3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2012. szeptember 6.

Európa Kiadó kétszer a Hajón!

Copyright:

A nyolcvanas évek kultikus zenekara, az Európa Kiadó egy egész generáció életérzését és önazonosságát határozta meg. A zenekar hosszú szünet után lép fel ismét egykori újjáalakulásának színhelyén, az A38 Hajón. A DVD-n is megörökített 2004-es és 2005-ös legendás koncertek „emlékére” dupla koncertet tart az együttes, az est azonban mégsem lesz nosztalgiázás, ugyanis (csupa nagybetűvel!) AZ EURÓPA KIADÓ ÚJ SZÁMOT ÍRT, amit a fellépéseken is bemutat, illetve a korszellemnek engedelmeskedve remixet készített a 3 Judit című örökzöldhöz.Mindez szeptember 15-én, vagy 16-án az A38-on. 

A nyolcvanas évek kultikus zenekara, az Európa Kiadó egy egész generáció életérzését és önazonosságát határozta meg. Bár az Európa Kiadó hivatalosan sosem oszlott fel, tagjai a kilencvenes években szétszéledtek a világban, és már csak nagyon kevesen bíztak abban, hogy valaha újra összeállnak.
 
2004. április 30-án, az Európai Uniós csatlakozás óráiban az Európa Kiadó több mint egy évtized szünet után ismét fellépett, ezúttal az A38 Hajón. A tomboló sikerre jellemző, hogy a zenekar májusban és szeptemberben – miközben fellépett a Szigeten és országos turnéra indult – további hat teltházas koncertet adott az A38-on, illetve egy évvel a fellépések után DVD-t jelentetett meg, ami e fűtött hangulatú koncerteket örökítette meg.
 
Az Európa Kiadó 1981-ben alakult, lényegében az egykori, mindössze fél évet működött URH "utódzenekaraként". Míg Müller Péter a Kontroll Csoportban folytatta pályáját, az URH másik három tagja – Menyhárt Jenő, az EK későbbi "zeneigazgatója", Kiss László basszusgitáros és Salamon András dobos – új zenekart alakított: ez volt az Európa Kiadó. Rövid idő után Salamon helyét Magyar Péter vette át, majd a gitáros Dénes József "Dönci" érkezett a zenekarba. Néhány évvel később Dénes megtért, és szakított az együttessel. A szólógitáros posztán az évek során többen is megfordultak: Gasner János, Tóth Zoltán "Spenót" és legvégül Kirschner Péter. Hasonló változatosság jellemzi a billentyűsöket is: Gerő András, Kamondy Ágnes, Másik János és Varga Orsolya. Az Európa Kiadó néhány száma pedig valósággal elképzelhetetlen a zaire-i Joe Dissou összetéveszthetetlen éneke nélkül.
 
A zenekar első koncertjét 1981. szeptember 13-án adta, és ez után évente új és új, precízen felépített és megszerkesztett programmal léptek elő: A pusztulás piszkozatai, Love '82, Jó lesz..., Azonosítatlan éneklő tárgyak. Bár az Európa Kiadó 1983-ban adott egy búcsúkoncertet, a következő évben Sós Mária Városbújócska című filmjének forgatására újra összeállt, és egy évvel később már egy lemezszerződés is körvonalazódni kezdett. Az LP végül 1987-ben jelent meg, Popzene címmel. Habár többen az "underground elárulását" látták a lemezben, a Popzene a nyolcvanas évek magyar "alternatív" zenei kultúrájának – a Bizottság lemezei mellett – legfontosabb dokumentuma, emellett ma is erős és hatásos anyag. A következő album, a Szavazz rám 1989-ben jelent meg, aránylag szerencsés pillanatban: a címadó, még az URH által is játszott dal, és a lemez egész hangulata pontosan eltalálta a rendszerváltás meglepetésében élő ország hangulatát.
 
Az Európa Kiadó ezután egyre csökkenő intenzitással dolgozott, míg szép lassan tetszhalotti állapotba merült. A korábbi koncertprogramokat ugyan kiadták CD-n, az 1994-es összefoglaló, egy Katona József Színház-beli koncert felvétele arra utalt, hogy az Európa Kiadó megszűnőben van. A tagok közül többen elhagyták az országot, és úgy tűnt, egy korszakkal együtt az EK pályafutása is lezárult.
 
Aztán egy évtizeddel később, ahogy korábban már párszor, az Európa Kiadó ismét megragadta a "történelmi pillanatot". Az Európai Unióhoz való csatlakozás pillanatában az A38 Hajón fellépve bebizonyította, hogy dalai, dalszövegei és zenei világa még mindig időszerű. Az így vonulunk be hátborzongató aktualitással ruházta fel a koncertet, melyet májusban és szeptemberbe további nyolc követett az A38 Hajón. Augusztusban a Sziget nagyszínpadán lépett fel a zenekar, majd szeptemberben kirobbanó sikerű országos turnéra indult.
 
Azóta az Európa Kiadó, Menyhárt Jenő hazaköltözését követően többé-kevésbé rendszeresen koncertezik. És most, közel kilenc évvel az első A38-as koncertek, és nyolc évvel a DVD megjelenése után ismét az A38 Hajón játszik. A klasszikus felállás mindössze egyetlen ponton változott: a felejthetetlen dobos, Magyar Péter helyett ezúttal Gyenge Lajos üti a bőröket.
 
A szeptember 15-i koncert különlegessége, hogy az estre koncert+vacsorajegy is váltható, aminek ára magában foglalja a koncertet, illetve az azt megelőző (18:30-kor kezdődő) menüvacsorát az A38 Hajó éttermében. A menü: Kakukkfüves vasalt csirke rokfortos jégsalátával és grillezett burgonyával, Mandulalikőrös sajtkrémkocka kávéban áztatott piskótával.
 
A szeptember 16-i előzenekar, a Puszi a Csókolom együttes férfitagjainak új zenekara, további két taggal kiegészülve. Menő, pesti, disco, funky, sláger, party. A Puszi zenészei: a Hajtás Pajtásos fiúk Spenót és Lackó gitáron, Székely Balázs hegedű készítő mester dobon, Tóth Marci húzóember szintetizátoron játszik valamint Dj TG Lupin rakja a lemezeket, kapcsolgatja a Japán elektronikus zenei herkentyűket és teszi korszerűvé a megszólalást. Ötszólamú vokál, hangszercserék és koreografált színpadi mozgás dobja fel az előadást. A Puszi 2 éve a Táp Színház Minden Rossz Varieté című előadásának szereplője.
 

Európa Kiadó

2012. szeptember 15., szombat 20h

2012. szeptember 16., vasárnap 20h Ezen a napon előzenekar a Puszi

A38 Hajó, Petőfi híd budai hídfő

Jegyár: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Koncert+vacsorajegy, csak elővételben: 5500 Ft.

 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. június 22.

Több mint száz új fellépőt jelentett be a jubileumi EXIT

Az eddig bejelentett nevek, így David Guetta, DJ Snake, Tyga, Robin Schulz, Asaf Avidan, Paul Van Dyk, Sheck Wes, Topic, Satori, Amira Medunjanin vagy a Laibach mellé több mint száz fellépő csatlakozott a jubileumi, 20. EXIT fellépőinek sorába. Az új nevekkel együtt, mint például Amelie Lens, Maceo Plex és Tijana T immár négy fesztiválszínpad programja lett teljes a Budapesttől mindössze 3 órás autóútra található rendezvényen. Tovább

2021. június 2.

A Fran Palermo is az EXITre tart

Szerbia június második felében az újranyitást tervezi, erről adott ki közleményt Ana Brnabić szerb miniszterelnök. Ezzel újabb hivatalos megerősítést nyert, hogy a régió első idei nagyfesztiválja minden bizonnyal az újvidéki EXIT lesz, július 8-11. között. A szervezők korábban már bejelentették, hogy olyan nemzetközi sztárokkal készülnek, mint David Guetta, DJ Snake, Tyga, Paul Kalkbrenner vagy a Sabaton. Hozzájuk csatlakozott a napokban Robin Schulz, Satori és a Fran Palermo is. Tovább

2021. június 1.

A legjobb zenekarokkal vár a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Koncertek, színházi előadások, közösségi programok és csodálatos természeti környezet várja a nagymarosi Duna-parton a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó közönségét. Az ország egyik legbarátságosabb fesztiválját a tervek szerint június 24. és 27. között rendezik meg. A négy nap során többek között fellép a Halott Pénz, a Punnany Massif, Rúzsa Magdi, a Kowalsky meg a Vega, Péterfy Bori & Love Band és az Ivan & The Parazol. Tovább

2021. május 6.

A kelta punk legnépszerűbb csapata visszatér Budapestre

Jó és rossz időkben a zene felé fordulunk. Lemezgyűjteményeink és lejátszási listáink átsegítenek minden nehézségen és bajon, amit elénk hoz az élet. Amint megnyomod a lejátszás gombot, a fájdalom elmúlik. The Dropkick Murphys koncert lesz 2022. február 9-én a Budapest Arénában! Tovább

2021. április 12.

Figyelem! Virtuális Glastonbury lesz!

Magyarországról is követhető lesz a Glastonbury Fesztivál online koncertje. A világ egyik legismertebb fesztiváljának szervezői május 22-én különleges streamkoncerttel jelentkeznek a Glastonbury kultikus helyszíneiről. A Live At Worthy Farm elnevezésű ötórás műsorban fellép a Coldplay, Damon Albarn, HAIM, IDLES, Jorja Smith, Kano, Michael Kiwanuka, Wolf Alice és DJ Honey Dijon. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky