3428 zenekar 12452 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2010. március 31.

Íme, az első magyar Hammond orgona fesztivál

Copyright:A produkciókról

Kaltenecker-Martonosi duó

Kaltenecker Zsolt az egyik legjelentősebb zongorista... Először is figyeljük meg briliáns technikáját, ami leginkább Oscar Petersonra vagy más hasonló színvonalú zongoristára emlékeztet bennünket. Frazeálása olyan egyéni, ami mindenki mástól megkülönbözteti. Emellett harmóniai érzéke is fantasztikus..." (Musee Magazine - Yuichiro Takagi)

Martonosi György a kilencvenes évek óta vezeti a Drum-Art Dobiskolát, tizenegy évig a Zenész szakírója, majd a Dobosmagazin szakmai munkatársa. Országos és nemzetközi dobos rendezvények, nemzetközi mesterkurzusok szervezője, résztvevője. Emlékkoncertek, Dobosok Farsangja Nemzetközi Zenei Gála 12, Dabasi Világzenei Dobos gálák rendezője, résztvevője.  Csíkszeredai nemzetközi DOB-BAN fesztiválok védnöke. Tankönyveket ír, kurzusokat tart országszerte. A jórészt ismert rock- és jazztémákat feldolgozó közös projectben Kaltenecker retró hangzású, ugyanakkor modern stílusú orgonajátéka és Martonosi old school, "koszos" dobolása igazi, jó értelemben vett örömzene forrásai.

Kéknyúl Hammond Band

A Kéknyúl zenekar az országban egyedül álló felállásban játszik szórakoztató orgonás jazzt és funkot. A vezető szerep mellett a basszus is a Hammond orgonára hárul, amit dob, gitár és három tagú fúvós kar egészít ki. A műsor javát saját dalok teszik ki, amit a klasszikus korszak orgonistái iránti tiszteletből néhány ismert darab feldolgozása egészít ki. Zenéjüket mindenkor a vidám, lendületes témák és elmélyült szólók jellemzik. A zenekar vezetője Premecz Mátyás, aki az elmúlt években a múlt század elektromechanikus hangszereinek megszállotjaként számos együttes (Barabás Lőrinc Eklektric, Qualitons) zenéjébe igyekszik becsempészni eme régiségeket. A csapat vendége a jazzt a poppal kiválóan ötvöző Barabás Lőrinc lesz.

Premecz Mátyás – Hammond orgona
Badics Márk – dob
Jász András – altszaxofon
Ávéd János – tenorszaxofon
Bognár Attila - pozan

Fassang László – Szokolay-Dongó Balázs duó

A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László pályája 2002 óta töretlenül ível felfelé. Diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt.

2002-ben a kanadai Calgary-versenyen elnyerte az improvizáció aranymedálját, 2004-ben pedig neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott Chartres-i verseny interpretációs nagydíját és közönségdíját. Szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban. Világszerte koncertezik, emellett a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskoláján improvizációt tanított. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Ugyancsak 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal és Prima-díjjal tüntették ki. 2008 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára lett.

Szokolay-Dongó Balázs fantasztikus tehetséggel játszik bármilyen fúvós hangszeren legyen az fémből, fából, vagy netán plasztikból. Folyamatosan járja a világot, turnézik. Többször megfordult már Japánban, Hollandiában, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Németországban és a környező országokban. A Skót Királyi Akadémia meghívására Skóciában tartott előadást a dudáról. Több zenekarban játszik, nagyon különböző stílusokban: a tiszta népzenétől a jazzes megszólaláson át a teljesen szabad zenéig. Játéka, bármilyen stílusban szólaljon is meg, mindig népzenei alapokon nyugszik, és mindig felismerhetően "Dongós".

A klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett Fassang László fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását. Ennek kapcsán igyekszik a hangszer lehetőségeit különböző zenei stílusok - jazz, illetve tradicionális zene - szintézisén keresztül is bemutatni. Ebben a szellemben ad koncertet most Szokolay-Dongó Balázzsal, aki kiváló és rendszeres partnere a stílusokat átívelő improvizatív esteken.

B2B3 trió

B2B3 trió 2008 januárjában alakult. A három muzsikust a közös zenei irányultság és az azonnal megnyilvánuló „kémia” hozta össze és tartja össze a mai napig. A néhol sikító, néhol lágyan búgó orgona hangját kemény rockdobolás és virtuóz slap-basszusjáték fogja közre, egyedi hangzást kialakítva. A saját műsor mellett a B2B3 hiteles előadója a világ egyik leghíresebb progresszív Hammond triója, a Niacin zenekar repertoárjának. A fesztiválon két fantasztikus énekes, Koós Réka és Tóth Vera lesznek vendégeik.

Horváth Krisztián – Hammond B3, szintetizátor
Takács R. Adrián – basszusgitár
Blaskó György – dob
Csiszár Ferenc „Csiszi” – gitár

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. október 7.

Exkluzív lemezhallgatós estet tart a Carson Coma

Egy exkluzív estet tölthetnek el a rajongók a Carson Comával október 8-án. A Fonogram-díjas zenekar második, Lesz, Ami Lesz című lemezét lehet meghallgatni az együttes tagjaival a megjelenés előtt 1 héttel. Az albumról, annak dalairól Stumpf András műsorvezető beszélget a zenészekkel. Tovább

2020. október 7.

A 40 éves Balaton együttes Ady Endre-estje és színházi koncertje a Trip Hajón

2020. október 11-én, vasárnap a budapesti Trip Hajón (1011. Budapest, Szilágyi Dezső tér, 2-es móló) különleges, színházi koncertet ad a Víg Mihály nevével fémjelzett legendás Balaton együttes. A két részből álló műsor első felében a 100 éve elhunyt Ady Endre verseit hallhatja a közönség a Balaton együttes megzenésítésében, előadásában. Tovább

2020. október 6.

Szabadtéri koncertek a belvárosban, ez a Budapest Ritmo Piknik

A Budapest Ritmo Piknik az öt éve megszokott nívós Budapest Ritmo járványbarát újragondolása. Október 9–10. között 15 ingyenes, szabadtéri koncerttel várjuk a közönséget, három budapesti köztéren: a Millenáris parkban, a Hunyadi téri piac mellett és a Rákóczi téren. A piacon vásárló családoktól a környéken biciklizőkig, a világzene öreg motorosaitól a hazai szcénát most felfedezőkig, várunk mindenkit egy ingyenes, kültéri, szorongásmentes őszindító fesztiválra. Tovább

2020. szeptember 25.

Két Budapest Ritmo!

2020. október 9–10. között jön az eddigiektől eltérő Budapest Ritmo Piknik 15 ingyenes szabadtéri világzenei koncerttel. A CAFe Budapest nyitányának teljes line-upja a Budapest Ritmo Piknik weboldalán olvasható. Vírusmentes, piknikelős, zenefelfedezős koraőszt mindenkinek! Tovább

2020. szeptember 7.

Alkalmazkodik a járványhoz a budapesti WOMEX

A szervező Hangvető budapesti eseményekről, innovatív nemzetközi digitális megvalósításról egyeztet. A WOMEX (Worldwide Music Expo) 2020-as eseményét idén részben virtuálisan valósítják meg, jelentette be a magyar szervező, a Hangvető és a főszervező berlini Piranha Arts. A nemzetközi világzenei fesztivál programjai az eredeti időpontban várhatóan világszerte online elérhetőek lesznek majd, a szervezők jelenleg az esemény pontos helyszíni és online megvalósulásáról egyeztetnek. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky