3428 zenekar 12453 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2012. augusztus 26.

A VIII. Újbuda Jazz Fesztivállal jubilál az A38

Copyright:

Szeptember 7-8-án idén nyolcadik alkalommal kerül sor az Újbuda Jazz Fesztiválra, amely eredetileg Újbuda megalakulásnak 75. évfordulójára jött létre. A MU Színház, az A38 Hajó és Újbuda önkormányzatának együttműködéséből született fesztivál az évek során igazi nemzetközi rangú és színvonalú zenei eseménnyé nőtte ki magát, amelyen az európai és tengerentúli dzsessz legnagyobbjai éppúgy fellépnek, mint hazai tehetségek. Az immár igazi hagyománnyá vált fesztivált – a szokásoknak megfelelően – szeptember elején rendezik meg, és ideális nyitóeseménye a 2003-ban nyílt A38 Hajó tízedik, jubileumi szezonjának.

2012. szeptember 7., péntek

19:30 Koncertterem
Bin-Jip, K3 (A)
Jegyár: 1000 Ft, elővételben kapható.

A Bin-Jip (ejtsd: bin dzsip) szokatlan hangzású neve mögött három fiatal zenész rejtőzik: Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint és Andrew J. A zenekar megalakulása után nem kapkodta el a színre lépést: több mint egy évig írták és csiszolgatták eklektikus, a korábbi munkáikhoz képest modernebb és kísérletezőbb hangzású, mégis dalközpontú műsorukat, mielőtt 2010-ben koncertezni kezdtek volna. Az együttes Enter című bemutatkozó lemeze 2010 őszén jelent meg Magyarországon a saját alapítású, LAB6 nevű kiadónál, Japánban pedig a Whereabouts Records gondozásában. Ekkor még Kaltenecker Zsolt billentyűs is a zenekar tagja volt, aki azóta elhagyta az együttest. Az Enter a 2011-es Fonogram díjátadón az év alternatív albumának járó díjat nyerte.

Az elnevezését a tagok (Herbert Könighofer,  Klaus Kircher,  Robert Kainar)  nevének kezdőbetűiből nyerő K3 formáció az osztrák dzsessz egyik legeredetibb és legmeghökkentőbb színfoltja, egyben remek párosítás a Bin-Jiphez: az akusztikus és elektronikus hangzásokat egyedi módon elegyítő trió a popzene és a szabd improvizáció között egyensúlyozik, páratlan eleganciával. A három K-betűs stílustörő és -keverő zenéjében a dub, a trance, a noise és a drum and bass éppúgy ott bujkál, mint a szó legszorosabb és legnemesebb értelmében vett dzsessz. E stílusok határait bátran tolják ki egyre messzebbre, okosan elkerülve a klisék, a mainstream, az akadémikus és a “nagy fordulatszámú” jazz buktatóit. Rögtönzés, spontaneitás és humor a fő tartozékai annak a levesnek, amit a koncertjeik alatt főznek, és amiből csupán egyetlen összetevőt hagynak ki: a kiszámíthatóságot.

20:00 Tetőterasz
Tomor Barnabás Trió feat. Barabás Lőrinc és Premecz Mátyás
Jegyár: 800 Ft, elővételben kapható.

Tomor Barnabás a Bass Loco zenekar basszusgitárosa és frontembere. Improvizatív, kísérletező  formációja, a Tomor Barnabás Trió 2010 tavaszán alakult. Az együttes a jazzt rockosan, a rockot jazzesen közelíti meg, bluesra és funkra hangolva. A trió koncertműsora néhány feldolgozástól eltekintve Tomor Barnabás és Rónai Zsolt szerzeményeiből áll. A zenekarvezető Tomor Barnabás több formációban fordult meg vendégként: fő zenekara, a Bass Loco mellett számos kiváló zenésszel játszott, többek közt Mohai Tamással, Weisz Gáborral, Mezőfi Istvánnal, Gozlan Fatimával, illetve nemrégiben Kardos Dániellel és Molnár Dániellel megalapította a Kardos-Tomor-Molnár Triót. Hosszú várakozás után a zenekar idén nyáron elkezdett dolgozni első lemezfelvételein, melyekből a tervek szerint ősszel már hallható lesz néhány felvétel. A trió ezúttal két vendégzenésszel, a trombitán játszó Barabás Lőrinccel, valamint a billentyűs hangszereket megszólaltató Premecz Mátyással kiegészülve értelmezi újra repertoárját. Az áthangszerelt számokon kívül néhány teljesen új számot is hallhatunk az öttagúra bővült formációtól.

2012. szeptember 8., szombat

18:30 Koncertterem
Grencsó Collective One feat. Lewis Jordan (H/USA)
Psaico Bop feat. Sabir Mateen (I/USA)
Skolin Trió

Jegyár: 1500 Ft, elővételben: 1000 Ft.

Grencsó István szaxofonos és fuvolista a magyar avantgard jazz kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina Jazz Csoport megalapításával indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években Szabados György partnereként tett szert. 1984-ben hozta létre a Kollektívát, amely azóta is első számú zenekara. Grencsó repertoárja rendkívül sokszínű, a zeneszerzőt a formai változtatások mesterének tartják. Improvizatív zenei kísérletei mellett feldolgozott számtalan jazz-standardet, aktuális divatirányzatoktól függetlenül játszott popot, rockot és etnót, újraértelmezte a hatvanas évekbeli magyar tánczenéket, sanzonokat, komponált klasszikus zenébe hajló szvitet. Játszik a a Kampec Doloresszel, állandó tagja volt a tavaly elhunyt Szabados György vezette MAKUZ-nak és az elektronikát is alkalmazó Budbudasnak. A nemzetközi dzsesszélet számtalan hatalmas egyéniségével működött együtt, többek között a kortárs avantgárd egyik legnagyobb hatású szaxofonosával, Lewis Jordannel is, aki ezúttal az Újbuda Jazz Fesztivál vendége.

Az olaszországi dzsessz egyik legnevesebb, nemzetközileg is elismert formációja, a Psaico Bop Tiziano Zanotti szaxofonista és Alessio Alberghini nagybőgős találkozásából alakult. A hol kvartettként, hol trióként fellépő zenekar a dzsessz szabad improvizációs kísérleteit terjesztette ki, jócskán a hagyományos jazz keretein túlra. A Psaico Bop kifinomult, álomszerű, szinte ezoterikus zenéjét” a szakma és a közönség egyaránt nagy lelkesedéssel fogadta. Lüktető ritmusok, magas szintű technika, ösztönösség és inspiráció: ezekből az alapelemekből keveredik ki a Psaico Bop muzsikája. A trió ezúttal egyedülálló együttműködésben vesz részt: budapesti koncertjének vendége nem más, mint a Philadelphiában született szaxofonista, zeneszerző, karmester és költő, Sabir Mateen, a jazztörténelem egyik kiemelkedő, nem hétköznapi figurája. Mateen az észak-amerikai dzsesszélet egyik integratív alakja, aki elsősorban a Sun Ra Orchestrából ismerhetünk, játszott már a korábban az A38 Hajón, fellépett Matthew Shippel is.

A Skolin Trió (Lindner Gyula, Kováts Zoltán Sándor, Serei Dániel) 2010-ben alakult az újpesti zeneiskola tanulóiból. Sztenderdek és saját szerzemények alkotják műsorát, és a tagok elkötelezetten keresik a különböző stílusok keveredésének határait. A  trió 2012-es Talentométer tehetségkutató verseny jazz-elődöntőjének a nyertese.

A fesztivál támogatói: Nemzeti Kulturális Alapprogram és Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A helyszíneken kérjük a dohányzás mellőzését.
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2021. január 20.

Főzzünk embert és együnk tudományt! - a Tudósok ökumenikus diétakoncertje Afrikából

Mit tehet a zenész, ha nem koncertezhet? – teszik fel a kérdést brit, magyar és karagandai tudósok, s mivel immár globális az imperialista kapitalizmus, amelyben elvárt, hogy smileyval a kopoltyúnkon boldog halakként ússzunk, a válasz nem lehet más a túlélés feltételeinek a megteremtése céljából, mint az öröm- és pénzszerzés egyéb módjainak a felkutatása. Tovább

2020. december 14.

Különleges stream koncertet ad a Kiscsillag

A Kiscsillag zenekar egy interaktív bulival zárja az évet, hogy a közönség bepótolhassa az idén elmaradt találkozási lehetőségeket. Tovább

2020. október 29.

Budapest is szerepel az Iron Maiden 2021-es turnéjának listáján

Az IRON MAIDEN bejelentette, hogy többek között egy magyarországi fellépés is bekerült a 2021-es Legacy Of The Beast európai turné utolsó szakaszába, a banda 2021. június 9-én ad koncertet a Groupama Arénában. Előzenekarként a Lord Of The Lost www.lordofthelost.de melegíti majd be a közönséget. Tovább

2020. október 29.

A 2 éves Antares az Akvárium Klubban ünnepel

A magyar könnyűzenei élet egyik legfényesebb ifjú csillaga, az Antares fontos évfordulóhoz érkezett. Bár még csak két évesek, tulajdonosai egy Junior Artisjus Díjnak és az Öröm a Zene fődíjnak, velük indult a Dalfutár 4, és már második lemezüket készítik. A progresszív rock, metal, hip-hop, jazz, funk és soul világot vegyítő zenekar fennállásának második évét az Akvárium Klubban ünnepli 2020. november 20-án. Tovább

2020. október 29.

Ozzy Osbourne Budapestre jön

A Rock and Roll Hírességek Csarnokának újonca, a Grammy®-díjas énekes és zeneszerző OZZY OSBOURNE bejelentette NO MORE TOURS 2 turnéja közelgő angol és európai koncertjeinek új időpontokra történt átszervezését. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky