3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2013. július 5. | govinda

Parazol menni Amerika: második felvonás

Copyright:

Az Ivan & the Parazol két tagja, Vitáris Iván frontember és Simon Bálint ’Simi’ dobos szerda délután járt az MR2 stúdiójában, többek között abból a megtisztelő apropóból, hogy aznap a csapat volt a nap előadója a Petőfi Rádióban. A srácok az elmúlt és közelgő fesztiválokról, a nemzetközi babérokról és a készülő új anyagról is meséltek a rövid interjú során.

Lehet, hogy kissé marconán hangzik a kifejezés, de az Ivan & the Parazol valóban egy olyan magyar banda, akiket szabad (és tulajdonképpen kell is) „zenei exportcikk”-ként definiálni. Az itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, három éve aktívan tevékenykedő zenekar nem csak ígéret szintjén emlegeti A Külföld meghódítását: talán a leggyakrabban felhozott tény velük kapcsolatban, hogy az Államokat is megjárták. 
 
Erről is beszámoltak az MR2 Egész úton hazafelé c. délutáni műsorában, az interjú azonban a legaktuálisabb kérdéssel, a fesztiválokkal kezdődött: Iván és Simi elmondták, hogy a gyors egymásutánban megtartott 4-5 fesztivál és –klubfellépés (többek közt EFOTT, Hegyalja, Fishing on Orfű) során tapasztalták meg igazán, milyen is a feszített turnétempó. „Hál’ istennek nagyon jól sikerült mindegyik. Elég sokan voltak, érződik az, hogy a lemezünk most ért be, most kezd eljutni a dalok többsége az emberekhez. Már nem csak a rádióban játszott számokra kapják fel a fejüket, sőt, olyan dalokat említenek kedvencként, amikre nem is gondoltunk volna” – meséltek az egyre fokozódó érdeklődésről.
 
A közeljövőt érintő teendők között természetesen megemlítették a VOLT-ot, ahol, ne feledjük, a srácok ma lépnek fel 17:30-tól, a GDF Suez színpadon. Vigyázni kell velük, elmondásuk szerint ugyanis a VOLT számukra a legveszélyesebb fesztivál, hiszen itt érzik magukat a leginkább „otthon”. A még soron következő nagyobb eseményeket sem fogják kihagyni a fiúk, hiszen ott lesznek a SZIN-en augusztusban, az idén először megrendezésre kerülő Strand Fesztiválon, a Szigeten – a pesti klubokba járó közönségnek sem kell csüggednie, hiszen július 27-én az ötösfogat a Subscribe-al fog játszani a Parkban.
 
A távolabbi jövőt illetően nagyszerű hír, hogy márciusi miniturnéjuk után ismét ellátogatnak az USA-ba: októberben New Yorkba készülnek, egy feltörekvő zenekaroknak lehetőséget biztosító rock’n’roll-fesztiválra. A csapat nem elégszik meg a honi színtér meghódításával: „Mi nagyot álmodtunk, azt mondtuk magunkban, hogy igenis szeretnénk fellépni a Glastonbury Fesztiválon. A szakmának és egyáltalán az embereknek is szeretnénk bebizonyítani, hogy ha van egy álmod, azt el tudod érni, legyen az a rockzenében vagy bármilyen művészeti tevékenységben. De ez elsősorban rólunk szól: ezek a mi saját céljaink, a mi saját örömünk. Az más kérdés, hogy annyian hitetlenkednek, annyian beszélnek arról, hogy lehetetlent kívánunk, hogy erre is szeretnénk választ adni. Ráadásul megőrülünk, ha nagyon sok ember előtt játszhatunk” – fejtette ki Vitáris Iván. „Márciusban tapasztaltuk, hogy egy magyar zenekarnak ugyanolyan létjogosultsága van a világpiacon, mint egy amerikai, angol, svéd, holland vagy bárhonnan érkező bandának. Szeretnénk, ha beindulna egy ilyen hullám, szeretnénk, ha a magyar zenekarok sokkal többet gondolnának magukról, mert nagyon jók. Az, hogy minket most már a második nagy zeneipari eseményre hívtak meg Amerikába, jól bizonyítja, hogy a magyar zenészeknek igenis van helyük a nemzetközi piacon” – tette hozzá Simon Bálint.
 
Arról is szó esett, hogy a zenekar dalszerzés időszakában is van jelenleg – ezzel kapcsolatban elmondták, hogy természetesen figyelembe veszik, melyek azok a motívumok, amelyek a mostanában népszerű együtteseknél előfordulnak, de a legfontosabb, hogy a saját, önálló hangjukkal éljenek a leginkább, illetve úgy ötvözzék azt a „trendekkel”, hogy az minél érdekesebb, újszerűbb legyen. „Mi arra törekszünk, hogy egy olyan versenyképes terméket hozzunk létre - ami a zenénk -, amit nagyon élvezünk csinálni, és ami bizonyos százalékban pedig tartalmazza azokat a dolgokat, amelyeket a piac elvár” – magyarázta az énekes. Simi így folytatta: „Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy meghallgatjuk mondjuk az új Vaccines-slágert, és azt mi lemásoljuk, hanem például vannak bizonyos elemek – ilyen a taps a pergődob fölött -, amelyek most visszatérő trendek, és azért használjuk fel őket, mert nekünk nagyon tetszenek. Az is ad egy pluszt, hogy ezek más számokban, slágerekben is fellelhetőek, így pedig egyfajta ’zenei intertextualitás’ jön létre.”
 
Az új lemez kapcsán megjegyezték, hogy abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy tudnak valami teljesen újat mutatni, hiszen a debütáló album, a Mama, Don’t You Recognize Ivan & the Parazol? az élő hangzást igyekezett reprodukálni – így most megtehetik, hogy a „stúdiós világgal” próbálkozzanak, hogy máshogyan szólalhassanak meg a dalok.
 
A tervek szerint kézzelfogható formában legkorábban ősszel találkozhatunk az új anyaggal, amikor is a fiúk remélhetőleg egy új kislemezzel jelentkeznek, az albumot pedig nagyon szeretnék mindenki karácsonyfája alá odacsempészni.
 
Addig még sok időnek kell eltelnie, egyelőre koncentráljunk a közeljövőre: kitartást és eszeveszett bulikat kívánunk az Ivan & the Parazolnak a nyár hátralévő részében! (Aki pedig nem bír várni a következő fellépésig, de a VOLT-on nem lehet ott, szombaton az éjszakai órákban megnézheti a csapat A38-on tartott szuperbuliját a Duna Televízión.)
 
govinda
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. szeptember 29.

Live session videósorozat a Varga Bendegúz Quartettől

Készülő új lemezének felvezetéseként három részből álló live session videósorozatot forgatott a Varga Bendegúz Quartet. A zenekarvezető két saját szerzeménye – a Fable és Chasing Your Dreams - mellett az egyik legismertebb amerikai grunge-együttes, a Soundgarden The Day I Tried To Live című dalából is jazz-feldolgozást készítettek. Tovább

2021. szeptember 29.

Honeybeast pálinka is van már

A Honeybeast is csatlakozik a Hősök, a Jónás Vera Experiment, a Margaret Island és a Turbo mellé: az Egyszer volt pálinkacsalád új, meggypálinkája a zenekar egyik leghíresebb slágerének címét fogja viselni. Az „Egyszer volt” tavaly indult a zene világnapján, azzal a céllal, hogy valós segítséget nyújthassanak a zenészeknek. Tovább

2021. szeptember 29.

Megjelent az új Margaret Island lemez

Hullámzó időszakot ölel fel a Margaret Island negyedik nagylemeze, a “Hol marad az én történetem”. Az album leginkább a 2020-as évről, a csapat belső folyamataiban, gondolataiban végbemenő változásokról mesél. Az összes korábban megjelent közül talán ez lett a legszemélyesebb.  Az albumot teljes egészében Fonyódon, Viki otthonában írták, fél év együttes elvonulás alatt. Tovább

2021. augusztus 31.

Ide visz el a Honeybeast Éjfél után

Még a „nyitáskor” írták meg az alapokat, amellyel a Honeybeast a koncertek és az éjszakai élet újra indulása feletti örömét fejezi ki; a klip azonban ennél többet is mutat. Tovább

2021. augusztus 31.

Gyere el a Follow The Flow teltházas koncertjére - kicsit másként

Hol máshol is játszódhatna a Follow The Flow legújabb klipje, mint ahol a legjobban érzik magukat: a színpadon! A "Velem van a baj" című dalhoz a banda a 2021-es teltházas Budapest Park buliján forgatta le a videót, így amellett, hogy mindenki partyhangulatba kerül tőle, extraként jó néhány rajongó is kiszúrhatja magát a felvételeken. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky