3429 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2017. június 21.

Indul az ingyenes CSTP Feszt

Copyright:

A zene ünnepétől a Múzeumok éjszakájáig a Várkert Bazárban. Az idén májusban hároméves Cseh Tamás Program nagyszabású zenei fesztivált rendez, június 21. és 24. között a Várkert Bazárban. A CSTP Feszt négy napján ötven zenekar és előadó lép fel. A fesztivál ideje alatt a Várkert Bazárban lesz a Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítás, ahol több mint száz hangszert lehet kipróbálni. A CSTP Feszt két szakmai konferenciájára az A38 Hajón kerül sor. Valamennyi program díjtalanul látogatható.

A Nemzeti Kulturális Alap 2014 májusában indított Cseh Tamás Programjának célja a magyar könnyűzene szisztematikus támogatása. A három év alatt kilenc alporgram közel félszáz pályázata réven több mint kétmilliárd forintot juttatott a hazai könnyűzenének. A harmadik évad lezárásaként június 21. és június 24. között CSTP Feszt néven nagyszabású, ingyenes zenei fesztiválra kerül sor a Várkert Bazárban. A négy nap alatt ötven zenekar és előadó lép fel.

A fesztivál része lesz a Hangszert a kézbe nevű, interaktív hangszerkiállítás, amely hét megyeszékhely után érkezik Budapestre. A CSTP Feszt nem csupán egy zenei fesztivál, hiszen két szakmai konferencia is része a programnak. Az A38 Hajón június 21-én könnyűzene-történeti konferencia lesz, melynek témája a könnyűzene és film egymásra hatása a Kádár-korszakban. Szintén az A38 ad helyet június 22-én és 23-án neves külföldi szakemberek részvételével a magyar zenészek, szervezők és klubok nemzetközi kapcsolatait erősítő találkozónak.

A fesztivál részletes programja elérhető ITT!

Event

Június 21. és 24., azaz A zene ünnepe és a Múzeumok éjszakája között a Várkert Bazárban rendezik meg az NKA Cseh Tamás Program eddigi három évéről szóló fesztivált. A CSTP Feszt a program profiljából adódóan elsősorban koncertekből álló élőzenei fesztivál lesz, de rendezvényei között lesz kifejezetten gyerekeknek, kamaszoknak szóló program (Hangszert a kézbe interaktív hangszerkiállítás), a könnyűzene múltjával foglalkozó konferencia, és nemzetközi zeneipari fórum (ez utóbbi kettő az A38 Hajón).

A CSTP Feszt négy napja alatt a Várkert Bazár három színpadán ötven produkció lép fel, köztük az Ivan & The Parazol, a Bohemian Betyars, a Mary Popkids, Antonia Vai, a USEME, Marge, a Mongooz & The Magnet, Iamyank, a Belau, Petruska, Hangácsi Márton és sokan mások. A fesztivál részletes programjának alakulását, illetve az új bejelentéseket a CSTP Feszt Facebook-oldalán, a Cseh Tamás Program honlapján és a cstpfesztival.hu honlapon lehet követni.

A koncertekre az Öntőház udvarban, a Szárazárok színpadon és június 21-én az e célra felállított Zene ünnepe színpadon kerül sor. A fellépők szinte mindegyike kapcsolódik vagy kapcsolódott az NKA Cseh Tamás Programjához: egy részük a program Induló előadók alprogramjában vett részt és a CSTP támogatásával jelentette meg első klipjét, hangfelvételét, nagylemezét, más produkcióknak külföldi vagy magyarországi fellépéseikhez nyújtott támogatást a Cseh Tamás Program. A már befutott zenekarok tagjai közül többen mentorként segítik a kezdő produkciók pályára állását.

A CSTP Feszten - ahogy a Cseh Tamás Programban sem - nincsenek műfaji megkötések. A cél bemutatni a magyar könnyűzene kaleidoszkopikus gazdagságát. Ehhez a gazdagsághoz az NKA Cseh Tamás Programja is igyekezett hozzájárulni a maga eszközeivel az elmúlt három évben - és igyekszik hozzájárulni a jövőben is.

Hangszert a kézbe - interaktív hangszerkiállítás

Éppen e gazdagság miatt a fesztivál nem korlátozódik pusztán a koncertekre. Három fontos rendezvény is társul a CSTP Feszthez. Június 21. és 24. között a Várkert Bazár Déli Palotájába költözik be a Hangszert a kézbe országjáró hangszerkiállítás. Az interaktív kiállítást korábban hét magyar városban több mint húszezren, főként gyerekek és fiatalok látogatták meg.

“Vászonról ránk néztek” - A könnyűzene és a film egymásra hatása a Kádár-korszakban, konferencia

A CSTP Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának rendezvénye az a tudományos konferencia, amelyet június 21-én rendeznek az A38 Hajón. A konferencia a könnyűzene és film egymásra hatását vizsgálja a Kádár-korszakban. Az előadások között lesz politika- és intézménytörténeti megközelítés, filmelemzés, filmzene-történet, társadalomtörténet, szó esik a nyolcvanas évek undergroundjáról vagy emblematikus szórakozóhelyeiről.

Az előadók között ott lesz Benke Attila filmtörténész, kritikus, Csatári Bence történész, Dragojlovics Péter zenei szakíró, Galambos István történész, Ignácz Ádám zenetörténész, Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró, zeneszociológus, Rosta N. Napsugár zenei újságíró, Szabó Kata és Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató.

Juss ki, hozd be - Magyarok az európai zenei piacon, nemzetközi találkozó

A CSTP Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjának rendezvénye egy kétnapos nemzetközi zeneipari találkozó, június 22-én és 23-án az A38 Hajón. A szervezők azt igyekeznek bemutatni, hogy a Cseh Tamás Program intenzív segítséget nyújt a magyar produkciók külföldi érvényesüléséhez, és a magyar klubok bekapcsolódásához a nemzetközi koncertéletbe. Ehhez ideális helyszín az A38 Hajó, amely tagja az európai független kulturális központokat tömörítő Trans Europe Halles-nak, illetve az EU Kreatív Európa programja által támogatott európai klubhálózatnak, a Liveurope-nak.

Ezen a rendezvényen az európai klub- és koncertélet fontos szakemberei mutatják be a nemzetközi zeneipar működését. Itt lesz Ruud Berens, a Eurosonic szervezője, Virgo Sillamaa a Tallinn Music Week munkatársa, Tomek Nowakowski, a ponzani TBA Music vezetője, Dirk De Clippeleir, a brüsszeli Ancienne Belgique klub munkatársa, Matjaz Mancek, a ljubljanai Kino Siska klub promotere és Petra Ludviková, a prágai Palác Akropolis nemzetközi szervezője.

A Cseh Tamás Programról

Pontosan három évvel ezelőtt, 2014 májusában indult el a Cseh Tamás Program, amelynek célja a magyar könnyűzene szisztematikus támogatása. A Program az üres adathordozók után szedett jogdíjak egy részéből, a Nemzeti Kulturális Alap pályázati rendszere révén működik. Az elmúlt három évben, kilenc alprogram közel félszáz pályázata révén több mint kettőmilliárd forint támogatást nyújtott a hazai könnyűzene különböző szegmenseinek.

Az Induló Előadói Alprogramban 99 pályakezdő produkció első lépéseit egyengette a Program, köztük olyan, mára befutott zenekarokét, mint a Margaret Island, a USEME, a Lóci Játszik, a Belau és még sorolhatnánk. Több száz zenekar külföldi és magyarországi fellépését és turnéját segítette a CSTP, és legalább száz magyarországi és határon túli klub működéséhez nyújtott támogatást.

Nagysikerű szakmai képzésein ezernél több zeneipari szakember vett részt. A program szerepe kulcsfontosságú a könnyűzenével foglalkozó hazai médiumok, újságok, blogok, televíziós és rádióműsorok működésében.

A Cseh Tamás Program azonban nemcsak a jelennel és a jövővel, hanem a múlttal is foglalkozik. Támogatja a magyarországi könnyűzene történetének feltárására irányuló kutatásokat, a témát népszerűsítő könyveket ad ki, konferenciákat és beszélgetéseket szervez, átfogó életútinterjú-archívuma pedig hatalmas kincsesbánya a rajongók és a kutatók számára.

A CSTP Feszt nem csupán koncertek sorozata, hanem e nagyszabású vállalkozást a maga teljességében bemutató születésnapi rendezvény, sok zenével, hangszerkiállítással, előadásokkal, konferenciával, külföldi vendégekkel. Mindezt ingyenesen, A zene ünnepétől a Múzeumok éjszakájáig.

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. június 12.

Cabrio stílusban nyit a balatonfüredi SunCity!

Június 6-án ingyenesen nyitja meg teraszait Balatonfüred legnagyobb szórakozóhely komplexuma, a SunCity. Balatoni naplementével, koktélokkal, ínycsiklandó falatokkal és két sztár dj-vel, Yaminával és Metzker Vikivel indul a nyár! Tovább

2020. június 2.

Elmarad az idei Electric Castle Fesztivál Erdélyben

Idén júliusban rendezték volna a 8. Electric Castle fesztivált - Kolozsvár mellett a történelmi jelentőségű Bánffy Kastélyban-, de a járványügyi helyzetre való tekintettel jövő évre halasztják. Tovább

2020. március 12.

Bocsánat - befejezi a közös zenélést a Kistehén

A Kistehén tagjai közel húsz év zenélés után úgy döntöttek, befejezik a közös játékot. Azonban mielőtt végleg elköszönnének közönségüktől, a záróévben még megmerítkeznek a nyárban és a fesztiválokban. A Kistehén utolsó budapesti koncertje július 30-án lesz a Budapest Parkban. Aztán ezt is elviszik magukkal. Tovább

2020. március 7.

Budapesti klubkoncert kedvéért szakítja félbe fesztiválturnéját a Belle and Sebastian

A zenei szívmelengetés skót királya (és királynője), a Belle and Sebastian 2020. június 23-án a budapesti A38 Hajó színpadán ad majd koncertet. Első magyarországi fellépésük azért is különleges, mert ez lesz az egyetlen klubkoncert, amelynek kedvéért a zenekar kitérőt tesz nyári fesztiválturnéján, árulta el az A38. Tovább

2020. március 6.

Egy Van – látványos Kelemen Kabátban EP bemutató az Akváriumban

Miközben bemutatták a Végtelen című dalukra készült klipet a VOLT Film augusztusban indult utazós mozijának - a Road Movie  - egyik epizódjaként,  minden eddiginél fergetegesebb bulira készülnek, ami nem más, mint az  „Egy Van” című EP bemutató nagykoncertjük március 6-án az Akváriumban, amely minden eddiginél látványosabb lesz!
  Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky