3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Koncertbeszámoló

2013. február 22. | Mtina

Kistehén Pécsett: Ültünk, hallgattunk, visszatapsoltunk - képek!

Copyright:

Lassan négy éve annak, hogy a Kistehén elindította a Melankolikusok elnevezésű önálló estjét, melyet idén a fiúk kitágítottak, és a nemrégiben megjelent Elviszlek Magammal című lemez köré építve elvittek/elvisznek több hazai nagyvárosba is: február 20-án Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben léptek fel.

Nagyon messze van már az a bizonyos nyár és az a bizonyos Sziget fesztivál, amikor a Kistehén zenekar útjára indult, értve ezt nem csak időben, hanem stílusban, hangzásban és népszerűségben is. Akkoriban ez az együttes nem volt több egy mókás sárga tehénnél, azonban Kistehén mára teljesen átalakult, csupán mókás mivoltát tartotta meg, egyébként pedig megkomolyodott, így ma már érzelmes hangvételben súlyos társadalmi témákat dolgoz fel, mely részben annak a speciális zenei programnak is köszönhető, mely Melankolikusok néven közel négy éve működik sikeresen a közönség nagy örömére.
 
A Melankolikusok az együttes egy olyan különleges est-sorozata, ahol a Kistehén szinte kizárólag a melankolikus dalait játssza, elsősorban a 2008-ban megjelent Ember a fán című melankolikus hangvételű lemezről. Ez az ez ülős, akusztikus, csendes, finom, és erősen melankolikus program teljesen eltér a zenekar fesztiválokról és klubokból jól ismert dinamikus arcától, azonban a Melankolikus koncertek pont ettől az eltéréstől válnak igazán különlegessé. Ugyanakkor nem állíthatjuk, hogy ez a zenei program teljes mértékben melankolikus, hiszen emellett mókás, belevaló, szenvedélyes és lendületes is.
 
Húsz perccel a pécsi koncert előtt még üres volt a váróteremként szolgáló kávézó, azonban mire a fiúk nekikezdtek a zenélésnek már annyian voltak a nézőtéren, hogy a szervezőknek újabb székeket kellett bepakolniuk, hogy mindenki le tudjon ülni.
 
A közönség már az első szám közben dobolt a lábával és bólogatott a fejével a ritmusra, azonban ez a kezdeti lelkesedés a koncert végére alábbhagyott, bizonyára azért, mert ekkora a Melankolikusok háttérbe szorultak, helyüket pedig a vendégelőadók, Lantos Iván és Ingrid, a susogós tenyerű, bugaci asszony vették át, akik két francia szerzeménnyel igyekeztek szórakoztatni a közönséget, kis sikerrel. 
 
Természetesen nincs semmi gond azzal, ha egy együttes vendégelőadókat szerepeltet, de azért, ha valaki a Kistehén Melankolikus estjére vált jegyet, akkor azt nyilvánvalóan azért teszi, mert őket akarja látni, és nem háttérzenészként akarja őket hallani. Másik János például harmonikajátékával nem háttérbe szorította, hanem kiemelte a zenekar egyébként egyáltalán nem kommersz játékát. Tökéletesen passzolt a fiúk közé, még akkor is, amikor már nem csak zenélt, hanem énekelt is. Legtöbben észrevétlenül fordítottuk el a fejünket Kollár K. Lászlóról Másik János felé, aki a maga egyszerűségével hamar levette a lábáról a közönséget.
 
A legtöbb zeneélvező feszeng, mikor ülőkoncertre készül, azonban a fiúk nagyon hamar gondoskodtak arról, hogy mindenki lazán vegye ezeket az egyébként komoly témájú, ugyanakkor könnyed dalokat. Kollár Laci már az első szám után elejtett néhány poént, mi pedig vettük a lapot és nevettünk, aztán pedig minden egyes számot külön-külön megtapsoltunk, és közben reménykedtünk, hogy van még néhány ilyen beszólás-megmondás a tarsolyában. És persze volt.
 
A több, mint másfél órás koncert abszolút jó hangulatban telt leszámítva azt a bizonyos két francia dalt, ugyanakkor a közönségen éreztem némi türelmetlenséget, de csak a vissza-taps után tudatosult bennem, hogy ez onnan fakad, hogy ők egész este mind az Ezt is elviszem magammal című számot várták. A fiúk pedig nem okoztak csalódást, egyszerűen csak magabiztosan várták a vastaps-alkalmat a színpad oldalán.
 
Lehet, hogy a Kistehén zenekar Melankolikus programja valóban melankolikus, sőt kissé még letargikus is, ám ezeket a tulajdonságokat a fiúk észveszejtő módon párosítják dinamikussággal. Az külön pikantériája volt az estének, hogy voltaképpen senki sem tudta eldönteni, hol van most, egy lazán vett komolyzenei, vagy egy komolyan vett könnyűzenei koncerten. Ez a zavarodottság azonban nem rosszallást, vagy nemtetszést váltott ki a közönségből, hanem felüdülést, mert végre valami újat kaptak, valami nem mindennapi zenei élményt, nem valami olyat, amit bárki képes megcsinálni, hanem valami olyat, amit csak ők tudnak véghezvinni, akik sírva nevetnek még azon is, mikor úgy pattan el egy gitárhúr a koncert közepén, hogy magán a gitáron éppen senki sem játszik.
 
Érdemes tehát jegyet váltani a Kistehén soron következő Melankolikus koncertjeire is, mert a szórakozás és a jókedv, még ha melankolikus is, de garantált.
 
Mtina
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. február 20.

Háromszor is Unearth!

Egy éven belül már harmadszor járt nálunk 2020. február 19-én a metalcore alapbanda, ezúttal a Prong, a Dust Bolt és a Sinaro társaságában. Az A38 adott otthont a bálnak, ami már tavaly is remek helyszínnek bizonyult, hiszen a Darkast Hour-ral közösen már fullra tette a banda a bárkát. Annyit elárulhatunk mindenféle spoiler nélkül: most sem okoztak csalódást! Tovább

2020. február 6.

A téli formáját hozta a Slipknot az Arénába

Tavaly nyáron, a Volt Fesztiválon akkorát ment a kilenc maszkos őrült, amitől elhittem nekik, hogy a We Are Not Your Kind lesz az A lemez… Aztán kijött a korong, ami csalódást okozott, a Slipknot pedig visszatért hozzánk, hogy promotálja a lemezt, de ez sem ment annyira flottul. Plusz itt volt még a Behemoth is, de hát… Tovább

2020. február 4.

Telet temetett a The Biebers a Hajón!

Hatalmas, forró hangulatú, teltházas koncerttel indította 2020 második hónapját a The Biebers, hiszen minden jegy elkelt a téltemető/turnéindító koncertjükre. Puskás Petiék nem is okoztak csalódást, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy meghálálják a rajongók bizalmát. A hangulat megalapozásáról a szintén fővárosi The Palace gondoskodott. Tovább

2020. január 21.

Évet nyitott nekünk a Fish!

Szombaton, azaz 2020. január 18-án megindult a 2020-as koncertszezon, legalábbis az ország egyik legjobb koncertbandájának, a Fish!-nek. Krisztiánék nem is sokat teketóriáztak, a Barba Negrában ismét lefektették az alapszabályt: ha házibuliról van szó, ők a legjobbak! Tovább

2019. december 4.

Budapest, are you with us? – Avagy Ghost-on jártunk

Papa Emeritus, alias Tobias Forge, december 3-án este elhozta nekünk okkult színházát a Papp László Sportarénába és mindenkit elvarázsolt a humorával és a zenéjével. Viszont el kell ismernem, hogy igaza volt azoknak, akik azt mondták, hogy zeneileg sem rossz ez az egész Ghost mizéria, de látványelemekkel és a show-val együtt minimum ötször olyan erős. Melegített a svéd Tribulation és az amerikai All The Witches. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky