3423 zenekar 12355 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2009. július 16.

Az igazi hős húrjaival harcol –  B.B. King Budapestnek zenél

Copyright:

Már csak pár óra, és ismét fellép Budapesten a blues-történelem legnagyobb alakja, ráadásul talán utoljára. B.B. King két hölgyet biztosan magával hoz, az egyik Susan Tedeschi háromszoros Grammy-jelölt művésznő, a másik Lucille nevű gitárja.

A nyolcvanhárom éves blues-uralkodó fellépése magyar vonatkozásban zenetörténelem, hiszen a One More Time turné keretein belül valószínűleg utolsó európai körútjára indult a blues-szakma legnagyobb mestere. B.B., a gyapotföldekről trónra kerülő mesebeli hős, aki gitárjátékával megreformálta a blues-t, a dzsesszt, a szvinget és a popzenére is jelentős hatással volt. Olyan más hősökkel játszott, mint a Rolling Stones, Tina Turner, a U2, Eric Clapton, sőt ’97-ben Tátrai Tiborral is zenélt. Közben persze rengeteg elismerésben volt része: összesen tizennégy Grammyt zsebelt be, miközben arany- és platinalemezek kerültek falára.

A meseszerű elemek nemcsak származásában és felemelkedésében jelennek meg, gitárjaihoz is legenda fűződik. Az ötvenes évek közepén Arkansasban lépett föl, ahol a közönség körében kisebb verekedés tört ki, ami aztán meglehetősen eldurvult. A balhé során felborult egy kerozinos hordó, és az egész épület lángra lobbant. Mindenki kimenekült az égő koncerthelyszínről, de B.B. visszafordult, mert észrevette, hogy harminc dollárt érő gitárját nem hozta ki senki. Sikerült megmentenie a hangszert, de közben majdnem bennégett. Hamarosan kiderült, hogy a verekedés kirobbantó oka egy Lucille nevű nő volt, onnantól kezdve B.B. minden gitárját így hívja.

A csillogó sztori még korántsem zárult le, hiszen annak ellenére, hogy talán utoljára koncertezik Európában, Amerikában további fellépéseket köt le a nyolcvanhárom éves ifjú. Ott természetesen megbolondulnak érte, 2008-ban még múzeumot is állítottak tiszteletére, ahol a gyapotültetvényeken használt munkaeszközeitől a Grammy-díjakig minden egyes korszakának szimbólumai fellelhetők.


Valószínűleg hatalmas megtiszteltetésként éli meg Susan Tedeschi is, hogy B.B. előtt játszhat; 16-án Budapesten a háromszoros Grammy-jelölt énekesnő melegíti be a közönséget. A templomi kórusokból a bostoni blues-country-zenei színtérbe csöppenő lány számos zenésszel jammelt együtt, majd ’94-ben megalapította a máig koncertező Susan Tedeschi Bandet. Az igazi áttörés négy év múlva következett, amikor megjelent Just Won’t Burn című lemeze és ötszázezer példányban kelt el. Énekesként, gitárosként és dalszerzőként gyúrja egybe a bluest, a rockot, az r&b-t, a folkot és a gospelt egy teljesen egyedi stílussá.

Július 16-án tehát igazi varázslatot, a huszadik és a huszonegyedik század könnyűzenei fejlődésének jókora szakaszát követheti figyelemmel az, aki a Papp László Budapest Sportarénában B.B. King vendége kíván lenni. Korszakokat felölelő előadásra számíthatunk, zenészeknek és zenekedvelőknek elengedhetetlen tapasztalatszerzési lehetőséggel.

B.B. King
One More Time Tour
Special Guest: Susan Tedeschi
2009. július 16., este nyolckor
Papp László  Budapest Sportaréna

Jegyek:
Ülő: 7500, 9900, 12 500, 15 000, 19 000, 25 000, 29 900 Ft

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

Hozzászólások
mpepe 2009. júl.. 19.  00:34 1
Ott voltam csütörtökön a Sportarénában, és el kell mondanom, olyan élményben volt részem, ami az életben csak egyszer adódik.
Susan Tedeschi és zenekara egyszerűen zseniális volt. Nejem (ő is ott volt) nagy Janis Joplin rajongó, de azt mondta, Susan még nála is jobb volt...
A mester pedig...nem egyszer csalt könnyeket a szemembe a koncert során. A hangosítás azért hagyott némi kívánni valót maga után, de a második szám után már arra sem lehetett panasz.
Szóval B.B. King... hihetetlen volt, nem is lehet igazán szavakba önteni...Közvetlen, humoros, könnyed, olyan mindenki nagypapája, aki csak ül és zenél, de még mit, és hogyan... A zenészei, pedig egytől-egyig kiválóak voltak. Hálát adok az égnek, hogy láthattam, hallhattam, a Blues Nagymesterét.
Köszönöm: Peti
   

2024. április 11.

4 nap varázslat a Dunakanyarban, 60 zenei program a VéNégy Fesztiválon

A kiemelkedő színházi-, és utcaszínházi produkciók, valamint családi programok mellett pezsgő zenei élet várja a kultúra szerelmeseit június 20. és 23. között Nagymaroson. Ikonikus nemzetközi és hazai sztárfellépők, cseh, szlovák és lengyel zenei csemegék, táncház, Techno Yoga, elektronikus zenei utazások – 4 napon át 5 színpadon 60 zenei programot vonultat fel a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A brit Kosheen mellett koncertet ad többek között a 30Y, Analog Balaton, Aurevoir., AWS, Aron Andras & The Black Circle Orchestra, Belau, Beton.Hofi, Brains, Dzsúdló, Elefánt, Firkin, Irie Maffia, Mehringer, Platon Karataev, Subscribe, valamint a Tankcsapda. Tovább

2024. február 4.

Fishing on Orfű - teljes zenei program

A 2024-es Fishing on Orfűn a varázslatos környezeten és a barátságos hangulaton túl négy nap alatt 7 helyszínen 150 izgalmas zenei program várja a látogatókat az underground élőzene minden fontos szegletéből. A 2014 óta elővételben telt házas fesztiválra a bérletek 80%-a a zenei program meghirdetése előtt gazdára talált, a napijegyek értékesítése most indult. Tovább

2024. február 4.

Scorpions az Arénában

A Scorpions, minden idők egyik legikonikusabb és legbefolyásosabb hard rock bandája 2024-ben egy vadonatúj exkluzív koncerttel tér vissza Budapestre, klasszikussá vált albuma, a Love at First Sting megjelenésének 40. évfordulója alkalmából, és előadja a lemez dalait pályafutásának legnagyobb slágereivel kiegészítve. Tovább

2023. november 20.

Sting újra Budapesten

A 17-szeres Grammy-díjas művész, Sting egy különleges koncerttel tér vissza a Budapest Arénába 2024. május 31-én. Tovább

2023. november 5.

Kosheen a Dunakanyarban a VéNégy Fesztiválon

2024. június 20. és 23. között jön a 11. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. Az első körben bejelentett zenekarok között olyan neveket találni, mint az Analog Balaton, Beton.Hofi, Co Lee, Dzsúdló, Elefánt, valamint a Tankcsapda. A hazai zenei élet megkerülhetetlen figurái, a legmenőbb arcok és legendák mellett visszatér Nagymarosra az osztrák Cari Cari, a fesztivál sztárfellépője az elképesztő hangú és energiájú Sian Evans és a Kosheen lesz. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky