3428 zenekar 12456 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2014. szeptember 22.

Merész zenei élményekkel tölt fel a CAFe

Copyright:

RÉSZLETES PROGRAMOK

A könnyed műfajok kedvelőinek nehéz lesz a választás a CAFe jobbnál jobb könnyű- és világzenei programjai közül.

A Random Trip 2008-2009 fordulóján heti rendszerességgel megtartott klubestként indult, de mára kinőtte saját kereteit: fesztiválokon és vidéki klubokban is rendszeresen előfordulnak, míg a honi fiatalság kulturális gócpontjának számító A38 Hajón minden kedden övék a színpad. A koncertsorozat vezéregyéniségei Delov Jávor, a Turbo dobosa és Dj Q-Cee, a Vinyl Warriorz lemezlovasa. Minden alkalommal más-más zenész csatlakozik hozzájuk. Itt tényleg a színpad születnek a számok, 100% improvizálás keretein belül, ezáltal egyszeri és megismételhetetlen élményhez juttatva az éppen aktuális zenekart alkotó zenészeket és a közönséget egyaránt.  A CAFe ideje alatt kétszer is lesz kedd, tehát kétszer lesz Random Trip is.

Október 7-én Nagy-Britannia legkeresettebb soul-jazz énekesnője, Natalie Williams lesz a meghívott vendég, aki hét éve rezidens fellépője London egyik legpatinásabb jazzközpontjának, a Ronnie Scott's Jazz Clubnak. Fantasztikus hangjáról és színpadi megjelenéséről a legkomolyabb zenei fórumok is csak szuperlatívuszokban nyilatkoznak.

Október 14-én pedig az acid jazz hullám egyik legbefolyásosabb vezéregyénisége, a Hammond-orgonista James Taylorral egészül ki a Random Trip alapcsapata. A kilencvenes évek fordulóján az acid jazz valóságos táncparkett- és klubforradalom volt, a mozgalomnak a James Taylor Quartet volt a vitathatatlan vezérformációja. A zenekar olyan legendás filmzenéket dolgozott fel, mint Herbie Hancock Nagyítása vagy éppen a Piszkos Harry és a Starsky és Hutch főcímdalai. Közreműködtek többek közt a U2, a Pogues és a Manic Street Preachers albumain is.

Random Trip feat. Natalie Williams
A38 Hajó, Koncertterem
2014. október 7.  20.00

Random Trip feat. James Taylor
A38 Hajó, Koncertterem
2014. október 14.  20:00

 

Benjamin Clementine

Alig egy éve még egyszerű utcazenészként tengette napjait Benjamin Clementine, ma pedig a legnevesebb klubok és szórakozóhelyek versengenek a kegyeiért, pedig csupán két kislemeze jelent meg eddig. A Guardian és a Telegraph kritikusai az egekig dicsérték tehetségét, a zongorista-énekes bluesból, soulból, francia sanzonból összegyúrt, lenyűgöző, mélyen személyes dalai pedig a legendás beatle, Paul McCartney tetszését is elnyerték. Clementine voltaképp sosem tanult zenélni fantasztikus és egyedi hangját és zongorajátékát autodidakta módon csiszolta. A huszonöt éves ghánai származású fiatalember London afrikai és kelet-európai bevándorlók lakta, munkanélküliségtől sújtott városrészében nőtt fel, majd miután összeveszett lakótársával, Párizsba költözött, ahol a szó szoros értelmében nyomorgott miközben teljesen rabul ejtette a francia sanzonkultúra, Erik Satie, Jacques Brelt és Léo Ferré világa.  Clementine október 16-i fellépésének külön aktualitást ad, hogy az A38-as koncert után pár héttel jelenik majd meg első nagylemeze, amit minden bizonnyal az eddiginél is sokkal zajosabb siker övez majd.

Benjamin Clementine
A38 Hajó, Koncertterem
2014. október 16,  20:00

 

St. Vincent

Az oklahomai Tulsában született St. Vincent – akkoriban még Annie Clark néven – már tinédzser korában belevetette magát a zenébe. Igaz, akkor még csak mint a bácsikája és a nénikéje közös,  Tuck & Patti nevű zenekarának turnémenedzsere tevékenykedett. Miután kimaradt az amerikai zenei képzés központjának számító Berklee egyetemről, előbb a Polyphonic Spree zenei kommunájához csatlakozott, később pedig Sufjan Stevens turnézenésze lett. 2007-ben jelent meg első, klasszikus art-rock vonalat követő lemeze, aminek egyedi hangszerelése, az egyszerre személyes, költői, mégis morbid és sötét hangulatú dalszövegei és St. Vincent összetéveszthetetlen gitárjátéka magasan kiemelte a hasonló albumok közül. Az igazi sikert azonban a 2014-es év hozta meg számára, mikor saját bevallása szerint is megtalálta az elektro-popból és artrockból összegyúrt egyedi hangját. Februárban megjelent negyedik – cím nélküli – lemezével a Primavera Soundtól a Glastonburyig az összes fontosabb fesztivált végigjárta, a Nirvana vendégeként elénekelte a Lithiumot a zenekar Rock and Roll Hall of Fame beiktatásán, meghívták a Saturday Night Live-ba, és háromnegyed órás koncertet adott a Letterman Showban. Európai turnéját a CAFen kezdi meg, október 18-án az A38 Hajón.

St. Vincent
A38 Hajó, Koncertterem
2014. október 18.,  19:00

 

Tycho

A sacramentói Scott Hansen rendkívül sokoldalú tehetség; bár legtöbben zenészként ismerik, a művészet többi ágazatában is megállja a helyét: fotós, grafikus, képző- és multimédia-művész, a szakmai körökben is elismert iso50 blog létrehozója és szerzője. A Tycho – ami egyébként a Hold egyik kráteréről kapta a nevét – egyszemélyes projektje, a hozzá kapcsolódó, a koncerteken fellépő zenekarban billentyűs/gitárosként, valamint VJ-ként működik közre. A nagyszabású, lebegős, kissé pszichedelikus, csilingelő, visszhangos gitárokkal, sodró basszusmenetekkel átszőtt „intelligens tánczenét” játszó trió koncertjeit a Hansen által aprólékos részletességgel kidolgozott, különleges vetítés teszi igazán álomszerű és komplex élménnyé. A képzőművészeti iskolát végzett, és grafikusként nagyon aktív Hansen saját maga készíti a Tycho lemezborítóit, videoklipjeit, így létrehozva a kortárs elektronikus zenei színtér talán legegységesebb és legjellegzetesebb vizuális világát. Negyedik nagylemeze, az Awake idén márciusban jelent meg, Magyarországon először lesz élőben a CAFe Budapesten az A38 Hajón, október 18-án hallható.

Tycho
A38 Hajó, Koncertterem
2014. október 18 23:00

 

 

The Moritz von Oswald trio feat. Tony Allen & Max Loderbauer

A minimáltechno atyja, Moritz von Oswald Max Loderbauerrel és Vladislav Delay-vel alkotott triója a techno minimalizmusát ötvözte az élő dobbal és az organikus ritmusokkal, létrehozva az elektronikus tánczene, a rock és a pszichedélia egyfajta fúzióját. Három sikeres nagylemez után Delay helyét a nigériai dobos legenda, a Fela Kuti zenekar vezetője és az afrobeat megteremtője, Tony Allen vette át, és a zenekar egy új szintre lépett. Tony Allen poliritmikus hipnózisa, Max Loderbauer plasztikus analóg elektronikus hangképei és Moritz von Oswald zenei rendezése maga az organikus és zsigeri őstechno.

The Moritz von Oswald trio feat. Tony Allen & Max Loderbauer
Trafó Kortárs Művészetek Háza
2014. október 18. 20:00

 

Samsara Kvaretett

A Samsara Kvaretett formációt 2000-ben olyan neves zenészek hozták létre, mint a nemzetközi hírű Lantos Zoltán hegedűs, a 2001-ben az év jazz-gitárosának választott Juhász Gábor, valamint két autentikus indiai ütőhangszeres: Szalai Péter és Nyusztay Iván. Lantos és Szalai több évet töltöttek Indiában, elsajátítva a klasszikus indiai hangszerkezelési módokat, harmónia- és ritmusvilágot. Lantos Zoltán még különleges, rezonáns húros hegedűt is készíttetett magának, melyek segítségével olyan telt hangzást sikerül megvalósítania, amely magába foglalja a hagyományos hegedű és az indiai pengetős szitár vagy a vonós szárangi előnyeit. A kvartett az indiai zenéből vett elemeket és színeket emeli át a jazz világába. Őket tökéletesen kiegészíti Európa vezető, indiai tradíciókat ápoló hegedűművésze, Jyotsna Srikanth, aki gyakran közreműködik kortárs zenei projektekben is.  A Londonban élő művésznő előadásaiban tradíció és modernitás békés egyensúlyban van egymással, amellyel elkápráztatja közönségét világszerte.

Keleti Szél
Samsara Kvartett / Jyotsna Srikanth
Fonó Budai Zeneház
2014. október 3., 20:00

 

[link]" target="_blank">Emilia Amper

Emilia Amper a svéd nemzeti hangszer, a nyckelharpa, azaz nikkelhárfa legjelentősebb képviselője. Együttesével számos országban lépett fel, így Kínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Indiában és Brazíliában is. 2010-ben megnyerte a rangos norvég Spellemannsprist, kétszer jelölték Grammy-díjra. Szintén ebben az évben hazájában a nikkelhárfa „világbajnoki címét” ítélték neki, majd 2013-ban folk és világzenei kategóriában az év művésze lett.

Az Eastwing Betyárvilág című projektje a jazz és népzene közelítésére tesz érdekes kísérletet. A Fonó kiadásában megjelent Betyárvilág c. lemezen az Eastwing remek jazz muzsikusai Kéri Gábor gitáros és Frankie Látó hegedűs vezetésével nem tesznek mást, mint együttműködve a népzenész, népzenekutató és dudás Agócs Gergellyel, a zenei összefüggéseket láthatóvá teszik, létrehozva a közelítések művészetét.

Északi Szél
Eastwing: Betyárvilág / Emilia Amper
Fonó Budai Zeneház
2014. október 18.  20:00
 

 

Bábel-est

A Bábel-est négyrészes sorozata különböző művészeti kifejezési formák egymást erősítő kapcsolatára épít, abban bízva, hogy a bábeli gazdagság nem válik egyben bábeli zűrzavarrá is. Az első állomás a szenvedély témáját járja körül, ahol a Quimby, Romengo, Pataky Klári Társulat és Tóth Krisztina  lesznek a nézők „kalauzai”. A Quimby a maga felkavaró alternatív rockját, a Romengo az oláh cigány zene elképesztő érzelmi telítettségét szövi bele. A Pataky Klári Társulat a kortárs eszköztárával, Tóth Krisztina pedig zavarba ejtően személyes hangú költészetével ragad majd magával. A műfajok kavalkádját egy, a Müpa pályázatára készített rövidfilm premierje teszi teljessé.

Bábel-est: Szenvedély
Művészetek Palotája, Fesztivál Színház
2014. október 17. 20:00

Both Miklós

Both Miklós munkásságát a kezdetek óta meghatározza a különböző kultúrák népzenéjének, hagyományainak kutatása, feltárása és bemutatása. Éppen ezért a kétszeres Fonogram-díjas gitáros 2013-ban létrehozta a valódi tehetségkutatás hazai mintaprojektjét: a Palimo Storyt, majd útra kelt és meg sem állt egészen Kínáig. A több hónapos kutatómunka és gyűjtés eredményeként született meg a Kínai utazólemez, amelyet a Napra és a Folksidezenekar frontembere utazásai során megismert, autentikus kínai népzenét játszó muzsikusokkal rögzített. A lemez anyagát – az eredeti zenészekkel – a Millenárison hallhatja a közönség.

Both Miklós: Kínai utazólemez
Millenáris – Teátrum
2014. október 16. 20:00

1 2

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2020. szeptember 7.

Alkalmazkodik a járványhoz a budapesti WOMEX

A szervező Hangvető budapesti eseményekről, innovatív nemzetközi digitális megvalósításról egyeztet. A WOMEX (Worldwide Music Expo) 2020-as eseményét idén részben virtuálisan valósítják meg, jelentette be a magyar szervező, a Hangvető és a főszervező berlini Piranha Arts. A nemzetközi világzenei fesztivál programjai az eredeti időpontban várhatóan világszerte online elérhetőek lesznek majd, a szervezők jelenleg az esemény pontos helyszíni és online megvalósulásáról egyeztetnek. Tovább

2020. szeptember 3.

A Plázson még tart a nyár

Bár egy meglehetősen rendhagyó szezont búcsúztathatunk, szerencsére a Plázson még szeptember elején is tart a nyár, ahol nemcsak az utolsó meleg napokat élvezhetjük a Balaton legszebb partszakaszán, de még a hamisíthatatlan, plázsos bulikban is megmerítkezhetünk: szeptember első szombatján nappali Beach Party és Necc Party lesz a kínálatban, míg az utolsó hétvégéről szeptember 11-én a Kowalsky meg a Vega gondoskodik majd. Tovább

2020. augusztus 26.

Vadonatúj klippel jelentkezik a USEME

A tavalyi Nagy-Szín-Pad nyertes zenekar Leszel-e még? című dalához forgatott videót. A történet két főszerepét a Balázs Béla-díjas Dér András és felesége, Dér Denisa színésznő alakítja. Tovább

2020. augusztus 18.

Ibizai hangulat a balatonfüredi SunCity-ben

A nagyszínpados produkciók nélkül, mégis forró klubhangulatban telik a nyár az északi part legnagyobb szórakozókomplexumában. A szezon egyik záróakkordja az augusztus 19-i jubileumi RetroStars X buli lesz, majd 2020. augusztus 29-én a house zene egyik legnagyobb világsztárja érkezik! Tovább

2020. július 23.

Július 25-én először koncertezik a Bagossy Brothers Company a Plázson

A Bagossy Brothers Company fénysebességgel került fel a nagyszínpadokra, idén először pedig a siófoki Plázs közönsége is élőben hallhatja őket és együtt énekelhetik most szombaton az olyan slágereket, mint a Valahol itt vagy, vagy az Olyan Ő. A Bagossy Brothers Company koncertje után sem áll meg az élet: három különféle helyszínen várnak partykkal, de már pénteken érdemes itt kezdeni a hétvégét Metzker Viktóriával, illetve Rakonczai Imre Piano estjével. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky