3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Koncertbeszámoló

2005. december 19.

Zorró kritikája a második MyMusic buliról

MyMusic II. Download Party

A Fáklya Klub barátságtalan hodálya, akár otthont is adhatna egy néhai NDK kávéfõzõbõl fabrikált repülõ csészealjnak is. A kopott falakon még ott lebeg a múlt árnyéka, és huhogva kísértenek a Lenin poszterek, az „Éljen Május elseje” feliratok „para-abnormális” szellem képeivel.
December 16-án pénteken, a Mymusic második összejövetelén, azonban a retro hangulatot, egy amolyan magyaros underground, és „bolti eladós” hip-hop világ váltotta fel.
A Gyõzike mérgezésben szenvedõ közönség, reményteljesen böngészte a plakátokat, Aki nem tudott angolul, az szarban volt, mert a zenekarok a „Do you speak english?” elvén, kizárólag hangzatos, és kissé kacifántos angol nevekkel álltak elõ.Tök mindegy! „Az a lényeg, hogy most és itt, nem a média fogja ledugni a torkunkon az általuk kiválasztott tehetségtelen pojácákat” sóhajjal, mindenki tanácstalanul ténfergett valami löttyel a kezében. A média rémuralmára, itt csak a vendégként érkezett Kiszel Tünde és legendás bugyi gyûjteménye emlékeztette a kedves publikumot.
Én, mint akit felkértek, hogy kíméletlen kritikát írjak, az eseményektõl, vitriolba mártott tollal kezdtem mászkálni, és izgatottan vártam a mûsort.
Éjfél körül „szomorúan” vettem tudomásul, hogy képtelen lennék genyó lenni, mert a fellépõk, a mûfajukon belül, igazán vérprofi teljesítményt nyújtottak. Az elsõ Mymusik találkozón még kitudtam volna vesézni egy-két sült amatõrt, vagy fülhasítóan hamisan éneklõ kis csajszit, de most más volt a helyzet. Azért talán egy-két építõ és õszintén segítõkész észrevétellel még szolgálhatok.

ROOSTER /RETRO-ROOTS-ROCK’NROLL:
Bajban lesznek a fiuk a névválasztással, amikor „Bivalybasznádon” fognak haknizni.
Már hallom is, lelki füleimmel, a következõket:
-Te, anyjuk, gyere mán el, a Rúúszter retró izére a kultúrházba!
Pedig, ha tudnák, hogy a rooster, az kakast jelent, akkor rögtön répát egyelne a közönség.
A Rooster csávók, felidézték a 80-as évek hangulatát, és tulajdonképpen hibátlanul eljátszottak mindent. Amolyan jó színvonalas Norvég „vendéglátos” mûsor volt. Hiányoltam a lírát. Belefért volna valami Eagles „Hotel California” szerû zene is. Sokkal dinamikusabb és izgalmasabb lett volna a bemutatkozásuk, ha a hasonló ritmusú számok közé spékelnek egy kiállást, látványos gitárszólóval tarkítva, ami egyébként is jellemzõ a 80-as évekre. Mindenesetre kezdetnek nem rossz. Most már csak ki kell találniuk magukat, és el kell kezdeni gyártani a saját számokat.

TRIO QUARTET/JJAZZ
Jjazzzzzz Yyyyessss. Mivel dupla J vel van írva, ezért jó is volt. Sajnos a Jazz hálátlan mûfaj, itt Magyarszkiban! Számos zseniális világszínvonalon játszó zenészt ismerek, akik kíméletlenül piti zsetonért zenélnek. A jazz nehezen emészthetõ mûfaj, és nálunk kedves Lagzi Lajcsinak köszönhetõen, még nehezebben csúszik le az emberek torkán.
Kitartás fiuk! Én tudom, hogy milyen kegyetlen az élet, és ha néha egy lagziban meglátlak bennetek, hogy jó pénzért eljátsszátok a „kék a szemed-et” én nem szólók senkinek…..mert van az a pénz. Összegezve a dolgokat, gratulálok, és nekem tetszett a mûsor.


THE MINISTERS:
Igazi jó kis zúzos banda! Csak zúztak mint állat! Õk is beleestek abba a hibába, hogy minden szám teljesen tök egyforma volt. Hiányzott valami poén, valami más „mittudoménmi” . A közönség két szám erejéig lelkesen hallgatta õket, majd a harmadik számnál már a többség ellógott a büfébe, ahol zúzosan leharapták a büfés fülét, és egy csirke fejét. Egy idõ után monoton torz zúgásá vált a színpad, pedig a hangszeres tudás ott volt, és az énekes is a mûfajnak megfelelõen hörgött. Ugyanúgy szomjaztam egy lírai szám után, mint akkor a Roosterek játszottak. Kiemelném a basszusgitárost, mint látványos show elemet. Nagyon karmoltam, ahogy vad elemi erõvel rázta a haját, mint nõstényre szomjas ivarérett hím, miközben a tempó se szaladt el. Köszönöm fiuk, ezt az élményt!

HALF PAST RED /ART POP
Zenéjükre a világfájdalom jellemzõ. Valamiféle atomháború utáni hangulat keltettek, ugyanakkor egy horror film aláfestõ zenéjére is tökéletesen megfelelt volna mûsoruk. Programjuk, ennek ellenére nagyon színvonalas volt, és az énekes simán vette az akadályokat. Egyszer sem bukott bele a nehéz modulálásokba, és a hangszíne is meglepõen kellemes volt. Hiányoltam a denevéreket a színpadról. Ehhez a muzsikához elengedhetetlenül szükséges lenne valami cefetül gótikus jelmez. Egyébként a színpadi látványt, és show-t egyik bandától sem kaptam meg, és mindenki úgy öltözött, mint amikor lemegy a közértbe 10 deka párizsit venni.

PIKNIKPARK /ROCK
Jó volt, szép volt, és még saját számot is játszottak. Nem tudok belekötni a zenéjükbe. Az áramszünet okozta mini pánik után, a Piknikizémizé látványosan kezdte a mûsort. Az énekes olyat ordított, hogy leszakadt a vesém. Lüktetett a ritmus, és minden hang a helyén volt. Talán csak annyi lenne az észrevételem, hogy a punk-kakastaréj frizura kötelez! Ha már punk az image, (bár a zene rock) akkor legyen olyan punk, hogy belezöldüljünk. Legyen hozzá flitteres rózsaszín trikó, lila pöttyös nadrággal. A sztár ne érje be „megúszós” és „ne legyen balhé a munkahelyen” címû szürke inggel. Remélem a jövõben ez az arc, sürgõsen felkeres egy stylist-ot.

HAIR (részletek a musical-bõl)
Profi ének, fiatalos korszerû feldolgozásban. Nagyon tetszett mindkét énekes. Király Viktor, amolyan R& B stílusban interpretálta, és hozta át a XXI-ik századba a Hairt. Izgalmasak voltak az újszerû hajlítások, és tetszett a dal dinamikus elõadás módja. Remélem a jövõben még sokat hallunk róla és ikertestvérérõl Király Benrõl. Ben és Victor egyébként az elsõ Mymusik találkozón együtt énekeltek. Naná, hiszen ikertestvérek, sõt egypetéjû ikrek, sõt tök egyformák, sõt még szuper tehetségesek is. Aki esetleg nem tudná, mert egy jégtömbbe fagyasztva élt idáig, annak elmondom, hogy Ben és Victor testvére Király Linda.
Úgy látszik a gének-ének! Vágod?

KIRÁLY LINDA
Linda tagadhatatlanul az est fénypontja volt. Igazi szupervirág. Bravúros hangterjedelme, lenyûgözõen gyönyörû hangja, csodás hangszíne, és szenzációs stílus érzéke van. Mindenki letépte az arcát, amikor énekelt. Igen, kétségtelenül õ most nálunk, az R & B koronázatlan királynõje. Neki elég egy orgona kíséret, vagy akár az se. Ezt tartom igazi mûvészetnek!
Erre varrjál gombot Fresh együttes! Emlékszem egy TV mûsorban a Play back-rõl volt valamiféle ergya „ne bántsuk õket azért annyira, és nyaljuk ki a Fresh együttes seggét” címû szelíd vita. Egy nézõ beszólt, az egyik tátogi Fresh csajnak, hogy akkor „énekeljél már valamit végre itt a TV-ben élõben, egyszer életedben”, mire a csajszi azt mondta, hogy -Nem vagyok én cirkuszi majom! Amikor egy másik csatornán a mûsorvezetõ Király Lindától kérte, hogy egy szál mikibe nyomjon már le valamit, csak úgy kíséret nélkül, akkor viszont Linda egy olyat énekelt, hogy leesett az operatõr feje.
Nagy poénnak tartottam QC (már megint valami hülye név, de mindegy) szájdob-basszus-cin kíséretét. QC, ez a kis Sherlock Holmes sapkás hip hop rap hibrid, maga a ritmus és a lüktetés. Linda virtuóz éneklésével, és QC száj-micsoda-soundjával, egy igazi mai csodát, és egy felejthetetlen élményt varázsoltak a színpadra.

QC és a rapper
Igen volt rap is. (Bárcsak ne lett volna) Tele van a hócipõm (most nagyon finoman fejeztem ki magam) a trotyakos nadrágú, gettós fekákat imitáló mutogató Magyar rapperektõl. Egyébként egy árva szót se lehetett érteni a rap-bõl, bár lehet, hogy ez a „kissé”torz mikrofonnak köszönhetõ. Én csak annyit láttam, hogy egy fekete kötött sapkás gyerek le föl mászkál vagy negyedórán keresztül, és motyog valamit, Szerintem ezt a sarki hentes is meg tudja csinálni. (Azzal a különbséggel, hogy közben felszeleteli a sertés karajt) QC érdemeit már méltattam. Õ is részvett ebben a rap produkcióban, és lelkesen nyikorogtatta a lemezt, de engem már ez sem hatott meg. Ha már rap, akkor legyen legalább olyan színvonalas, mint az Outkast, vagy Missy Elliott.

Akinek más a véleménye, írja meg, vagy hívja fel a párbaj segédemet.


VÉGSÕ TANULSÁG: Ez nem egy zenekar neve, mert Magyarul van írva! A végsõ tanulság, hogy a bandák jók voltak, sõt sokkal jobbak, mint a legtöbb agyonsztározott, agyonajnározott a csapból is folyó profi. Remélem a harmadik Mymusicra, mindenki elhozza rajongó táborát is, hiszen a rajongók teszik a zenészeket sztárokká!

Üdvözlettel:
ZORRÓ

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. február 20.

Háromszor is Unearth!

Egy éven belül már harmadszor járt nálunk 2020. február 19-én a metalcore alapbanda, ezúttal a Prong, a Dust Bolt és a Sinaro társaságában. Az A38 adott otthont a bálnak, ami már tavaly is remek helyszínnek bizonyult, hiszen a Darkast Hour-ral közösen már fullra tette a banda a bárkát. Annyit elárulhatunk mindenféle spoiler nélkül: most sem okoztak csalódást! Tovább

2020. február 6.

A téli formáját hozta a Slipknot az Arénába

Tavaly nyáron, a Volt Fesztiválon akkorát ment a kilenc maszkos őrült, amitől elhittem nekik, hogy a We Are Not Your Kind lesz az A lemez… Aztán kijött a korong, ami csalódást okozott, a Slipknot pedig visszatért hozzánk, hogy promotálja a lemezt, de ez sem ment annyira flottul. Plusz itt volt még a Behemoth is, de hát… Tovább

2020. február 4.

Telet temetett a The Biebers a Hajón!

Hatalmas, forró hangulatú, teltházas koncerttel indította 2020 második hónapját a The Biebers, hiszen minden jegy elkelt a téltemető/turnéindító koncertjükre. Puskás Petiék nem is okoztak csalódást, minden tőlük telhetőt megtettek, hogy meghálálják a rajongók bizalmát. A hangulat megalapozásáról a szintén fővárosi The Palace gondoskodott. Tovább

2020. január 21.

Évet nyitott nekünk a Fish!

Szombaton, azaz 2020. január 18-án megindult a 2020-as koncertszezon, legalábbis az ország egyik legjobb koncertbandájának, a Fish!-nek. Krisztiánék nem is sokat teketóriáztak, a Barba Negrában ismét lefektették az alapszabályt: ha házibuliról van szó, ők a legjobbak! Tovább

2019. december 4.

Budapest, are you with us? – Avagy Ghost-on jártunk

Papa Emeritus, alias Tobias Forge, december 3-án este elhozta nekünk okkult színházát a Papp László Sportarénába és mindenkit elvarázsolt a humorával és a zenéjével. Viszont el kell ismernem, hogy igaza volt azoknak, akik azt mondták, hogy zeneileg sem rossz ez az egész Ghost mizéria, de látványelemekkel és a show-val együtt minimum ötször olyan erős. Melegített a svéd Tribulation és az amerikai All The Witches. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky