3427 zenekar 12457 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Hazai

2010. november 3. | déka

Újabb dögös magyar csaj a neten

Copyright:

Dögös magyar csajokból a neten nincs hiány. A kínálati piacot azonban új színfolttal bővíti egy ifjú budapesti hölgy, Piresian Beach, kinek zenéje simán túlmutat a Petőfiben „alternatív”-ként sugárzott indiepop-on, valahol Tarantino zenei világa, PJ Harvey és a Vivian Girls között félúton. A nyugat-európai blogolós, zenemegosztós élet bástyáit már bevette. Reméljük, hazai terepen is elboldogul.

„A pirézekről senki sem tudja, hogy honnan jönnek, csak azt, hogy hova tartanak.” – egy idevágó mondat a kis magyar blogerdő egyik szegletéből. A tény, hogy egy igen kreatív magyar huszonéves saját projektjéhez egy soha nem létezett népcsoport nevét választja, ami ráadásul úgy bukkant fel a köztudatban, hogy egy 2007-es felmérés szerint, nemlétezésük ellenére is utálja őket a magyar többség, rögvest kifinomult humorról árulkodik.    

Vagy más szavakkal: nomes est omen az örökérvényű igazság, mely Piresian Beach-et is a hasonlóan tehetséges magyar zenészek sorsára predesztinálja. Yonderboit, akit „botfülűsége” ellenére is imád a nép (és a mélyen tisztelt kritikusok utolsó néhány életben maradt példánya), karrierjének kezdetén a hazai piac szarba se vette, csak külföldön értékelték.

Hasonló mintázatokat követve, Piresian Beach, bár egészen más szonikus vizeken hasít, mégis egyre szélesebb körben ismerteti a kezei közül kikerülő lo-fi gyöngyszemeket az igényes nyugat-európai placcokon, és szerencsére hazai terepen is: a kellemes, ötszámos kvázi-hivatalos „Parttalan” EP megjelentetésével Piresian Beach-et kinevezhetjük az igényes csaj lo-fi meghonosítójának.

A sörről és a jugoszláv újhullámról is blogoló, artworkjének szőrös csöcsi csajokat választó leányzó zenei világát fiatal kora ellenére is kiforrottság és egységesség jellemzi. Hangjában ott van a dög, zenéjében nem másként: a feltehetőleg házilag kevert, tompán zúzós nóták leginkább a Vivian Girls-t idézik meg, itt-ott pedig az Amerikai szépség éteri pillanatai is bejátszanak.

A legjobb momentumok a frappáns Purr Fuzz, de még Parttalan előtti korszakából is nagy dobás a Lost, illetve az atombombás videóval aprító Wasting Away. A piréz nőci hangja  - igen okosan - valahol a háttérben lebeg, s ha stílszerűek akarunk lenni, azt mondjuk, a torzított, lebegős  muzsika parttalan árad, csakúgy, mint Márai Füveskönyvében.

Nagyon hiányzott már egy PB- kaliberű előadó a hazai csajfrontra (ha figyelmen kívül hagyjuk Rutkai és Péterfy Borit), így szó szerint alig várjuk, hogy végre élőben is megvillantsa bájait és szexi orgánumát, melyről maga csak így nyilatkozik: „kb úgy hangzik, mint néhány hordó sör, és 10 kg dohány”.

déka

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
falsestuff 2010. nov.. 3.  12:11 1
Parttalan EP

[link]

[link]
   

2024. március 27.

Az Irie Maffia zenekar új dallal és klippel jelentkezett

Az Irie Maffia márciusban jelentette meg ’Mellettem’ című új kiadványát, ami több szempontból is formabontó a zenekar életében. Tovább

2024. március 7.

AWS videoklip premier

Megjelent a negyedik single az AWS új, májusban érkező, ebben a felállásban első lemezéről melynek címe Fények Nélkül. Tokay Péterrel forgatott a zenekar videoklipet a dalhoz. Tovább

2024. február 28.

A vonatos utazások, a nyár himnuszát szállította le Volosinovszky György és a BELMONDO

2023. novemberében jelent meg a Belmondo legújabb albuma Királyok kutyái címmel, amelyen az utóbbi két-három év Czutor szerzeményeit és négy vadonatúj dalt hallhat a nagyérdemű. Tovább

2024. február 8.

Huszonhét másodpercnyi ironikus társadalomkritika a Junkiestól

A dal egy görbe tükör, kritika a világunk figyelemhiányos viselkedésére, koncentrációs zavaraira. - Junkies. Tovább

2024. február 8.

Nyers, őszinte képek fűszerezik az Anyu ez hangos újdonságát

Új dallal jelentkezik a 2020 óta aktív Anyu ez hangos. A formáció magyar nyelven, pop-rock stílusban alkot, és olyanok erősítik, mint Potyka Tamás (ének), Siffel István (gitár),  Bozsóki Márk (basszusgitár), valamint Domokos Miklós (dob). A csapat korábban olyan dalokkal jött elő, mint a „Popkirály”, a „Hős”, a „Legnagyobb ellenségem”, a "Z generáció", a "Már nem", a Nem vagyok jó", vagy éppen a "Jobb volt nélküled". Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky