy nemzetközileg elismert svéd zenekar, a finom, elegáns, akusztikus balladáiról elhíresült José González vezette Junip mutatja be legújabb lemezét.” Ha ez nem lenne elég, az orrterasz és a tetőterasz megnyitását is ekkorra időzítették, és a Random Trip ez alkalomból ünnepi különkiadással jelentkezik. Az étteremben mindeközben kezdetét veszi a Budapest Bár Ínyenceknek heti rendezvénysorozata, amelynek keretében a BB zenészei szolgáltatják a kíséretet a vacsora mellé.

A tarkaság májusban is folytatódik: összesen 75 különböző programmal várja a Hajó az érdeklődőket köztük a már hagyományosnak mondható Random Trip estekkel, a Technokunts és a Kiosk folyton megújuló kínálatával, a mesemuzsika sorozattal, a Liszt Ferenc Kamarazenekar estjeivel, továbbá elindul a már említett Budapest Bár Ínyenceknek és az elektronikus zenei programokat egybegyűjtő Nightlife is.

Az osztrák, francia és skandináv kapcsolatoknak köszönhetően változatos külföldi csemegékkel várják a látogatókat: például a korábban elmaradt Billy Talent bulit július 1-jén pótolják be, a kanadai Crystal Castles július 10-én lép fel, Amanda Palmer pedig november 10-én ad elégtételt a közönségnek a korábbi halogatásért. Kozlov Sándor kiemelte annak fontosságát, hogy a Hajó „ne egy meghatározott műfaj mellett kötelezze el magát”, így az elektronikus zenével karöltve rock és metál bandák is képviseltetik majd magukat a színpadokon.

Több lemezbemutatónak is az A38 ad otthon, ezek közül a Wattican Punk Ballett május 10-én érkezik Senával közösen, hogy az ugyanitt az NKA támogatásával rögzített korongot megismertesse, megszerettesse a közönséggel. Ugyancsak a Hajón készült el Barabás Lőrinc új albuma, amelyet május 11-én hallhat először a nagyérdemű.

A kortárs magyar zenekarok nemcsak hangfelvételeket, de kisfilmeket is készíthetnek a helyszínen, amelyekből hamarosan egy archívum is elérhető lesz. Vasák Benedek hangsúlyozta, „nemcsak a koncertek érdekelnek minket, hanem szeretnénk nyitni más területek felé” – ennek érdekében például májusban 240 tévéműsort terveznek, amelyek a Duna Televízió és az MTVA közreműködésével kerülnek majd képernyőre. A YouStreammel is kísérleteztek, az így készített koncertfelvételek nézettsége reklám nélkül is átlépte a 10 ezres határt, valamint az országhatárt is, amennyiben a nézők negyede az Egyesült Államokból lépett be az oldalra. Ez is mutatja, hogy valóban nemzetközi színvonalú programokkal várja a szórakozni vágyókat az A38 Hajó.

De mégis meddig? A szervezők sajnálattal jelentették be, hogy 2014. január 2-án az állóhajó egy időre bezár, ugyanis elérkezik a kötelező karbantartás ideje. A teljes generálozás miatt a Hajót egyelőre bizonytalan időre kivontatják Budapestről – remélhetőleg februártól ismét fogadóképes lesz majd, hogy a 11. születésnapját is megünnepelhessük!

Bertoni
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2022. november 7.

Van új NOX videoklip!

Új klippel jelentkezett a Főnix madárként újjászülető NOX. A videoklip, a hamarosan megjelenő lemez egyik dalához készült, mely találóan, a November címet kapta. A zenekart 2022. november 27-én hallhatjuk a Papp László Sportarénában. Tovább

2022. október 27.

Az egymásra találás ünnepe – közös dalt adott ki Bocskor Bíborka és Hajós Kristóf

A Magashegyi Underground énekesnője, Bocskor Bíborka és a The Unbending Trees énekese, Hajós Kristóf tizenöt éve közeli barátok, azonban a mai napig nem készítettek közös dalt. Most elérkezettnek látták az időt: Kristóf novemberben érkező első szólóalbumán is hallható lesz duettjük, a kislemezként már mindenütt streamelhető Viharos idők, amelynek még a szerzői hármasfogata is különleges. Tovább

2022. október 18.

644 klipből bongor és Sisi is elvihette az idei Magyar Klipszemle díját

Tegnap, azaz október 13-án megrendezett, hatodik Magyar Klipszemlén több tucat előadó/dalszerző szurkolhatott saját videóklipjének sorsáért, köztük a Magneoton és az idén indult, hiphop és underground alkotókat felvonultató Escape Plan Recordings gondozása alatt lévő alkotók is: Sisi „Kezeket fel”, bongor „Oxigénhiány”, a Kraken67 „Vámpír” és Prédikátor „Majdan” című kreatív kisfilmjével döntőbe került. Tovább

2022. október 9.

Radioflash legújabb klipje

A dalszöveg fő mondanivalója, az érzelmek megélése. Úgy gondolom, hogy ha van bennünk egy fal, ami mögé megpróbálunk bezárkózni, akkor sosem fogunk megtapasztalni valódi, mély érzelmeket. - megjelent a Radioflash legújabb klipje. Tovább

2022. október 9.

Fordítsd az arcod a nap felé

A nyarat, egyszersmind a kiszámíthatóságot búcsúztató, ízes americana dallal tér vissza éppen öt év hallgatás után az ARONS Land Cargo Co., azaz Hajba Áron gitáros-énekes két nagylemezt már maga mögött tudó szólóprojektje. A The Song of Summer című új dalán Áron ismét testvéreivel közösen dolgozott: a felvételen fivérei mellett immár húga, Orsi is hallható, ráadásul a számhoz készült animációs szövegvideó is az ő munkájának gyümölcse. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky