3428 zenekar 12455 letölthető zene
Rovatok
Hirdetés
Események

2013. november 2.

Nagy utazás - Dés László születésnapi koncertje az Arénában

Copyright:

Szerelem első vérig, Nagy utazás, Vigyázz rám, Trió Stendhal, Jazz+Az, Dzsungel Könyve, Valahol Európában, Férfi és Nő – hogy mi a közös ezekben a különböző műfajokban született, sikeres dalokban, produkciókban? A sokféle zenei tehetséggel és kimeríthetetlen invenciókkal rendelkező zeneszerző és előadóművész, a most 60 éves Dés László személye köti össze a fentieket, nevéhez számtalan népszerű dal, jazz formáció, színpadi és filmzene fűződik.

Jazz-szerzeményeit, dalait, slágereit nap, mint nap játsszák a rádiók, musicaljei bemutatásuk óta műsoron vannak itthon és külföldön, egyedi szaxofon-hangját nemcsak a jazz-rajongók, hanem a pop és rockzene kedvelői is évtizedek óta hallgatják és szeretik. Dalai, szaxofonjátéka, musicaljei, filmzenéi és kortársdarabjai több mint negyven szerzői lemezen és öt DVD-n hallhatóak, láthatóak. Dés a művészet legkülönbözőbb területein hozott létre maradandót, zeneszerzőként és előadóként egyaránt.

Az Arénában, 2014. január 14-én megrendezésre kerülő Nagy utazás című koncert egyfajta összegzése a zeneszerző és előadóművész pályájának. Mivel Dés munkássága elég szerteágazó, sok műfajú, ezért ezen a nagyszabású koncerten a magyar zenei és színházi élet legkülönbözőbb területein alkotó és sikereket elért művészei vesznek részt. Nagyszerű művészek tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség az örökzöld slágereket, a népszerű filmdalokat, a gyönyörű és izgalmas dzsessz melódiákat, a különleges alkalomra összeáll a Jazz+Az és a Férfi és Nő koncertek szupercsapata. 

Dés évek óta énekli nagy sikerrel saját dalait, de erre az alkalomra új dalokat is írt. A koncerten a szerzőn kívül fellép Geszti Péter, Behumi Dóra, Kozma Orsi, Váczi Eszter, Fekete-Kovács Kornél, Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György, Kulka János, Snétberger Ferenc és Horváth Kornél. Dés a koncerten számos zenei meglepetésre készül, világszínvonalú zenei csemegék sora hangzik el, kivételes képességű muzsikusok interpretációjában.

A Szerelem első vérig c. zenés filmre egymillió kétszázezer ember váltott jegyet, a film címadó dala csaknem egy éven keresztül vezette a slágerlistákat, a Nagy utazás évtizedek óta az egyik legsikeresebb magyar sláger.  A mára legendássá vált Trió Stendhal zenekarnak a nyolcvanas években sikerült áttörnie a hosszú időn keresztül áttörhetetlennek látszó műfaji határokat, a zenekar koncertjei a legnépszerűbb pop-zenekarok hangulatát idézték, hazai és külföldi koncertkörútjait hatalmas siker kísérte.

A Geszti Péterrel közösen létrehozott Jazz+Az zenekar az ezredforduló legsikeresebb magyar popzenekari formációja volt, amely nagyszerűen ötvözte az igényes pop-és a jazz zene stílusjegyeit, hangzásvilágát, a zenekarban a két műfaj legjobbjai játszottak együtt, több százezer eladott CD, teltházas vidéki koncertkörutak, egy hatalmas sikerrel megrendezett Kisstadionbeli koncert jelzi a zenekar néhány éves történetének legfontosabb állomásait. 2010-ben a Sziget 0. napján több tízezren hallgatták meg az erre az alkalomra ismét összeállt Jazz+Az koncertet.

Az évek óta sikerrel játszott Férfi és Nő c. előadás műfajteremtő a magyar színház világában. Dés László Bereményi Gézával írott dalait négy kiemelkedő tehetségű, népszer színművész – Udvaros Dorottya, Básti Juli, Cserhalmi György és Kulka János - adja elő, a kifejezetten a művészek karakterére írott dalokból összeálló előadásból teltházas sorozat volt a MÜPÁ-ban, a Nemzeti Színházban a Városmajori Szabadtéri Színpadon és számos vidéki városban.       

A Dzsungel könyve musical ebben az évadban ünnepelte az 1000. előadását a Pesti Színházban, ami példa nélküli esemény a magyar színháztörténetben. Dés mindkét musicaljét – Valahol Európában, Dzsungel könyve - csaknem az összes magyarországi vidéki színház műsorára tűzte, az előadások száma számos városban rekordot döntött, az 1995-ös bemutató után Szegeden, a Szabadtéri Játékokon a Valahol Európában-t 2010-ben egy közönségszavazás eredményeképpen újra műsorra tűzték, a hat előadást összesen 24 ezer ember látta. A musicalek jelenleg is műsoron vannak az ország számos színházában, és a határon túl is sok városban szerepeltek a repertoárban.  2013 őszén pedig a helsinki Svéd Színházban mutatják be.

Dés jazz lemezei a hetvenes évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek, az általa életre hívott jazz-formációk – Dimenzió I-II. Trió Stendhal, Dés szeptett- teltházas koncertjei a hazai zenei élet kiemelkedően népszerű eseményei voltak. 
Számtalan hazai és nemzetközi szakmai díj és kitüntetés birtokosa. (Kossuth Díj, Liszt Ferenc Díj, Érdemes Művész, Szerzői Jogvédő Hivatal Díja, EMERTON Díj stb. Fiatalon a San Sebastiani, Dunkerque-i és Karlovy Vary jazz fesztiválokon elnyerte a legjobb szólista díját, és jazz zenekaraival koncertezett Európa és a világ számos országában, fellépéseit méltató kritikák kísérték mindenütt.  

Dés László a koncert rendezésének időpontjában ünnepeli 60. születésnapját, és zenei pályafutásának 40 éves jubileumát.
 

Szólj hozzá!

Csak regisztrált és belépett felhasználóink szólhatnak hozzá. Kattints ide a belépéshez! Regisztráció itt.

2022. szeptember 30.

Roger Waters is Budapesten koncertezik

Roger Waters This Is Not A Drill turnéja 2023 tavaszán és nyarán Európában lesz látható. A 40 állomásos koncertkörút március 17-én Lisszabonban indul és 14 országot érint, köztük Magyarországot is, Roger Waters 2023. április 23-án a budapesti MVM Dome-ban lép fel. Tovább

2022. szeptember 30.

Robbie Williams újra Budapestre jön

Robbie Williams bejelentette új, XXV elnevezésű európai turnéja állomásait – megünnepelvén elképesztő, 25 éves szólókarrierjét. Budapestre 2023. március 14-én érkezik, a Papp László Budapest SportArénába! Tovább

2021. szeptember 30.

Patti Smith a Liszt Ünnepen a MÜPÁban

Talán vannak még, akik emlékeznek Patti Smith első magyarországi koncertjére: a punk keresztanyjának 23 évvel ezelőtti fellépése a Sziget Fesztiválon azzal a katartikus momentummal zárult, ahogy Patti puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, mielőtt egy elegánsan hanyag mozdulattal a színpadon lévő egyik erősítőbe repítette a hangszert. 2021. október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith várva várt koncertje a Liszt Ünnepen valódi kultszenzáció. Tovább

2021. szeptember 30.

Scorpions lesz Budapesten

A legendás rockbanda visszatér egy új albummal és egy világkörüli turnéval! 2022 februárjában a SCORPIONS megjelenteti 19. stúdióalbumát Rock Believer címmel, majd útnak indul. A járvány alatt a zenekar visszavonult szülővárosuk, Hannover stúdiójába, és új dalokon kezdett dolgozni. Klaus Meine szerint az új dalok azért olyan pörgősek és erőtől duzzadók, mint a 80-as évekbeli albumaik, mert „úgy vettük fel a lemezt, mint egy banda egy koncerten, ugyanabban a szobában ülve, pont mint a 80-as években.” Tovább

2021. szeptember 28.

A TOOL Budapesten

A TOOL visszatér Európába a 2019-es Fear Inoculum néhány fellépése után. A várva várt koncertsorozat 2022. április 23-án rajtol el Koppenhágában. Tovább

magyar | english | deutsch | espanol | francais | romana | polski | slovensky